Dok se Nvidija sprema da ovoga meseca opčini sve igrače sa svojom ponudom najbržih kartica ikada napravljenih o kojima smo već pričali (GTX 1070 sa početnom cenom od 425€ i GTX 1080 koji će koštati preko 650€), AMD je odlučio da svoj prelaz sa 28nm arhitekture na 14nm Finfet tehnologiju uradi u mnogo pristupačnijem segmentu koji će biti privlačan mnogo većoj grupi igrača koji su i dalje primarno zainteresovani za gaming u 1080p i 1440p rezolucijama, uz želju da jednoga dana isprobaju VR igre ako se cene PC VR sistema ikada spuste na razumne nivoe. Novi proizvod AMD-a će po svim najavama biti savršen za baš to.

AMD Radeon RX 480 unveilRadeon RX480 u sebi ima preko 5 teraflopsa snage renderinga (po prvim naznakama biće u rangu sa GTX 980 ili Radeon 390/390X), podršku za najnovije tehnologije koje je AMD usavršavao godinama, troši tek nešto više od 100W struje, dolazi u kompaktnom dizajnu sa 4 ili 8 GB video memorije, i najbitnije, imaće početnu cenu u Americi od samo 200 dolara! Evropska cena nije poznata, ali očekujemo da neće biti dosta veća od 200€.

Ako se ispuni sve što je obećano, AMD će kada Radeon RX480 stigne u prodaju krajem ovog meseca imati šansu da povrati deo tržišta od Nvidije i populariše svoje proizvode milionima igrača sa starijim hardverom koji su željni prelaska na brže grafičke uz veoma povoljnu cenu. Radeon grafičke iz skupljeg segmenta koje će se direktno boriti protiv najjačih Gforce kartica će pokretati novi AMD-ov “Vega” čip koji će po svim naznakama stići u prodaju ili krajem ove ili početkom sledeće godine.