Ovogodišnji Gamescom je doneo nekoliko lepih najava, potvrdio nešto šta smo već znali i prikazao dosta toga iščekivanog. Pored svih igara koje nas očekuju u narednom periodu, The Witcher 3 je jedna od najiščekivanijih. Igra nekada malog razvojnog tima iz poljske „CD Projekt“, se sprema da napravi pravi bum u februaru sledeće godine. Još sa prvom igrom su iznenadili apsolutno celu igračku zajednicu. Pokazali su da RPG igra može itekako biti primamljiva, originalna, ali ipak dovoljno old school da natera matore ljubitelje da se vrate ispred monitora i troše sate igrajući se.

U CD Projekt prostorijama smo imali šanse da popijemo pivo, uradimo par selfija i vidimo tridesetominutni demo i popričamo sa developerima o njihovom predstojećem hitu. Jako ljubazni poljaci su nas ugostili kao niko do tada i odgovorili na sva pitanja koja smo spremili. Naš sagovornik je bio Michal Stec, umetnički direktor (Art Director) CD Projekt tima.

The Witcher 3 Gamescom (1)
Geralt of Rivia i Toad u prirodnoj veličini

EmuGlx: Hvala što ste nam dopustili da uradimo ovaj intervju sa vama, prvi utisak posle impresivnog demoa sa ekranom preko celog zida je neverovatan. Igra je fantastična! Da krenemo sa pitanjima.

Sa izlaskom novih konzola, mnogi PC igrači su prešli na PS4 ili Xbox One. Znamo da ste svesni toga, pa smo se pitali, da li ste slučajno razmatrali o tome da neko ko je igrao igru na PC platformi može da prebaci svoje sačuvane pozicije na PS4 i tako nastavi sa svojim razvijenim karakterom? Koliko znamo, sačuvana pozicija se prebacuje iz The Witcher 1 u TW2, a tako će biti i sa nadolazećim, šta bi mogli da nam kažete o tome?

M.S. Da, mislili smo o tome ali i dalje ne znamo kako to da uradimo. Za sada nam je to jako teško da sprovedemo zbog promene generacija konzole i prebacivanja na totalno novi razvojni sistem. Naravno moguće je kao i do sada prebacivati sejv sa PC-a na PC (naravno), iz igre u igru, za sada još uvek ne znamo da li će biti omogućeno prebacivanje PC na konzole.

Sa druge strane, na samom početku ćete imati interaktivni strip (nalik Mass Effect igrama) gde ćete moći izabrati vaše izbore koje bi inače napravili u toku igranja, i tako napravite karakter svog lika i spremite se za The Witcher 3. Naravno interaktivni strip će vam pružiti apsolutno sve bitne informacije koje ste propustili u prethodna dva dela.

EmuGlx: Prethodne igre u serijalu su poznate po interakciji sa NPC likovima, interakciji koja nije slučajna i zanemarljiva, sa izborima koji se ne mogu podeliti na dobre ili loše. Kako planirate da razvijete taj aspekt u The Witcher 3?

M.S. Jednostavno rečeno, sve će biti kao što je bilo i do sada. Ovo je ipak RPG koji se sada dešava u Open World okruženju, ali svi vaši izbori i interakcije sa NPC karakterima utiču u razvoju globalnih dešavanja. Pošto je ovo poslednji deo u The Witcher 3 serijalu (reakcija: awwww) pokušavamo i trudimo se da sve bude smisleno i jasno, da se priča dešava oko Geralta, o njemu, ne o nečemu šta se dešava sa strane.

EmuGlx: Možeš li nam opisati veličinu sveta koji ste stvorili za ovu igru? Da li će igrači biti u mogućnosti da nađu, otkriju zanimljive kvestove i susrete van naseljenih područja?

M.S. Hm, veličina… Igra je 35 puta veća (trideset pet puta veća!) od The Witcher 2, oblast u kojoj možete šetati, igrati, tražiti, istraživati. Dakle, imate na raspolaganju oko 100 sati igranja sa svim questovima (bez istraživanja) i oko 50 sati za prelazak osnovne, glavne priče. Dajemo vam mogućnost putovanja jahanjem i brodom, tako da možete istraživati kako na kopnu, tako i u vodi. I da, napokon možete skakati u igri! Dizajniramo ovu igru tako da ćete u svakom trenutku moći da nađete nešto zanimljivo oko vas. Tako da vam ni jedan trenutak u toku igranja neće biti dosadan, da ćete uvek videti nešto na horizontu šta će vas zaintrigirati i terati da nastavite da igrate. Ubacili smo i neka jako lepa iznenađenja i mini questove koji će sve oduševiti.

