Nešto se menja u PlayStation-u.

Nekada večiti dom kvalitetnih ekskluzivnih igara koje su bile dostupne samo kupcima njihovih popuparnih kućnih konzola se sada menja u fleksibilniju firmu koja je voljna da eksperimentiše.

Posle 25 godina fokusa na softver koji su interni PlayStation timovi pravili samo za svoje konzole, u zadnjih godinu dana stvari su počele da se menjaju. I pored prisustva velikih megahitova koji su PS4 učinili jednom od najprodavanijih konzola svih vremena i velike prednosti nad konkurencijom pre dolaska sledeće generacije gaming hardvera, PlayStation je počeo da pušta neke od svojih igara da se pojavljuju na drugim platformama (preciznije, na PC-u).

Prvo je Quantic Dream najavio da će njihove PlayStation avanture (Heavy Rain, Beyond Two Souls i čak prošlogodišnji Detroit: Become Human) stići na PC, pa je Hideo Kojima najavio da će njegov hit naslov Death Stranding (kojeg je finansirao PlayStation) stići na PC ovog leta, i nedavno San Diego Studios je najavio da će nove MLB The Show bejzbol igre stići i na druge platforme.

Sve ove vesti jesu bile čudne, ali su mogle biti opravdane činjenicom da su sve ove igre pravili ili nezavisni studiji koji su samo bili finansirani od strane PlayStation-a, ili je u pitanju bila sportska igra za koju ima smisla tražiti veću popularnost na drugim gaming platformama…

Ali vest online portala Kotaku da će 2017 megahit Horizon Zero Dawn ove godine stići na PC je promenila sve!

Ovo je punokrvna AAA igra koja je obeležila jednu celu godinu PS4 konzole, napravljena od internog PlayStation tima Guerilla Games (Killzone franšiza) koji je decenijama radio samo na konzolnom hardveru. Ako ovakva igra može da stigne na PC, čime nas još PlayStation može iznenaditi i kakve promene možemo očekivati u njihovom radu u budućem periodu? Ove godine će oni u prodaju pustiti dugo čekani PlayStation 5 koji će sa sobom doneti nove talase AAA igara napravljenih od strane njihovih velikih internih timova (Guerilla Games, Insomniac, Naughty Dog, Sucker Punch, Studio Bend i mnogi drugi), i potencijalno proširenje rada PlayStation-a sa novim gaming servisima.

Ovakvo eksperimentisanje sa PC-om definitivno daje nadu fanovima video igara da će na svojim kućnim konfiguracijama uskoro moći odigrati i druge PS3 i PS4 hitove (današnja najveća potražnja je naravno za FROM Software hitom Bloodborne) koji će ili redovno izlaziti, ili biti strateško izdati da privuku svetske PC igrače ka franšizama čije nastavke će moći isprobati samo na PS5 konzoli. Za sada nema naznaka da će PlayStation kopirati Xbox-ov GamePass servis, niti da će njihove predstojeće PS5 ekskluzive (među kojima će sigurno biti i nastavak na Horizon Zero Dawn) stići na PC istog dana kada i na konzoli.

PlayStation nije oficijelno potvrdio ovu vest, koju verovatno čuvaju za kasniji period ove godine kada će krenuti u veliku promociju PlayStation 5 konzole.