Overwatch je pred vratima! Ostalo je samo desetak dana dok ne zaigramo punu verziju ove fantastične nove Blizzard igre. Skroz nova franšiza ove legendarne kompanije posle sedamnaest godina predstavlja praktično nusproizvod otkazanog Titan MMORPG-a, nekada najavljivanog kvazi naslednika World of Warcraft-a. Mnogo divnog u jednoj rečenici. A da, zaboravili smo i “prvi FPS ikada iz Blizzard-ove kuhinje”! Da, prosto neverovatno šta je Blizzard uspeo da uradi u proteklih par godina, što pozitivno što negativno, raspadom Titana na čijem razvoju su proveli dugi niz godina.

Kako to obično biva sa Blizzard-ovim igrama, hajp je neverovatan, pogotovo zbog toga što im je ovo prva ekskurzija u žanru gde nemaju ni malo iskustva. Zahvaljujući Open Beti, dosta članova naše EmuGlx zajednice je imalo mogućnost da proba ovaj fantastični naslov i dobije neki generalni utisak šta nam to Blizzard sprema sada i šta će biti kul igrati narednih meseci, a možda i godina. Pošto smo svi pod neverovatnim hajpom, odlučili smo da podelimo naša iskustva i očekivanja sa vama.

Overwatch (015)


Toad – Wahad – EmuGlx Assistant Editor & Multiplayer Fanatic
Pre nekoliko godina, posle mnogo godina provedenih na multiplayer PC kompetitivnoj sceni, sam odlučio da svoj miš i tastaturu okačim o klin i zamenim gamepadom! Da, blasphemy I know… jednostavno je došlo vreme kada me je više mrzelo kriviti se ispred monitora. Overwatch me je ipak naterao da ponovo dohvatim svoj prašnjavi miš, da istresem ostatke hrane iz umazane tastature i probam ovu igru. Nisam znao šta da očekujem jer sam odlučio da ignorišem naslov sve dok ne izađe puna verzija igre. Ipak hajp je učinio svoje i proveo sam nekoliko sati igrajući je sa svojim prijateljima. Prva stvar koja mi je upala u oč.. prste je to da me je igra neodoljivo podsetila na Team Fortress 2. Nekako mehanika, donekle izgled pa čak i modovi. Ipak razlika je bila u dosta većem broju heroja, njihove mogućnosti, skillovi i šta sve možeš raditi sa njima. Počeo sam da igram sa popriličnom “aha originalnost na nivou” mislima, ali posle par partija sam upao u tu Blizzard-ovu zamku! Savršeno fluidna mehanika sa za sada tako izbalansiranim, ali jako raznovrsnim herojima je bilo dovoljno da promenim mišljenje da ovo i nema neke veze sa TF2 igrom. Posle više partija sam već bio zaražen igrom i prosto nisam mogao da prestanem da igram. Blizzard je uspeo da izoluje ono što je zabavno u MOBA igrama i pomeša sa brzim, energičnim gameplayem i rezultat je prosto fantastičan! Za nekoliko sati su me totalno zaintrigirali i možda čak naterali da kupim punu igru nakon izlaska, samo je pitanje, da li na konzoli ili PCu? Hmmmm… Posle svega mogu totalno da vidim taj primamljivi šmek koja igra ima i zašto Blizzard želi da je gura kao sledeću eSports disciplinu. Da li će im uspeti? Videćemo.


Nyarlathotep – EmuGlx Lektor and all around nice guy!

Nakon više od hiljadu odigranih partija mogu reći da je Overwatch definitivno odlična igra koja će mnogima pružiti par stotina, a vrlo verovatno i mnogo više, sati čiste zabave. Zanimljiv gameplay, raznovrsni heroji, brze partije pune akcije i preokreta, pa i izvrsna optimizacija ove igre, su sasvim dovoljni razlozi da se ova igra isproba. Da li Overwatch ima svetlu budućnost kao esport? Možda, ljudi iz Blizzard-a su uvereni da ima i to potenciraju svakom prilikom. Ja se nadam da će rešiti problem sa cheater-ima, jer bez toga ne mogu da maštaju o uspešnoj esport igri. Sve u svemu, Overwatch je meni pružio na stotine sati zabave od oktobra prošle godine, i definitivno ću nastaviti da se igram. We are Overwatch!


