Cave Story je igra koju je napravio samo jedan čovek Daisuke “Pixel” Amaya, on je u svoje slobodno vreme u toku od pet godina napravio možda najbolju indie igru do danas. “Pixel” je 2004. godine za PC izbacio besplatnu verziju igre koja se i dan danas se može skinuti sa Interneta. Kako je igra postajala popularnija tako je i portovana na sve vise sistema i globalno je prihvaćena kao jedna od najboljih igara sa neverovatnim gejmplejom i pričom koja će vas zaintrigirati. Ono što je veoma impresivno da je “Pixel” igru odradio sasvim sam, komponovao muziku koja će vrlo brzo postati legendarna među igračima, dizajnirao celu igru i napravio jedan veoma zarazni gejmplej koji će vas naterati da ne ispuštate igru iz ruku. Autor je javno izjavio da je inspiraciju crpio iz originalne Metroid igre sa NES-a i to se definitivno primećuje, a takođe se da primetiti i da su na njega uticale i igre kao MegaMan, Castlevania i naravno Mario.

002mcve0001Šta je Cave Story? Cave Story je 2D akcioni platoformer u stilu “Metroidvenia” igara, vi preuzimate ulogu Quote-a , robota koji se našao na letećem ostrvu bez ikakvog sećanja kako je tu dospeo. Quote odmah nailazi na selo Mimiga, rase stvorenja koja veoma podsećaju na zečeve. Tu će te otkriti da negativac koji ide samo pod imenom “Doctor” želi da iskoristi Mimige kao oružije za masovono uništenje tako što će ih nahraniti jednom vrstom crvenog cveta koji će slatke male životinjice pretvoriti u krvoločna stvorenja. Priča u početku neće imati previše smisla , ali kako budete odmicali i učili o stvarima koje su se dogodile pre nego što ste započeli svoju avanturu, zaintregiraće vas i želećete da je završite samo da bi ste saznali šta se sve izdešavalo u ratu, ostrvu i površini sa koje vaš karakter dolazi. Neću otkrivati dalje datalje priče , jer je trebate sami iskusiti i ceniće te ono što je jedan čovek uspeo da uradi sa veoma jednostavim pričanjem priče kroz dijaloge likova koje će te sresti tokom vaše avanture. Moram samo napomenuti da igra sadrži više krajeva i da bi ste dobili najbolji kraj morate određene zadatke i doneti prave odluke tokom igre. Gejmplej je veoma jednostavan i veoma zadovoljavajuć , kada započnete igru imaćete osećaj kao da su kontrole veoma klizave, ali zapravo tako se Quote kreće, njegovo kretanje je veoma tečno i veoma precizno. On će tokom igre pronaći ogroman arsenal oružija sa kojim ćete pokositi gomilu neprijatelja i velikih “šefova”. U početku će te pronaći samo par komada , kao što su običan pištolj i missile launcher , ali do kraja igre postaćete nezaustavljiva mašina ili u ovom slučaju robot.

Svako oružje koje pronađete počinje na level 1, do maksimum 3 level. Njih ojačavate tako što kad bilo kog neprijatelja on ispusti male zlatne trouglove , koji ojačavaju oružije. U slučaju da primite udarac , ne samo da vam se energija smanjuje već i oružije postepeno gubi moć, tako da sa trećeg levela brzo se možete vratiti na prvi. Taj sistem se pokazao veoma dobro, jer vas tera da ne srljate u borbe , već da naučite kretanje neprijatelja i da pokušate da izbegnete bilo kakav kontakt sa njima. Tokom cele igre pronalaziće te “life” capsule koje će vam povećavati život i naćiće te “missile” capsule koje će povećati broj raketa koje možete nositi. Quote je tokom igre veoma pokretan , on može pucati u četiri pravca (u zavisnosti od oružja) i ima poprilično dobar skok , koji će vam dosta pomoći kod nekih težih platformskih delova igre. Cave Story nije ni malo laka igra, umiraćete redovno i u većini slučajeva to će biti vaša krivica. Neprijatelji mogu biti nekada veoma nepredvidljivi i mnogobrojni, boss bitke su takođe veliki izazov i držaće vas na ivici sve do kraja. Na sreću igra ima dosta save tačaka , tako da nikada nećete uzgubiti previše progresa. Zagonetke nisu previše komplikovane , uglavnom će vam likovi koje sretnete u igri nagovestiti gde trebate ići i šta uraditi.

Cave Story

Zadivljujuće je šta je jedan čovek uspeo da uradi sa muzikom i grafikom igre. Muzika je fenomenalna , neke teme će vam ostajati u glavi neko vreme, pogotovo glavna tema igre. Svaki nivo ima odgovarajuću melodiju koja stvara fenomenalnu atmosferu i ponekada kada je potrebno veliku napetost. Zvučni efekti su veoma jednostavni, svako oružije ima svoj originalan zvuk i svaki neprijatelj ima svoj spesifičan efekat. Grafički je urađena u stilu starih igara, sa veoma vidljivim pikselima koji doprinose lep čarm igri. Svi likovi su veoma zanimljivog dizajna i puno detalja je uloženo u igru. Sa dolaskom Cave Story + updatovane verzije igre za PC i Nintendo Wii, grafika je poboljšana i još više detalja na likovima , pozadinama i okolini je dodato. Igra nije previše dugačka , ali više krajeva, challenge, boss rush, modovi i ostali dodaci će vam značajno produžiti igru. Cave Story je igra must play igra za sve. Prelepa prezentacija, odlična muzika, interesanta priča i zabavan gejmplej će vas zaukupirati i nateraće vas da istražite ovaj fantastičan svet stvoren od strane samo jednog čoveka.

Verzije i portovi.
Cave Story je portovan na mnoge platforme, Linux, MacOSX, AROS, MorphOS, AmigaOS4 takođe je homebrew portovi se mogu naći i na PSP, XBOX, Dreamcastu. Novi port je uradio razvojni tim Nicalis 2010. Godine za Nintendo Wii, sa poboljštanom grafikom , remasterovanim zvukom i novim modovima. Ista verzija je portovana na PC 2011. godine pod nazivom Cave Story + i trenutno se može kupiti na Steam-u. Nicalis je takođe odradio igru od nule , sa 3d modelima likova , raznim novim efektima i još jednim nivom za Nintendo 3DS pod nazivom Cave Story 3D, igra je izašla 2011. “Pixel” Amaya je bio direktor igre i izjavio je više puta da je tranzicija u 3D bila veoma teška, jer su morali mnogo više detalja dolazilo u obizir koje 2D verzije igre nisu imale.

CaveStory
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Cave Story je igra must play igra za sve. Prelepa prezentacija, odlična muzika , interesanta priča i zabavan gejmplej će vas zaukupirati i nateraće vas da istražite ovaj fantastičan svet stvoren od strane samo jednog čoveka.