Tokom prethodnih osam godina, poznati developer FPS igara Bungie je u saradnji sa gigantom Activision-om uspeo da isporuči dve Destiny igre i širok spektar DLC ekspanzija, zabavi milione igrača i dovede pravu malu revoluciju u sferi online “shared world” igara. Ali i ovom braku je došao kraj.

Internetom je upravo odjeknula vest da će se Bungie odvojiti od Activision-a, što će dovesti do kraja veliki “desetogodišni ugovor” koji je pre deceniju bio opisivan kao jedan od najvećih u instustriji video igara (navodno se sa njim Activision obavezao da uloži 500 miliona dolara za tri Destiny igre i tri velike ekspanzije). Sudeći po izveštajima koji su lagano izlazili sve ove godine, odnos između Bungie-a u Activision-a nije bio baš najbolji, najviše zbog mnogobrojnih problema pravljenja ovih ambicioznih igara, kašnjenja i odlaganja content-a, potrebe za odbacivanjem planiranih delova igara, kao i konstantnih pritisaka Activision-a da se Bungie u svoje igre ubaci agresivniju monetizaciju, brži dotok novog content-a i pravljenje nastavaka.

Odvajanje Bungie-a od Activision-a neće imati dramatične posledice na stanje trenutne Destiny 2 igre i njenog Black Armory content-a koji je već počeo sa izlaskom. Igra će ostati aktivna i redovno održavana na BattleNet servisu, i dalje će moći da se kupi, igra i za nju će izaći svi do sada objavljeni dodatci. Bungie se sa najavom ove vesti direktno obratio igračima, rekavši da će ispuniti sva trenutna obećanja oko Destiny 2 content-a, i da jedva čekaju da tokom sledećih meseci objave novine koje će uskoro stići, kao i da iznenade igrače sa svojim ambicioznim planovima za budućnost.

Sudeći po prvim naznakama, developeri iz ovog studija koji broji preko 700 zaposlenih su dočekali vest o “razvodu” veoma srećno (sa sve izveštajima o otvarnju šampanjca tokom slavlja). Ispred njih se sada nalazi period rada u kojem će morati da se dokažu da je ova sloboda zaista omogućila da nadograde Destiny univerzum sa novinama koje nisu mogli da ubace zbog vremenskih ograničenja i potrebe da svake godine zadovolje Activision- sa novim ekspanzijama.

Pored Destiny-a, u zadnjih nekoliko nedelja su počele da izlaze i prve vesti o njihovom novom projektu koji finansira kineski izdavač video igara NetEase. Ova nova igra neće biti vezana za univerzum Destiny-a.

Vredno je spomenuti da su twitter nalozi PlayStation-a i Xbox-a odmah poslali svoje izjave podrške Bungie-u, nadajući se nastavku saradnje sa timom koji je uspešno uspeo da zabavi milione igrača tokom ove generacije kućnih konzola.