Ne toliko davno, na Gamescomu 2015. naš Milan Radosavljević aka Toad susreo se i sa Craig Mcleod-om iz DICE-a, producentom veoma očekivane igre Star Wars: Battlefront. Snimak njihovog razgovora dugo je bio izgubljen u galaksiji far far away ali evo sada napokon objavljujemo kompletan transkript tog susreta.

EmuGlx: Da li si uzbuđen zbog Star Wars Battlefront-a?

Craig Mcleod: Da, jedva čekam Battlefront!

EmuGlx: Da li si fan Star Warsa?

Craig Mcleod: Da, apsolutno… Odrastao sam uz Star Wars, gledao sam filmove, igrao igre, gledao TV serije… Jednostavno volim tu franšizu. Obožavam svet Star Warsa kao i to što imam mogućnost da radim na ovom sjajnom projektu.

EmuGlx: Da li je Battlefront nešto što je planirano od ranije ili je do istog došlo spontano?

Craig Mcleod: Za mene lično to je bilo veoma spontano. Ne znam šta je sve bilo iza kulisa, ja sam lično bio na road tripu preko Amerike kada sam saznao, ortak pored mene mi je rekao “Hej dobili smo Star Wars licencu!” Nisam mu verovao, mislio sam da laže… nema šansi. Ne znam gde je to video da li je bio neki magazin ili websajt… Iste sekunde smo stali pored puta, okrenuo sam našu kancelariju i rekao “Ja moram da radim na ovome, moram da budem deo tog projekta!” …jer to su dve stvari koje volim najviše, Star Wars i multiplayer shooteri. Radio sam ranije na Battlefield franšizi i na drugim shooterima. Kad sam se vratio u kancelariju saznao sam da su me dodali na projekat, sećam se i tada da sam čuo pre kako je prošla zvanična najava da će se raditi na Star Wars Battlefrontu na našim sastancima tima… mnogi su bili veoma uzbuđeni, bila je to velika stvar a došla nam je svima kao iznenađenje.

EmuGlx: Sjajno je i to što Battlefront izlazi u vreme kada nam stiže i novi Star Wars film i kada je hype oko cele franšize na visokom nivou

Craig Mcleod: Da, ovo je savršena godina za Star Wars. Imamo Epizodu 7 koja stiže uskoro, kao i Battlefront, toliko je hype-a oko svega toga… stvarno je savršeno vreme za nas da budemo Star Wars fanovi.

EmuGlx: Bilo je i ranije mnogih Star Wars Battlefront igara, koje su fanovi veoma voleli. Kako ste se vi snašli sa velikim očekivanjima i poverenjem fanova kada ste dobili licencu za Battlefront?

Craig Mcleod: Da li nam je to bio teret? Definitivno nije, ali očekivanja i odgovornost su svakako veliki. Ovo je franšiza koju svi vole, skoro svako ima neku vrstu emotivne konekcije sa Star Warsom, bilo da se radi o serijalu igara ili filmovima. Da li postoje velika očekivanja i odgovornost i od nas developera? Apsolutno. Osećamo pritisak, naravno da osećamo, jer svako ima neku priču vezanu za Star Wars, svako ga voli. Prethodne Battlefront igre su bile veoma uspešne, a mi ovde u DICE-u želimo da osmislimo ponovo sve to, da rekreiramo magiju… radimo veoma blisko sa Lucas Filmsom u kreiranju Battlefronta za ovu generaciju konzola. I da, ponekada je to izuzetno štetno za živce, ali mislimo da smo stvarno odradili fantastičan posao u kreiranju ovog neverovatnog iskustva u kome neće uživati samo fanovi FPS igara, već i svi Star Wars fanovi koji ce možda probati igru tog tipa prvi put.

star_wars_battlefront_beta_announcement_screen___finalEmuGlx: Radio si ranije na Battlefield igrama, kakav je ze tebe bio prelaz sa jedne takve igre na Star Wars? Da, obe igre su FPS ali u pitanju su totalno drugačiji naslovi.

Craig Mcleod: Da, pa postoje dobre i loše stvari u vezi toga, stvarno postoje dve strane. Dobro je to što znamo veoma dobro kako da napravimo multiplayer shooter, tu imamo dosta iskustva, znamo šta smo dobro uradili sa Battlefieldom. Takođe znamo i šta su mnogi fanovi predložili i kritikovali. Tako da svo to znanje i iskustvo prenosimo iz Battlefield tima. Ipak, radi se o potpuno drugačijoj igri koju smo napravili od početka, morali smo da dodamo dosta novih stvari u endžin kako bi bili sigurni da možemo da isporučimo iskustvo kakvo želimo. Želeli smo da sve bude pristupačnije, da napravimo nešto što će i porodice moći da igraju sa svojom decom. Tako da smo morali da počnemo od početka, na neki način da promenimo naš mentalitet u pravljenju igre… Morali smo da razmišljamo dosta u smislu “Ok ovo nije jedini način da se nešto odradi, to se tako radi u Battlefild-u, ali ok… kako cemo to ovde da izvedemo?” definitivno je morala da padne promena načina razmišljanja.

EmuGlx: Da, razumem, mnoge stvari iz Battlefielda ste sigurno morali da osmislite ponovo za Battlefront.

Craig Mcleod: Sjajan primer toga je “Levolution”. Levolution je bio sjajna stvar u Battlefield 4. Imali smo te scene masivnih rušenja… Pogledali smo to i pomislili da li nam ovo ili nešto slično treba u Battlefrontu? Proveli smo dosta vremena razmišljajuci o tome, pričali smo o tome sa Lucas Filmom… i zaključili smo da Levolution jednostavno ne pripada Star Wars univerzumu, jer tamo su sve velike strukture od metala… sve se vrti oko prštanja specijalnih efekata… ne radi se o ogromnim prostranstvima gde se sve te velike građevine ruše na spektakularan način… nikada ne vidite tako nesto u Star Warsu, jednostavno nije deo tog univerzuma. Tako da nismo ubacili to u Battlefront, destrukcija okruženja ima naravno ali samo tamo gde za to ima smisla. Tako da ako vozite AT-ST walker na Endoru, da možete da obarate stvari, pucate na drveće i slično, sve je to super cool ali morali smo da učinimo da sve bude autentično.

