Kada smo pre samo nekoliko nedelja zvanično saznali ime i oblik nove Nintendove prenosne konzole, nije nas iznenadila vest da se u njoj nalazi Nvidijin Tegra. Ova vest je predstavljala dobru promenu fokusa Nintenda na moderniji hardver i grafičke arhikteture koje su potpuno tehnički (visoki rejting performansi po svakom utrošenom vatu struje) i softverski (podrška od strane mnogih razvojnih alata) optimizovane za lakše pravljenje modernih igara. Dok su neki ljubitelji Nintendo konzola mislili da će Nintendo Switch biti konzola koja će se direknto sukobiti sa trenutnim PlayStation 4 i Xbox One kućnim konzolama, realnost je ipak drugačija.

Nintendo Switch koristi totalno nove tehnoligije. Osnovu konzole predstavlja Nvidjin Tegra X1 čip koji je svoju premijeru imao u martu 2015. godine u Nvidia Shield tabletu (od tada do danas se isti čip našao u nekoliko sličnih uređaja koji rade na Android platformi). Puna verzija Tegra X1 čipa je imala dovoljnu snagu da pokrene pojedine portove igara iz 7. generacije konzola, a poneki optimizovani naslovi (kao što je na primer Metal Gear Rising: Revengeance sa pojednostavljenim teksturama, modelima i kvalitetom detalja u svetu koji igrač istražuje) uspeli čak da dostignu rendering u 1080p rezoluciji i 60 frejmova u sekundi. Ali pošto je u ovom najjačem modu rada Tegra X1 trošila čak 19-20W struje, Nintendo i Nvidija su ipak morali da se odluče na agresivno smanjivanje klokova centralnog procesora (četiri ARM Cortex-A57 jezgra) sa 2 GHz na 1 GHz i grafičkog modula (koji je zasnovan na Maxwell tehnologiji koja je pokretala GeForce 900 seriju) sa 1 GHz na 768 MHz, dok je konzola u kućnom modu igranja i čak 307MHz dok je u prenosnom modu. Memorija konzole (4GB laptop DDR4 memorije sa maksimalnim protokom od 26 GB/s) će u kućnom modu raditi u punoj brzini od 1600 MHz, dok će prenosni mod oboriti brzinu na 1333 MHz.

Ovakvi hardverski detalji uspevaju da opišu jasnu sliku o Nintendo Switch konzoli i njenim potencijalnim performansama. Dostizanje grafike koju PS4 i Xbox One mogu da isporuče će biti težak posao, često nemoguć za igre koje traže značajnije CPU/GPU i memorijske resurse, ali sa druge strane, Nintendo Switch će u kućnom modu moći da nadmaši ono što je Wii U mogao da isporuči, a portabilni mod će biti nekoliko svetlosnih godina ispred 3DS-a.

Javno predstavljanje konzole Nintendo Switch i njegovih igara iz launch perioda će biti održano 13. januara u New York-u, a lansiranje konzole u prodaju bi trebalo da se desi u martu.