U nekoliko anime dela smo videli kakvo se čudo stvori kada se spoji par izvanrednih umetnika srodnog načina rada (Samurai Champloo, Ergo Proxy, Wolf’s Rain). Memories je dosad najizraženiji specimen ravnopravne kooperacije nekoliko vrhunskih umetnika. Zamislite samo da na istom filmu rade Satoši Kon (Perfect Blue, Milenial Actress, Paranoia Agent) i Katsuhiro Otomo (Domu, Akira!) i još nekoliko manje afirmisanih ali podjednako genijalnih umetnika. Rezultat je delo koje je daleko od laganog, već više produhovljeno i dubokoumno, nalik na oživljeni evropski strip.

Memories Anime (1)Memories je omnibus sastavljen od tri kraća filma, međusobno potpuno različitog crteža i koncepcije. Zajednička crta im je izraziti kvalitet i veliko odstupanje od tipičnih anime tema. Prva priča zvana Magnetizam Ruže se odvija u dubokom svemiru. Međunarodna grupa skupljača svemirskog otpada nailazi signal za pomoć koji dolazi sa metalne olupine u najopasnijem području, gde ogromne elektromagnetne struje onemogućavaju komunikaciju. Dva astronauta, Migel i Hajnc, odlaze da pomognu pošiljaocu signala, ali ono što zatiču na metalnoj olupini zapanji ih obojicu. Stupajući na asteroid, dva astronauta ulaze u svet koji oblikuju sećanja jedne žene, nekada čuvene operske pevačice koja ni posle smrti ne prestaje da traži svog voljenog muškarca. Po ideji, izvedbi i prezentaciji, Magnetizam Ruže je najbolji od tri segmenta Memories-a. Grafika je vrhunska, za to i za bilo koje drugo vreme. Zapanjuje činjenica koliko crtež izgleda nejapanski, nešto nalik Jin Roh-u ili Akiri. Centralna muzička tema koja se provlači kroz ovaj kratki film je arija Madam Baterflaj, koja u kulminaciji radnje stvara neverovatnu atmosferu. Našavši se u svetu koji stvaraju uspomene, dva kosmonauta moraju da se suoče sa sopstvenim košmarnim sećanjima da bi uspeli da se izvuku iz tog zavodljivog mesta.

Memories Anime (2)Druga priča se zove Smrdljiva Bomba i potpuni je preokret u zamisli i izvedbi. Ovaj deo je najcrrnja moguća komedija o mladom i smotanom farmaceutu koji greškom uzima pogrešne pilule misleći da su antibiotici. Pilule su zapravo najnovije biološko oružje za masovno istrebljenje, upravo kakvo su Ameri rekli da su našli kod Sadama. Pošto je prespavao u firmi, momak zapanjeno konstatuje da se ceo konglomerat farmaceuta kolektivno rasprostro po podu. Videvši da nisu čista posla, on kontaktira direktora firme u Tokiju i dobija od njega instrukcije da ponese nalaze novog leka i dođe u centralni objekat firme. Mnogo kasnije se sazna da je on taj koji širi otrovni gas koji ubija nepojmljivim smradom. Tada počinje cirkus. Momak na mopedu od nekih trideset kubika vozi se kroz Japan i seje smrt, potpuno blaženo nesvestan te činjenice. Celoukupna japanska vojna sila se isprečila između njega i Tokija i pokušava svim silama da zaustavi idiota. Avaj, smrad kojim momak zrači je toliko jak da onesposobljava svu mehaniku i elektroniku, pa pokušaji vojske da odstrani pretnju najvernije mogu da se opišu kao smešni. Nisam siguran da li je Memories nastao pre ili posle 1995. I masovnog trovanja sarinom u metrou. Ako je nastao pre, predvideo je japansku histeriju i paranoju na pomen otrovnih gasova. Ako je nastao posle, nasmejao se toj histeriji u lice. Smrdljiva bomba je najjapanskijeg izgleda i podseća malo na Akiru. Interesantno je da je muzika koja prati ovaj film acid jazz, što na neki čudan način jako dobro pristaje.

Memories Anime (3)Treći deo omnibusa se zove Topovsko Meso i u potpunosti je Otomovo delo. Ujedno, to je delo koje najmanje liči na anime. Crtež likova je u potpunosti krokiran, a ceo film je stilizovan da liči na političku propagandu. Ili više na Orvelovu 1984. Tek uglavnom, radnja se vrti oko jedne obične porodice u neobičnom svetu. Jedina svrha grada u kome žive je da iz brojnih ogromnih topova puca po neprijatelju. Neprijatelj nije imenovan, niti je prikazan, a jedine informacije o njemu građani dobijaju preko medija. I tako dok otac radi kao opslužitelj jednog od topova, majka je u farici municije a dečak uči balistiku u školi i sanja da jednog dana bude oficir koji će da ispaljuje top na neprijatelja. Što bi rekao moj profesor, da nije tužno bilo bi smešno. Meni lično ovaj filmić pokazao je koliko ljudsko postojanje može biti svedeno na jednu funkciju koja čini samo šraf u mašineriji. Dovoljno jezivo.

Memories Anime (4)Veliki je broj uticaja koji su stvorili ovo delo, ali najizraženiji su strip magazin Metal Hurlant i Moebiusova Hermetička garaža. “Topovsko meso” kao da je izronilo iz potonje strip edicije. I šta više reći a ne preći u naklapanje? Memories je izvanredno delo koje proširuje granice animea, ionako već momački rastegnute u širinu. Svojim jedinstvenim izborom tema i izvedbom, ovaj genijalni animirani film pokazuje da se pametne ideje najdirektnije mogu ostvariti crtežom. Uživajte!