DragonOfTheEarth – Loyal EmuGlx member:

Kao nekoga ko u globalu ne voli FPS igre, moram da kažem da me je Overwatch jako prijatno iznenadio. Gledao sam stream-ove povremeno, ali me igra nije nešto preterano interesovala DOK je nisam probao. Onda je došla Open Beta i okrenula mi mišljenje za 180 stepeni. Od naslova koji sam planirao da preskočim Overwatch je postao naslov koji svakako planiram da pazarim. Glavni razlozi za to su opšte ludilo(u pozitivnom smislu) koje nastaje prilikom napada/odbrane objektiva i raznolikost heroja koju iskreno nisam očekivao. Nuff said!

Overwatch


Doktor – EmuGlx Doctor on duty!

U trenutku kada je Blizzard objavio da sprema novi MMO osetio sam talasanje miliona fanova. Iako sam veliki fan WOW-a potajno sam želeo nešto novo iz njihove kuhinje. Kad bi osvanula na Internetu bilo kakva informacija vezana za njihov projekat moje oduševljenje je raslo. Osvanuo je i dan kada su objavili ime tog projekta – “Titan”. Posle sedam godina iščekivanja i pomnog praćenja foruma samo je objavljeno da je Project Titan ukinut. Usledilo je razočaranje i oproštaj u nadi da će Blizzard možda promeniti mišljenje u budućnosti i nastaviti sa projektom na neki drugi način. Sa ekspanzijom MOBA igara i same E-Sports scene Blizzard je očigledno odlučio da se priključi trci i da ponudi svojim igračima jedan nov, kompetitivan i svež shooter sa živopisnim likovima i šarenim okruženjem. I tada su počeli da se pojavljuju screenshot-ovi sa assetima iz Project Titana. Super likovi sa karakterističnim izgledom i šmekom, i tu smo mogli delom videti šta je Titan mogao postati. Sve je to ušlo u njihov novi naslov Overwatch koji iako koristi staru i dobro uspostavljenu formulu, zbog svog okruženja, cool likova i brzine izvođenja ipak izgleda kao nešto novo i zanimljivo.

Posle odigrane closed Bete i Open Bete vidi se da je igra dobro optimizovana, balans likova je ok i prisutan je pristojan broj mapa koje su šarene, dobro koncipirane i prijatne za igru. Igra je sve u svemu jako zanimljiva, ali da bi ostala na vrhu mora da ima veći broj game mod-ova i da se poveća broj mapa. Kod ovakvih igara je jako bitna raznovrsnost u partijama da bi se izbegla monotonija. Verujem da će zaživeti kao E-Sports, ali Blizzard treba još puno truda da uloži kako bi hard-core igrači drugih multiplayer igara prešli u njihov tabor


Floppy – DOTA 2 Pro Player – Mlada nada EmuGlx zajednice:

Overwatch je definitivno jedna od najzabavnijih igara koju sam video. Vrlo je brza i partije su većinom neizvesne. S obzirom da sam igrao samo tokom open bete nisam nešto previše igrao, ali i ovo “malo” je bilo dovoljno da me navuče da potrošim 40 evra za ovu predobru mešavinu fps-a i mobe. Mislim da će zablistati u E-Sportu, čim malo izbalansiraju heroje. Preporučujem svima da barem probaju, jer to je dovoljno da poželite da potrošite novac na ovaj masterpiece. My watch begins, kada skupim para!

Overwatch (2)


Black – New EmuGlx Member sa svojim ličnim detaljnim pogledom na nov Blizzard-ov IP:

Overwatch je igra koju sam religiozno pratio od same najave, i prije nego je postala znatno popularnija zahvaljujući najavi za konzolne verzije igre. Isprva sam ocekivao mix generalnih FPS mehanika i gejmpleja, sa strategijom Dote, i polish-om kakvim nas je Blizzard razmazio u proteklih par godina. Nadao sam se novoj igri u koju ću moci da bez problema uzivam 100, 200, 500 sati. Kada sam konaćno dobio priliku da igru i probam, shvatih da se moja očekivanja i nisu baš ispunila. Sve što dalje napišem su impresije igrača koji voli competitive shootere i competitive igre generalno, iz nekih 5h igranja Open Beta testa.

