Na današnji dan 1996. pre tačno dvadeset godina, na čak i tada poprilično vremešnom originalnom Game Boy-u (1989) Nintendo je započeo skroz nov projekat sa developerima iz Game Freak studija, igru Pocket Monsters aka Pokemon. Prvi nastavak objavljen je u Japanu u dve verzije – Pokemon Red i Pokemon Green, koji su se razlikovali po Pokemonima koje je bilo moguće sakupiti od prvih 150. Kombinacija japanskog fetiša sakupljanja i gajenja virtuelnih ljubimaca, pomešana sa najbanalnijim JRPG osnovama, i par svežih Nintendo ideja kao što su borbe i razmene sa drugim igračima (preko link kabla), učinila je ove naslove globalnim hitom za veoma kratko vreme. Ubrzo je usledila i crtana serija, igračke, karte, pa i šest generacija nastavaka. Pokemon kao franšiza koja se bazira na video igrama danas po zaradi zauzima drugo mesto na svetu, odmah nakon Nintendove Mario franšize. Same igre su kolektivno prodate u preko 200 miliona primeraka, a zarada je davno prebacila 37 milijardi dolara.

Da su Pokemoni i dalje popularni posle svih ovih godina svedoči prava navala novih naslova koje imamo ove godine, povodom godišnjice upravo su najavljeni Pokemon Moon i Pokemon Sun za 3DS (krajem 2016.), dok borilački spinoff Pokken Tournament stiže na Wii U na proleće. Po prvi put imaćemo i jednu Pokemon igru koja nije na Nintendovom sistemu – augmented reality naslov za mobilne telefone Pokemon Go (Tokom 2016.).

Za prisećanje na stare dane provedene uz prve nastavke ovog beskrajno zabavnog serijala posetite sjajan Nintendov sajt posvećen dvadesetogodišnjici Pokemona na www.pokemon20.com. Posebno je lepo odrađen deo posvećen istorijatu serijala koji se nalazi na timeline linku, a mi na EmuGlx-u se sećamo prvih dana našeg sajta 1999. godine kada smo Pokemon Red, Blue, Yellow i Green igrali što na Game Boy-u što preko emulatora 😉