Od svoje premijere 2007. godine, FPS igra Crysis je postala deo PC istorije kao jedan od vizuelno najimpresivnijih naslova na tržištu koji je godinama predstavljao pravi benchmark ozboljnog gaming hardvera. Ali kako su godine prolazile, novije igre su izlazile, a stari Crysis je postao samo zanimljiv naslov koji je ostao upamćen kao bitan istorijski momenat.

nedavni remasteri i izlazak Steam Deck-a je ponovo bacio fokus na ovaj naslov, koji sada drastično bolje radi na svim platformama uz pomoć Remastered izdanja koje je najzad drastično poboljšalo PC performanse. Nedavni patch je promenio rendering igre sa fokusa na jedno CPU jezgro na više njih, što je posebno bitno igračima sa slabijim konfiguracijama.

Steam Deck je jedna od takvih platformi, i sada njen impresivni 8-core Zen2 i 1,6TF RDNA2 APU može da pusti Crysis Remastered na veoma zavidnom nivou. 60fps nije dostupno jer je igra i dan danas previše ambiciozno napravljena (jako puno vegetacije i aktivnih AI-ova oko igrača), ali 30fps gameplay je više nego moguć sa odličnim vizuelnim podešavanjima.