U svom finansijskom izveštaju koji je pokrio poslednji kvartal kalendarske godine (gde je PlayStation opet oborio mnoge rekorde), Sony je potvrdio da će u naredne četiri godine poraditi na multiplayer ponudi igara koje se prave u internim timovima ovog konzolnog giganta.

U zadnje dve generacije, PlayStation timovi su postali poznati po svojim popularnim singleplayer naslovima koji su neretko uspevali da se prodaju u fenomenalnim brojkama i ugrabe mnogobrojne nagrade za najbolje igre godine. Ali, tokom tog istog perioda od PlayStation-a smo dobijali sve manje i manje dobrih MP igara, a posle nestanka Resistance i Killzone franšiza, ova platforma je čak ostala bez primarnih FPS igara.

Videvši uspeh koji su mnoge online i live service (večno razvijane MP igre) ostvarile na tržištu, PlayStation je sada voljan da uloži novac i vreme da se oproba i u tom žanru igara. Jedan od prvih velikih poteza se upravo desio pre neki dan kupovinom Bungie-a, tima koji itekako zna kako da napravi popularnu i uspešnu live service online franšizu Destiny  koja opslužuje milione igrača na mnogim gaming platformama današnjice (oključujuči i par cloud streming servisa).

Sony je deoničarima dao vest da će do marta 2026. godine u rad pustiti čak deset live service igara. U ovom broju naslova će se sigurno naći ne samo nove igre koje spremaju PlayStation studiji (čak i Bungie pravi novi IP), već i multiplayer modovi franšiza za koje već znamo. Gran Turismo 7 i njen Sport mod će sigurno ostati aktivni dugi niz godina, a tokom 2022. godine se očekuje dolazak MP igre The Last of Us Factions na kojoj Naughty Dog radi već duže vreme.

Naravno, fanovi ambicioznih singleplayer igara nemaju šta da brinu. PlayStation je odavno potvrdio svoj fokus i na ove igre koje se uveliko prave u svim velikim internim studijima kao što su Naughty Dog, Studios Santa Monica, Sucker Punch, Guerilla Games, Bend, i drugi.