Francuski gaming sajt Gamekult je objavio glasinu da će Sony krajem avgusta najaviti da njihov streaming servis PlayStation Now stiže na PC!

PSNow je servis koji renderuje PS3 igre na centralnim serverima, dok igrači na svojim kućnim uređajima (PS3, PS4, Vita, Sony i Samsung televizori) preko interneta dobijaju brz video snimak tih igara, toliko brz da se one mogu igrati bez puno problema. Ovaj servis, originalno napravljen koristeći servere i tehnologiju firme Gaikai koju je Sony kupio pre nekoliko godina, trenutno igračima nudi preko 400 PS3 igara koje se mogu ili pojedinačno iznajmiti ili im se pristupiti svima potpuno preko mesečne pretplate. Serveri za Evropu su za sada prisutni samo u Velikoj Britaniji, Holandiji i Belgiji, tako da igranje sa naših prostora dovodi do povećanja kašnjenja signala (lag-a) koji može ugroziti gameplay kod igara koje zahtevaju veoma brze reflekse.

Članovi redakcije EmuGlx-a su tokom prethodnih par godina uspeli da isprobaju sve servise za streaming igara koje su bile aktivne, od OnLive-a, do testa Gaikaia pa sve do kratkotrajnog servisa koji je Square Enix imao u ponudi. Od svih ovih servisa PSNow je imao najbolju prezentaciju, brzinu renderovanja i lakoću korišćenja, a kvalitet slike (koja je ograničena na 720p60, što je više nego dosta za PS3 naslove koji su retko bili u većoj rezoluciji od 720p) je toliko dobar da neko ko nije video kako ste pokrenuli igru može da pomisli da zaista igrate igru na pravom PS3 hardveru. Maksimalni kvalitet slike se ostvaruje ako korisnik ima internet brzinu od 8-9 megabita. Posebnu pohvalu moramo dati sistemu za snimanje pozicija. Naime svi savegame podaci se čuvaju direktno na PSNow serverima, što znači da korisnik može igrati The Last of Us kući na PS4 konzoli, preći na Vitu i nastaviti da igra od iste pozicije bez ikakve potrebe da ručno prenosi ili aktivira sinhronizaciju savegame fajlova.

Ako se ova vest obistini, Playstation franšize kao što su Uncharted, The Last of Us, Killzone, Ratchet & Clank i mnoge druge, će najzad moći da se igraju na PC platformi. A ako se ispostavi da vest nije tačna, mi i dalje predlažemo igračima koji imaju uslove da kontaktiraju bliske PSNow servere i isprobaju ovaj odlični servis preko besplatnog promotivnog perioda koji je dostupan svima.