Kao što je bilo najavljivano, Google je na GDC 2019 konvenciji prestavio svoju novu viziju cloud gaminga, sa kojom će pokušati da promene način na koji će milioni igrača biti u kontaktu sa video igrama svih veličina, od malih indie igara do vizuelno i tehnološki najimpresivnijih igara ikada napravljenih. Ovaj gaming servis će se zvati Google Stadia i omogućiće svakome sa dobrom Internet konekcijom na kućnom PC-u ili laptopu, android telefonu ili tabletu, ili čak TV-u sa Chromecast dongle-om da kontaktira najbliži Google server i sa njega povuče real-time interaktivni video snimak željene video igre. Sve što će biti potrebno je da u Chrome browseru ili Stadia mobilnoj aplikaciji kliknete na link igre i ona će biti automatski pokrenuta za par sekundi. Ovo je odlična vest za one koji žele da uživaju u video igrama, a nisu u prilici da kupe skupu gaming PC konfiguraciju ili kućnu konzolu. Sada sve što će im trebati je brza Internet konekcija (minimalno oko 15mbit-a) i eventualno gamepad, bilo onaj koji već imaju ili novi Stadia Gamepad koji je specijalno napravljen da ubrza tok informacija do Google servera i omogući lakši pristup servisima kao što su Google Assistant i video/screenshot snimanje.

Kao svetski lider u razvijanju Internet servera koji (pored samih Google servisa) napajaju i značajan deo Interneta, Google je obećao developerima da će iskoristiti svo svoje znanje da u svojih nekoliko hiljada serverskih lokacija ubace specijalno napravljeni gaming hardver na kojem im je pomogao AMD. Sa grafičkom karticom koja isporučuje čak 10,7 Teraflopsa (što je više od zajedne GPU moći od PS4 Pro i Xbox One X konzola), 16 GB brze HBM2 memorije, jakim serverskim procesorom, i maltene neograničenom količinom SSD prostora za skladištenje igara, Stadia će sa lakoćom moći da pušta najnovije igre u 4K rezoluciji bez dugačkih učitavanja. A kao posebnu pogodnost developerima, Stadia servis će omogućiti igrama da iskoriste i više od jedne Stadia hardverske instance (dramatično povećavajući rendering moć koje će nove igre zahtevati), naprave MP servere gde će razmena podataka između igrača biti mnogo bolja, ponude kućni split-screen u kojem će svaki igrač dobiti pun rendering od zasebne Stadia instance, automatsko deljenje 4K60 video stream-a na YouTube, mogućnost automatskog popunjavanja multiplayer slotova sa accountovima igrača koju gledaju YouTube livestream, podršku za cross-platform multiplayer, i još mnogo toga drugoga.

Pošto je ovo prvenstveno bila prezentacija namenjena privlačenju pažnje developerima, Google je predstavio i širok spektar softverskih rešenja koji će im pomoći da lakše razviju ili prebace svoje gaming projekte na Stadiju. Igre na ovom cloud servisu će biti pokretane preko Linux operativnog sistema i grafičkog API-a Vulkan, a game engine alati kao što su Unreal, Unity, CryEngine, Havok i mnogi drugi su već najavljeni da će potpuno podržati ovu novu platformu. Što se razvojnog hardvera tiče, developeri će sami moći da biraju kako će razvijati i testirati igre – na Google datacentre serverima, na njihovom lokalnom serveru u čijim rack-ovima će se nalaziti Stadia instance ili čak sa tradicionalnim offline razvojnim devkitom (malo PC kućište sa Stadia hardverom). Google se neće fokusirati samo na izgradnji hardverske infrastrukture, već će probati i da narpavi svoje interne timove za razvoj ekskluzivnih video igara. Ovu inicijativu će predvoditi producent Jade Raymond koja se u prethodnoj deceniji odlično dokazala u pravljenju od nule ogromnih studija za Ubisoft i Electronic Arts.

Sledeće javno predstavljanje Stadia servisa je zakazano za leto, i tada ćemo moći očekivati da vidimo konkretne planove koje Google ima za ovaj ambiciozni gaming servis, uključujući katalog podržanih igara, najave budućih saradnji sa svetskim timovima za razvoj igara, cenu korišćenja Stadie i mnogo toga drugoga što zanima same igrače.

Takođe, ovaj velik potez Google-a će sigurno napraviti značajne talase u gaming industriji, gurajući druge velike gaming gigante da se i oni proguraju u sferi streaminga igara. PlayStation već ima PSNow koji lagano (i uglavnom nezapaženo) raste godinama, Microsoft se sprema da uskoro lansira svoj xCloud, i ne bi nas čudilo da druge velike kompanije ulože velike resurse u pravljenje svoje svetske cloud gaming mreže (ponajviše Amazon).

Google Stadia će biti lansiran u rad pre kraja ove godine na teritorijama Severne Amerike, Velike Britanije i Zapadne Evrope, uz maksimalno podržan kvalitet video snimka sa 4K rezolucijom u 60 frejmova u sekundi.