Od kada je PS4 stigao u prodaju, vlasnici starijih Logitech volana koji su savršeno radili na PS3 konzoli (kao što su Driving Force GT, G25 i G27) su ostali zapostavljeni. Dok je PS4 dobio oficijelnu podršku za širok spektar Thrusmaster-ovih volana, kao i od nedavno predstavljenog i skupog Logitech G29 modela (koji predstavlja samo blago unapređenu verziju od starog G27), vlasnici starog hardvera nisu još uvek dobili šansu da zaigraju nove simulacije vožnje onako kao su na njih navikli – sa volanom u rukama i preciznom kontrolom gasa i kočnice preko nožnih papučica.

Na tržištu se najzad pojavilo par rešenja koje omogućavaju da se i ti stariji volani nakače na PS4! Prvo od ovih rešenja je najnovija verzija Chronux Max adaptera koja omoguaćva da se u ovaj uređaj ubode stari Logitech volan, i da se onda taj adapter jednostavno priključi na PS4 gde će konzola prepoznati prisutvo G29 gamepada. Ovo rešenje je jednostavno za korišćenje, ali korisnici širom sveta su se požalili na postojanje primetnog “deadzone” efekta kada se volan nalazi u centralnoj tački mirovanja (blagi potezi u toj zoni neće biti detektovani pravilno), takođe i cena samog uređaja od preko 60 evra (plus poštarina i carina) ne privlači baš svakoga.

gimx-ps4

Drugo rešenje koje smo upravo imali prilike da isprobamo je GIMX, mali “Do It Yourself” adapter projekat koji je pokrenuo francuz sa nadimkom Matlo. On je zamislio mali adapter (koji korisnik može ili sam napraviti ili kupiti već gotov proizvod) koji po povezivanju na PC (Windows ili Linux) može da preuzme komande sa igračkog hardvera, adaptira ih, i prebaci te komande u emuliranoj formi na ciljnu konzolu. Pored podrške emulacije G29 volana za PS4, ovaj adapter se takože može iskoristiti za emulaciju Xbox One gamepada, Xbox 360 gamepada za X360, G27 volana za PS3, Sixaxis gamepada za PS3,  nekoliko volana za PS2, podršku igranja PS4 igara koristeći miša i tastaturu i još dosta drugog. Nažalost, emulacija Logitech G920 volana za Xbox One konzolu za sada nije podržana.

Mi smo naravno bili najviše zainteresovani da vidimo kako će se naš Logitech G27 ponašati na PS4 Pro konzoli u trenutno aktivnoj beti za Gran Turismo Sport.

Procedura korišćenja GIMX-a je sledeća:

  • Priključite GIMX adapter u PC i sprovedete njegov kabel do PS4-a (ne zaboravite da PS4 Pro ima jedan USB port na pozadini, ostale verzije PS4 konzola to nemaju).
  • Priključite ugašeni DS4 gamepad USB kabelom u PC. Ako ste upalili konzolu sa tim gamepadom i on se već “syncovao”, možete ga ugasiti dugačkim pristiskom na dugmad PS i Share.
  • Na redovan način priključite na PC vaš volan (u našem slučaju to je G27) i postarajte se da je OS pravilno prepoznao ovaj hardver.
  • Po prvom paljenju GIMX Launcher aplikacije skinite “config fajl” za G29 (LogitechG27_G29), proverite da li je sve dobro detektovano pritiskom na dugme “Check”, i ako aplikcija javi da je sve u redu, pritisnite dugme  Launch.
  • Sada se možete prebaciti na PS4, gde ćete morati jednom da pritinete PS4 dugme na DS4 gamepadu (koji je prikačen na PC) da bi ste se logovali na vaš nalog.
  • To je to, preko komandi volana možete sada totalno upravljati konzolom, upaliti željenu igru i uživati u smulacijama vožnje.

Naši utisci igranja Gran Turismo Sport bete koristeći G27 volan su odlični! Igra je bez problema detektovala punih 900 stepeni rotacije koje G27 nudi, laga pri korišćenju volana nije bilo, a force feedback efekat je bio veoma zadovoljavajući.

Iako vam se možda čini da je ovo malo kompikovano rešenje (jednom kada povežete sve, shvatićete da je ovo veoma lagana procedura), pogotovo za one koji konzolu drže daleko od PC-a, ali nažalost ovo je pored Chronus Max-a jedini način da se vlasnici starijih volana igraju na PS4 konzoli. Sam GIMX adapter je naravno sposoban za mnogo toga drugog, i može vam pomoći da bilo koji Direct Imput ili XInput gamepad koristite na bilo kojoj podržanoj konzoli (što je dobra vest na primer za vlasnike starih arkadnih stick-ova).

Više informacija o ovom uređaju, načinu korišćenja i ceni možete potražiti na njegovoj oficijelnoj stranici.