Posle malo više od 2 godine na tržištu, PlayStation VR je postao ne samo najprodavaniji “kućni” VR sistem, već je i uspeo da oko sebe napravi biblioteku od preko 400 igara i interaktivnih aplikacija. Jedna od najpopularnijih je svakako VR verzija PS4 igre Gran Turismo Sport.

VR mod ove igre je stigao kao besplatni dodatak za sve vlasnike GTSport-a, a u sebi nažalost ne nudi pun pristup svim sekcijama ove igre (arkadni modovi igranja, polaganja, izazovi, kampanja, online, Sport mod i ostali) već samo dva igriva moda – standardni Time Trial i VR Race u kojem se možete trkati protiv samo jednog AI vozača. Kao bonus, tu je i Showcase mod u koje možete da se krećete oko i unutar željenog automobila.

Iako spektar ponuđenih opcija nije velik, i verovatno neće zadovoljiti velike ljubitelje simulacija vožnji, ono što VR mod čini upečatljivim je verno prebacivanje igrača u kabinu odabranih automobila. Osećaj prisustva u kokitu vašeg željenog vozila je neverovatno impresivan, osećaćete se kao da ste zaista seli u skupi automobil, i moći ćete svojim pokretima glave i tela da detaljno istražite detaljno modelovani enterijer u kojem je svaki materijal i element renderovan veoma detaljno. Staze oko automobila imaju smanjen broj objekata i detaljnih vizuelnih elemenata, ali ono što ih čini impresivnim je opet, VR izvođenje u koje možete jako lako primetiti totalno nove aspekte staze (udaljenost objekata oko vas, veličinu terena, detalje oko staze koje niste primetili ranije) i ubediti vas da ste zaista prebačeni u novo okruženje.

Sama vožnja je naravno odlična, a u VR izvođenju ćete po prvi put u Gran Tourismo franšizi zaista moći da osetite da vozite automobil po pravoj stazi. Kretanjem glave i tela možete jako brzo i realistično posmatrati stazu oko sebe, a pošto nema nijedne vrste dodatne pomoći, protivnika ćete morati naći ili direktnim pogledom na njega ili pogledom na vaše retrovizore.

Najveća mana GT Sport VR je naravno rezolucija igre koja je niska, krzava i na momente neubedljiva, ali sam osećaj VR-a i realističnost prikaza će vas brzo naterati da se uživite u simulaciju oko vas. Za pun ugođaj predlažemo vam da isprobate ovaj VR mod sedeći za volanom. U snimku ispod smo baš tako igrali igru na PlayStation 4 Pro konzoli, i u prve dve trke nismo mogli odoleti da često gledamo oko sebe u mnoštvo detalja unutar i van kokpita. Važno je spomenuti da ovaj snimak predstavlja veoma bledu kopiju pravog prikaza slike koji se vidi unutar VR headseta – tamo se igra renderuje u 120 frejmova u sekundi (što je napravljeno upscalingom rendera od 60 fps) i slika pokriva skoro ceo pogled naših očiju, dok se u ovom DVR snimku se može videti samo dosta suženi snimak iz desnog oka, koji je pride smanjen na samo 30fps.

Ako ste fan simulacija vožnji ili želite da vidite šta vas PlayStation VR sistem može da pruži, itekako vam predlažemo da isprobate Gran Turismo Sport i njegov besplatni VR mod.