Kada je 2013. godine Chris Roberts javnosti predstavio svoju viziju SF svemirske simulacije u kojem će imerzija imati prednost nad bilo kojim drugim gameplay sistemom, stotine hiljada igrača su ga pozdravili i finansijski podržali ovaj ogroman projekat koji se u narednim godinama kristalizovao u ambiciozni singleplayer projekat Squadron 42 i njegovog većeg brata online socijalnu “living-game” igre Star Citizen.

Na nedavno održanoj CitizenCon 2019 konvenciji u Mančesteru ispred nekoliko stotina velikih fanova ove igre, Chris Roberts i stotine developera iz četiri velika tima koji trenutno rade na razvoju ovih igara su prikzali mnoge novine, uključujuči i novi gameplay demo smešten na Microtech-u (poslednjoj velikoj planeti zvezdanog sistema Stanton), novih gameplay sistema (uticaj atmosferskih prilika na igrača), novog načina renderovanja planeta i atmosferskih prilika, kao i dugo čekanog svemirskog broda koji je bio obećan igračima čak 2013. godine.

U pitanju je Carrack, brzi, sposobni i ogromni multi-crew vojni brod sa velikim dometom letenja, jakim naoružanjem, nekoliko paluba prepunih detaljno renderovanih prostorija, i čak dva hangara – jedan za utovar robe i vozila sa površine planeta i jedan za specijalni mali leteći brod.

U nastavku možete pogledati skraćenu verziju dugačkog demoa koji je bio predstavljen igračima, a novi redovni prikaz stanja igre je prikazao da će 2020. godina biti veoma bitna. Tokom sledeće godine će Star Citizen dobiti nekoliko velikih tehničkih rešenja koji će najzad omogućiti da i Star Citizen i Squadron 42 stignu u prodaju.