Studio Bend je potrošio čak 7 godina na eksperimantisanju i pravljenju veoma solidne open world akcione igre Days Gone za PlayStation 4, ali sudeći po novom izveštaju portala Bloomberg, ipak nisu dobili dozvolu da se odmah bace na razvoj nastavka.

Sudeći po ovim novim vestima, PlayStation se odlučio za ovaj potez zbog velike cene produkcije prve igre i mišljenja da će nastavak teško moći da dostigne uspeh ostalih megahit igara koje prave provereni veliki PlayStation studiji kao što su Naughty Dog, Santa Monica Studios i Guerilla Games. Umesto nastavka Days Gone-a, Bend je navodno bio podeljen na dva interna tima – jedan koji je priskočio u pomoć Naughty Dog-u na razvoju The Last of Us mutliplayer moda koji je odavno najavljen, dok je drugi tim dobio zadatak da u maniru Bluepoint Gamesa-a remasterizuju prvi Uncharted. Bend-u se taj plan nije svideo, i uspešno su uspeli da uvere Sony da bi radije radili na novoj unikatnoj igri koju će napraviti od nule.

Pored Bend-a, muke pri razvoju novih igara je imao i totalno novi tim od 30-tak developera stacioniranih u San Diegu koji je bio oformljen sa ciljem da pravi nove unikatne igre, ali koji su odabrali da prvo povećaju svoj tim sa remasterom mehagiht igre The Last of Us sa PS3 konzole. Ali PlayStation-u se nije svideo ovaj pravac rada tima i veliki budžet koji su tražili, tako da su u njega doveli dosta Naughty Dog veterana koji su izgleda preuzeli kontrolu nad ovim projektom i usmerili tim na ispomoć tokom finalizacije The Last of Us Part II igre.

Sve u svemu, život manjih timova nikad nije lak, pogotovo kada su za razvoj softvera potrebne desetine miliona dolara budžeta. Ovako nestabilan razvoj igara je inače redovna pojava u industriji video igara, gde se priče o otkazanim igrama retko promovišu. Za svaku igru koja uspe da stigne u prodaju, nekoliko puta više njih biva otkazano zbog raznih faktora.