Remote Play servis je prvi put predstavljen javnosti davne 2006. godine kada su PlayStation developeri opisali način na koji će PlayStation 3 moći da bežično pošalje “igriv” video snimak do vremešne PlayStation Portable konzole. Iako je taj sistem igranja bio dodat u PS3 generaciji, on je potpuno zaživeo tek sa dolaskom PlayStation 4 konzole koja je nudila lagan način da se PS Vita i PC igrači preko WiFi-a ili Ethernet konekcije nakače na PS4 i preuzmu real-time video snimak i igraju svoje omiljene video igre  bilo da su kući ili bilo gde na planeti zemlji.

Ali PlayStation 5 će proširiti ovaj sistem sa novim Remote Play opcijama. Za početak, stare podržane platforme PC i Mac će dobiti opciju za streamovanje HDR igara u 1080p60 kvalitetu uz pomoć nove desktop aplikacije koja nudi lagan način da se indetifikujusve korisnikove konzole. Najveća novina je dolazak nove “PS5 Remote Play” aplikacije na glavni ekran svake PlayStation 4 konzole. Dokle god su obe konzole ulogovane na isti nalog, PS4 će brzo moći da detektuje prisustvo nextgen PlayStation 5 konzole u kućnoj mreži ili preko interneta, i brzo uspostaviti vezu sa novom konzolom. Igranje starih PS4 igara preko BC-a i novih PS5 nextgen naslova je moguće preko starog DS4 gamepada (koji ironično ne mogu da se koriste direktno na samoj PS5 konzoli na nextgen igrama), a aplikacija takođe nudi nove opcije prilikom pritiska na PS dugme na gamepadu radi lakše kontrole rada obe konzole.

Ako imate PS4 konzolu u vašem domu i ne planirate da je se otarasite posle kupovine PlayStation 5 naslednika, za veoma kratko vreme možete obezbediti dodatne gaming pogodnosti koje Remote Play nudi i time proširiti vaš PS5 gaming na još jedan dodatni televizor. Radi održavanja najboljeg kvaliteta video slike, preporučeno je da obe konzole budu povezane na kućni router preko Ethernet kabela, ali i WiFi konekcija će odraditi posao ako nemate drugog izbora. Pored PS4 konzole, PlayStation 5 će moći da šalje Remote Play signal do PC-a, Mac-a, iOS i Android uređaja, a jedini preduslov za igranje je prisustvo DualShock 4 ili DualSense gamepada.