Jednostavno, što sam je duže igrao, igra mi se sve manje sviđala. Strategija je donekle tu, heroji su raznovrsni i svaki je dobar u nečemu, međutim, na kraju dana ovo je ipak shooter, a u tom segmentu igra najviše podbacuje. Prvenstveno mislim na samo oružje, koje djeluje mnogo neinspirativno i generički (laser, sniper, rocket launcher, all day, every day) za heroje čijem je dizajnu posvećeno jako mnogo vremena i pažnje. Svako oružje zvuci identično, a nijedno ubistvo protivnika istim ne proizvodi nikakav osjećaj zadovoljstva, u poređenju sa nekim drugim popularnim shooterima. Implementirani respawn sistem sa mogućnošću promjene heroja takođe oduzima važnost od bilo kojeg smaknuća istog, jer se protivnik praktično vraća za par sekundi, with a vengeance. U jednom momentu izbjegavate Roadhog-ovu kuku ili Junkrat-ove bombe, da bi par sekundi nakon što ih smaknete bili ubijeni od strane istog igraća, koji se sada ponosno šepuri sa Widowmaker-kom ili Hanzom. Naravno, respawn sistem bi trebao da zavisi od moda igre, pa se nadam da će postojati mod u kojem će broj heroja koje možete da mjenjate biti ogranićen na neki naćin, slicno draftu u MOBA igrama. Od ovakvih stvari zavisi da li će igra biti imalo competitive, i da li ima ikakvu budućnost kao e-sport, jer ga kao istog već uveliko forsiraju.

Overwatch BUTT PUNCH

Osim par heroja koji imaju movement skill, hodanje u igri je bolno sporo i dosadno, jer mape (u beti), iako na prvi pogled djeluju prostrano i izgledaju kao da se određenoj tački moze prići sa više strana, su ipak linearne i ne ostavljaju puno izbora kod kretanja od tačke A do tačke B. Mape su generalno klaustrofobične, i svode se na kampovanje chokepointa, čto nekim herojima daje enormnu prednost, dok drugi ostaju beskorisni. Skillovi heroja su generalno neizbalansirani, i dok su neki super korisni, poput Reinhardt-ovog stita (koji je generalno jedini takav skill u igri) ili McCree-ovog Flashbanga, drugi su potpuno beskorisni (Widowmaker-ov Venom Mine). Ultimate sposobnosti su takođe čudne, jer ih većina djeluje automatski (u smislu da ne učestvujete mnogo) i ne previše korisno, te ćete u najboljem slučaju da nanišanite skill i aktivirate ga, bez ikakvog daljnjeg učešća ili osjećaja korisnosti istog.

Modovi koje smo vidjeli u beti su iskreno loši i dosadni, do te mjere da njihovo nepostojanje ne bi bilo ni primjećeno. Nemogućnost biranja moda bi takođe generalno moglo da naškodi igri, no nadam se da će to da bude dozvoljeno u release verziji igre. Sve u svemu, Overwatch vrišti Casual Shooter na sva vrata, ispoliran ali bez neke određene dubine, koji možete da igrate u epizodama od pola sata, i zabavite se sami ili sa društvom, i to je apsolutno fer. Ko očekuje neku dubinu, strategiju, i generalno competitive igranje, brzo će se razočarati, jer čak ni pobjeda u hektičnoj partiji od par minuta ne pruža osjećaj zadovoljstva.


Kao što možete da vidite, iskustva su uglavnom pozitivna. Naravno postoje problemi oko balansiranja mapa, heroja, moći, ali to se sve sredi vremenom. Važno je da Blizzard aktivno poboljšava igru od prve closed bete pa sve do sada, a kako su rekli, tako će biti i nakon izlaska. Ono što nas je malo razočaralo je činjenica da se puna igra na početku uopšte neće razlikovati od Open Bete koju smo imali prilike da igramo. Sa druge strane, tu su obećanja o dosta sadržaja koji će izaći u nadolazećim mesecima. Jedno smo sigurni. Ovo će svakako biti fantastično zabavna i zarazna igra, a da li će Blizzard uspeti u nameri da napravi novu eSports disciplinu, ostaje da se vidi. U međuvremenu ostanite na EmuGlx-u i budite spremni za pun opis Overwatcha na našem sajtu kada se bude pojavio u prodaji 24. Maja!

OW110_Final