Xbox 360 i PlayStation 3 su pre skoro deceniju donele fabrički ugrađene laptop hard diskove koji su uveli pravu revoluciju u industriju video igara, omogućivši developerima da po prvi put prave velike dinamičke igre koje su mogle da rastu sa svakim novim update-om i reaguju na želje fanova. Ali kako su godine išle, ambicije developera su postajale sve veće i veće, što je generaciji PS4 i Xbox One konzola dovelo do opšteprisutne muke da se velike, detaljne i ambiciozne nove igre optimizuju da rade na sporim laptop hard diskovima koji su prosečno mogli da učitaju oko 1 GB podataka za 20 sekundi.

Sve to će se promeniti sa dolaskom novih konzola koje su u potpunosti posvećene naprednim SSD diskovima koji su dobili posebne optimizacije da bi se podatci sa njih učitavali još brže nego što je to moguće na današnjim PC-ovima. Ovde najviše prednjači PlayStation 5, čiji SSD je namenski napravljen da omogući developerima da unutar optimizovanih igara učitaju čak 2GB podataka za četvrtinu sekunde, što već sada možemo videti da dovodi do fenomenalnih rezultata kao što je učitavanje savegame-a u Spider-Man Miles Morales igri za svega 2 sekunde, što je brže nego što je stari Sonic na SEGA Mega Drive 2 uspevao da učita legendarni Green Hill Zone nivo!

Ali koliko ovog brzog SSD slobodnog mesta je dostupno igračima za same igre?

  • PlayStation 5 – 825 GB SSD, koji daje 667.2 GB slobodnog mesta
  • Xbox Series X – 1 TB SSD, koji daje 802 GB slobodnog mesta
  • Xbox Series S – 512 GB SSD, koji daje 364 GB slobodnog mesta

Video igre na nextgen konzolama će biti distribuirane na novim 100GB Bluray diskovima, i za očekivati je da će instalacije ambicioznih igara porasti u odnosu na trenutne PS4/Xbox One naslove. Nadamo se samo da neće biti baš previše naslova kao što su nove Call of Duty igre koje su već sada narasle na preko 250 GB.

Proširenje SSD prostora na PlayStation 5 konzoli će biti moguće preko kvalifikovanih PC SSD diskova koji će se moći kupiti u slobodnoj prodaji, dok Xbox Series X/S konzole koriste specijalne 1TB mini ketridže. Obe konzole podržavaju sporije eksterne USB diskove (obične ili SSD) za igranje BC igara, a Xbox takođe može da nextgen igre tamo prebaci za dugoročno skladištenje.