Prošlo je pola godine od premijere Oculus Rifta ali i dalje se mnogima čini da je Valve uspeo da otme zanačajan deo PC VR tržišta za sebe pomoću skuplje ali i dosta sposobnije VR kacige HTC Vive. Oculus i njihov vlasnik Facebook naravno nisu mirovali ovih meseci, radeći na većoj softverskoj podršci, novim hardverskim i rendering rešenjima koji će omogućiti novim kupcima da se udube u svet VR gaminga, multimedijalne zabave i socijalnih okupljanja u VR prostoru. Neke od najbitnijih vesti sa Oculus Connect 3 konferencije su:

  • Dugo čekani Oculus Touch kontroleri za praćenje položaja ruku stižu u prodaju 6. decembra po ceni od 200 dolara (u paketu se dobija i dodatna kamera za bolje praćenje položaja korisnika u prostoru). Oko 30 igara će podržati Touch kontrolere na njihovoj premijeri.
  • Oni koji žele da naprave najbolju moguću pokrivenost svog VR prostora mogu da dokupe i treću kameru po cenu od 80 dolara.
  • Facebook je spreman da uloži preko 200 miliona dolara u  nove VR aplikacije i servise, ne samo u sferi gaminga već i VR-kompaktibilnog web sadržaja, umetničkih prezentacija i VR iskustava koji su vezani za druge multimedijalne projekte (na primer, Oculus Rift će biti ekskluzivni dom VR prezentacije za novi Blade Runner film).
  • Oculus ulaže značajne napore na poboljšanje VR sadržaja na Gear VR platformi i VR sadržaja koji se može aktivirati na web stranicama (panoramske slike, panoramski video snimci, WebVR 3D aplikacije).
  • Facebook aktivno radi na integraciji novih socijalnih servisa u VR prostor. Prikazana je rana socijalna VR aplikacija u kojoj ljudi mogu zajedno da se okupljaju u raznoraznim chat okruženjima.
  • Od novih igara su predstavili VR shooter igru  Arktika. 1 od studija 4A Games (Metro 2033, Metro: Last Light), Lone Echo od studija Ready At Dawn i besplatni demo Robo Recall od Epic Games-a.
  • Po uzoru na interpolaciju framerate-a koju radi PSVR (uz pomoć podataka sa senzora da bi dodatni frejmovi bili pravilno transformisani) i Oculus Rift će uskoro krenuti da koristi nešto slično. Asynchronous Spacewarp tehnika će omogućiti da se VR igre renderuju u 45 frejmova po sekundi, ali posle obrade taj framerate će biti dupliran na 90 fps. Ovaj potez će drastično smanjiti sistemsku zahtevnost VR igara.
  • Oculus VR je na Oculus Connect 3 konferenciji najavio i početak rada na novom headsetu koji će biti međutačka između GearVR-a i punog kućnog Oculus Rift-a. Novi uređaj će biti potpuno bežičan i u sebi će imati integrisan svoj mobilni hardver koji će pokretati VR aplikacije. Datum izlaska je nepoznat.

Iako cena Oculus Rift paketa ne pada (šta više sad je i dosta narasla sa najavom izlaska novih perferija), smanjenje sistemskih zahteva i pojava novih ekskuzivnih igara će možda naterati jedan mali deo segmenta PC igrača da isprobaju VR.  Sudeći po ovoj prezentaciji, Oculus VR i Facebook su spremni da promovišu VR dugi niz godina, a kupcima ostaje samo da čekaju momenat kada da uskoče u svet kućnog VR-a. Sada mogu ili da čekaju da im veoma velika cena PC VR sistema postane prihvatljiva, ili da isprobaju pristupačan i veoma efektivan VR sistem koji će za koji dan stići na PlayStation 4.