Pre dve godine, tokom leta 2016, u prodaju je stigla veoma uspešna serija GTX 10xx iz Nvidije, koja je svojom pristupačnošću, dobrim performansama i marketingu uspela da se istog trenutka probije u vrh prodaje. Suočeni sa nadolazećom krizom rudarenja kripto-valuta kao i prebacivanjem fokusa AMD-a na pravljenje CPU procesora, PC igrači širom sveta su u zadnjih godinu dana ostali maltene bez načina da lako povećaju preformanse na svojim igrama – novih GPU proizvoda nije bilo, a cena trenutnih proizvoda u prodaji je dramatično skočila zbog rudarenja. Na svu sreću, čekanju je skoro došao kraj.

Nvidia je sinoć u svojoj pre-Gamescom 2018 prezentaciji predstavila novu seriju grafičkih kartica. Fokus predstavljanja stavljen je na tri proizvoda iz RTX 20 serije, serije koja pored tradicionalnog renderinga zasnovanog na rasterizaciji i shading-u takođe ima fizičke module za Raytracing i AI kalkulacije. Ovo potrošeno fizičko mesto se može iskoristiti za ostvarivanje davnog sna game developera – da najzad izračunavaju poziciju svetla (i pratećih senki, refleksija i ambijentalnog smanjenja svetla) koristeći ne samo pojednostavljena varanja na koja su bili primorani decenijama. Ovaj dugo čekani napredak u polju renderovanja 3D scena je omogućen preko RT Core modula koji su namerno napravljeni da se bave samo izračunavanjem kretanja zrakova svetla po 3D sceni, i to rade veoma efikasno (10 puta brže nego što bi to mogao prethodni Nvidijin šampion GTX 1080Ti, ali mora se napomenuti, ta grafička od starta nije bila pravljena za takav raytracing rendering). AI moduli su takođe bitni, jer će oni biti korišćeni ne samo za vreme Raytracinga (raytracing pravi “polovičan rendering”, a AI tensor cores upotpunjuju nezavršen rendering sa “odgovarajućim” pixelima) već i tokom drugih radnji kao što su, primera radi, nove forme anti aliasing-a ili upscaling-a slike koji su zasnovani na Deep Learning algoritmima koje je Nvidija izračunala na veoma jakim serverskim konfiguracijama.

Što se samih proizvoda tiče, za svega mesec dana (20. septembra) će u prodaju stići RTX 2080 po ceni od $700/750€ i novi šampion RTX 2080Ti po ceni od $1000/1100€ (naravno, ništa ne garantuje ove cene, lako se može desiti da će ih prodavci povećati), a tokom oktobra se očekuje i dolazak RTX 2070 grafičke po početnoj ceni od $500/550€.

Nvidija se tokom ove prezentacije nije posvetila prezentovanju performansi koje ove nove grafičke mogu ostvariti u redovnim igrama, već su umesto toga prikazali dosta snimaka igara koje su iskoristile Raytracing mogućnosti za renderovanje refleksija koje najzad nisu zasnovane na statičnim reflexion proble tehnikama ili screen space refleksijama (Battlefield V), realističnu globalnu iluminaciju (Metro Exodus) ili veoma naprednih senki (Shadow of the Tomb Raider). Sve u svemu, Nvidija je uspela da sakupi podršku od oko 20 developera, koji će u narednom periodu u svoje igre dodati podršku za DirectX Raytracing. Vredno je spomenuti da nijedna igra za sada nije potpuno zasnovana na Raytracingu, tj, sve najavljene igre koriste samo pojedine elemente koje RTX hardver može da omogući (samo senke, refleksije, AO ili GI).

Da bismo saznali prave performanse ovih grafičkih u redovnim igrama koje ne koriste raytracing i da li ovi proizvodi zaista zaslužuju ovako visoke cene, moraćemo ipak sačekati recenzije od nezavisnih izvora. U nastavku možete pogledati kako raytracing elementi izgledaju u par novih igara: