Ako ste posle igranja javne Doom multiplayer bete pomislili da nova igra iD Software-a neće zadovoljiti stare fanove franšize koja je pre više od 20 godina postavila temelje modernog FPS žanra, grdno ste se prevalili. Dok je MP fokusiran na novije standarde koji su popularni u online shooterima, singleplayer kampanja predstavlja fenomenalni povratak u stare dane akcionih FPS igara gde se ceni brza akcija, dobro planiranje kretanja, impresivni protivnici i oružija koja protivnike pretvaraju u crvenu maglu i gomile komadića tela. Doom kampanja u sebi nudi čak između 13 i 15 sati visoko-akcionih nivoa koji će gurnuti glavnog (opet anonimnog “Doom Guy“) igrača kroz ogromni kompleks istraživačke stanice UAC korporacije na Marsu, sve do mračnih portala koji vode ka nekoliko dimenzija pakla iz kojih je ova korporacija pokušala da zarobi demone i od njih napravi svoju “cyber demon” vojsku.

 

U jučerašnjem snimku developeri iz iD software-a su prikazali tri nivoa igre iz PS4 verzije igre – rani nivo u kojem se igrač još uvek privikava na invaziju demona, nivo iz sredine igre gde je akcija već mnogo ozbiljnija, i jedan nivoa u paklu gde je preživljavanje moguće samo uz puno iskorišćenje naprednih opcija koje igra nudi. A te napredne opcije su itekako zanimljive! Među njima izdvajamo mogućnost agumentovanja armora igrača (brzina, odbrana, promena rada završnih poteza i sl), mogućnost promene rada naoružanja (dodatni efekti pri paljbi i sl) kao i upotreba paklenih runa koja menjaju sposobnosti samog igrača. Paklenih runa ima 12 i one će postati aktivne tek kada se one pronađu u skrivenim delovima mapa i reši specifičan težak izazov koji će runa ponuditi.

Sve ove izmene omogućavaju igračima da podese svoj gameplay ka svojim željenim stilom igre ili da se prilagode novonastaloj situaciji na terenu. Taktike tokom bitaka se naravno ne svodi samo na “build order”  koji je zakopan po menijima već i pametno korišćenje specijalnih oružija kao što su motorna testera (može se iskoristiti samo tri puta pre nego što ostane bez “goriva”, na manjim protivnicima će vam dati jako puno municije a trošenje sva tri goriva odjednom može ubiti i neke od najtežih protivnika igre) ili legendarni BFG (koji ovde nema mesto “obične puške” već se poziva kao “specijalni potez” kada ste zaista u velikoj nevolji). Poznati powerup-ovi kao što su Quad Damage i Haste su takođe prisutni na terenu i mogu veoma brzo preokrenuti bitke u vašu korist.

 

Po svemu što je prikazano, remake Doom-a definitivno ima potencijal ne samo da zadovolji sve centralne potrebe koju za sobom povlači samo ime “Doom”, već da svojim novitetima i količinom slobode koju daje u bitkama zadovolji i stare i nove fanove FPS žanra. Pored kampanje i solidnog multiplayera, Doom će sa sobom doneti i integrisani editor SnapMap sa kojim će igrači slobodno moći da prave svoje singleplayer, kooperativne i multiplayer nivoe koji će se instantno deliti između svih platformi na kojoj će ova igra izaći.

DOOM stiže u prodaju 13. maja na PC, PlayStation 4 i Xbox One sistemima.