EmuGlx: U Battlefieldu smo mogli da ulećemo u igre naših prijatelja da li će nešto slično postojati u Battlefrontu?

Craig Mcleod: Apsolutno, postoji nešto slično, imamo taj partner sistem, gde možete da igrate zajedno sa vašim prijateljem, to se sjajno uklapa uz činjenicu da imamo i online co-op opciju sa split screenom. Radi se o pravljenju tih timova od dva igrača gde pomažete jedan drugom, spawnujete se kod njih. Najbolja mogućnost bice starcard, to su razne stvari mogu biti oružija, gedžeti, moći, koje možete poneti sa sobom u borbu… i možete ih deliti sa vašim partnerom čak iako ih oni nisu otključali još. Tako da ako ste igrali 20 sati i već otvorili dosta tih star moći, a imate prijatelja koji je tek počeo da igra i želi da se pridruzi, ako se dodate u isti 2 man partner tim možete mu pozajmiti kartice tako da će moći brže da uleti u akciju, kao i da isproba mnoge nove stvari.

EmuGlx: Kako ste izbalansirali te star kartice, da li će one davati nepravednu prednost nekim igračima?

Craig Mcleod: Uvek je to zeznuto, balans je verovatno najteža stvar koju treba uspostaviti u ovakvoj igri. Kartice, njihov damage value kao i druge moći koje daju su poprilično dobro izbalansirane. To smo postigli kroz dosta istraživanja i testiranja načina na koje ih igrači koriste. Za naše internalne testove pozivali smo FPS igrače ali i Star Wars fanove. Neke stvari smo naravno zaključali u smislu da će ipak biti potreban veći level da bi se koristile najjače moći i mogućnosti.

star_wars_battlefront_e3_screen_4__air_to_ground_wmEmuGlx: Što se tiče kastomizacije da li će izgled vozila i letelica u igri moći da se menja?

Craig Mcleod: Glavna kastomizacija se odnosi na star kartice, u smislu da kroz njih možete da kastomizujete svoju klasu sa kojom igrate i to je sjajno. A sto se tiče oružija i nekih vozila i nemamo toliko velike mogućnosti kastomizacije jer ipak je to Star Wars. Želeli smo da igra izgleda neverovatno autentično. Tako da svi modeli vozila izgledaju baš kao što treba da izgledaju, i rade baš ono što bi trebalo da rade. Nismo želeli da ostavimo mogućnost igračima da recimo dodaju nove skinove na vozila, neke čudne dodatke ili tako nešto… jer ne radi se o tome u Star Wars univerzumu, želeli smo da sve bude true!

EmuGlx: Da li misliš da je to možda rizičan potez jer današnji igrači u današnjoj eri shootera su navikli da mogu da kastomizuju sve, baš kao u Battlefield-u, Call of Duty-u… jako je malo modernih kompetetivnih shootera danas koji ne dozvoljavaju kastomizaciju svega. Možda Halo? Ali to je redak primer.

Craig Mcleod: Pa, definitivno će biti nekih igrača koje će to iznenaditi… u smislu “zašto to nisu dodali?” ali mislim da kada budu odigrali malo i budu videli izbalansiranost ali i način na koji kartice mogu da stvore mnoga različita iskustva… mislim da će tada zaboraviti na to i da će im biti drago što smo ostali autentični Star Wars svetu i filmovima. Jer mogli smo ili da ubacimo kastomizaciju svega koja bi možda nekome donela zabavu ali uništila autentičnost, ili da uradimo ono što smo uradili – da idemo na 100% autentičnost, što je, po meni lično, mnogo bolji izbor.

EmuGlx: Nema drugih novih Star Wars igara za sada, tako da je autentičnost ovde veoma bitna i nadamo se da će tako biti i u budućcim Star Wars naslovima.

Craig Mcleod: Nema ni jedne druge Star Wars igre koja koja radi ovo što mi radimo, ovaj nivo autentičnosti, mi smo bili na lokacijama, kopali kroz arhive… Ovo je naša šansa da igrače potpuno unesemo u Star Wars svet, da se osete kao da su u filmu.

EmuGlx: Kada sam video demo, oduševio sam se… bilo je savršeno!

Craig Mcleod: Mnogi su nam rekli za prve demo snimke da ništa od toga nije stvarno, da smo izlažirali sve… Nama kao developerima je to bilo veoma frustrirajuće, da u tom trenutku dokažemo svima da nismo ništa fejkovali. Malo ko nam je verovao dok nisu sami probali demo, tek na E3-u kada su videli trailer i demo shvatili su da je zapravo sve baš tako kao što smo i najavili.

EmuGlx: Da li planirate da uvedete Community Testing Environment (CTE) kao u Battlefield-u, ne odmah na početku ali kasnije?

Craig Mcleod: Nikad se ne zna, to je nešto o čemu nismo pričali za sada, ali je nešto što može biti dodato kasnije, ostaje da se vidi da li će nam takav model odgovarati i u ovom naslovu.

 

Nakon ovog interview-a stigla je i vest da će Star Wars Battlefield imati dedicated servere kao i da beta test, o kome ćemo definitivno pisati, počinje u ranom oktobru, dok finalna verzija stiže na PlayStation 4, Xbox One i PC 20. novembra u Evropi.