EmuGlx: Šta o samoj priči, da li je igra podeljena na chaptere ili je jednostavno jedna velika celina?

M.S. Da, igra je podeljana na chaptere kao u The Witcher 2 ali ponavljam, ne ograničavamo igrače u svetu u smislu, ovo je chapter 1, ovo 2 i ne možete istraživati ništa van toga, nego se odlike chaptera odnose najviše na samu priču i ključne trenutke razvijanje iste.

EmuGlx: Krstarenje brodom, istraživanje morskih dubina kao i sve ostalo vezano za plovidbu morem nije tako česta pojava u modernim RPG igrama. Šta možemo očekivati od toga u The Witcher 3?

M.S. Evo kako smo došli do toga. Imamo oblast u igri koja je inspirisana keltskim i nordijskim mitovima i pričama. To je jednostavno skup ostrva, arhipelag. Onda smo se pitali, kako bi Geralt mogao da putuje između tih ostrva, i genijalna ideja nam je pala na pamet. Naučiemo Geralta da upravlja brodom i da pliva, i daćemo mu jedan brod! Od tog segmenta u igri možete očekivati naravno način transporta, ali tu su i drugi gameplay elementi, moćićete da istražujete olupine, tražite blago po olupinama brodova, istraživati morske pećine, borićete se sa morskim čudovištima, čudovištima koji lete i koja će vas napadati dok krstarite. A naravno tu je i dinamična promena vremena, koja će samo otežavati vašu plovidbu. Znate da nije tako dobra ideja ploviti ako vidite tmurne oblake iznad vas.

EmuGlx: Da li ste možda unapređivali, ili pojednostavili RPG elemente u igri kao što su razvijanje lika i crafting?

M.S. Da, i dalje je sve tu, mi brinemo o svojim old school hardcore fanovima. Sve je nadograđeno, što ne znači da je uprošćeno. Naravno, sam interfejs je drugačiji, ja lično mislim da je bolji mada videćete ga i sami uskoro. Napravljen je tako da će se stari igrači lako snaći ali ni oni kojima će ovo biti prva igra u serijalu se neće zbuniti.

EmuGlx: Primetili smo nekoliko puta nove oklope koje će Geralt nositi. Da li nam možeš reći koliko otprilike ima različitih komada odeće koji će kako vizuelno tako i po statistikama menjati Geralta u igri?

M.S. Ima baš dosta komada oklopa i opreme u igri. Ne znam tačan broj, ali ima ih baš puno! Imamo nekoliko vrsta oklopa. Imamo Witcher oklope, koji se teško nalaze i koji su jako dobri za vašeg karaktera. Za neke ćete morati nalaziti crafting plan, a onda i sredstva od kojih se treba skovati taj oklop. A tu su i normalni da kažemo, ljudski oklopi na koje ćete često nalaziti.

EmuGlx: Koliko smo mogli da vidimo, borba u igri izgleda dosta brže i jednostavno je fluidnija nego u prethodnim igrama. Kako će se to odraziti na nove, a kako na stare igrače?

M.S. Zanimljiva promena koju smo ubacili je to da će svaka borba biti više taktička, moraćete da razmišljate kako ćete napasti, koji spell ćete koristiti, koje oružje i naravno naučiti da sve to kombinujete u toku same bitke. Više nemate kombo udarce koje jednostavno ne možete da zaustavite, sada praktično kontrolišete svaki zamah i svaki udarac i u svakom trenutku možete odabrati drugi pristup borbi. Isto tako, možete se spremiti za ofanzivnu ili defanzivnu igru, možete se spremiti da blokirate ili da izbegavate napade neprijatelja, kotrljanje naravno nije izbačeno. Iskreno mislimo da će ovakav način borbe biti lak za nove igrače, a zanimljiv za stare, kojima će promena u odnosu na prethodna dva dela. Sa druge strane, i pored svih mogućih kombinacija, trudili smo se da ne bude previše komlikovana, ali ipak da morate naučiti kombinovanje znakova i oružja. To je naravno sve objašnjeno u tutorialu na početku igre.

EmuGlx: Koje je tvoja najomiljenija odlika nove Witcher igre?

M.S. Morao bih reći promena dana i noći u periodu od 24h kao i dinamičko vreme u samoj igri. Obe stvari utiču na sam gameplay i na svet u igri. Možete otići negde noću, osmotriti lokaciju, neki neprijatelji će biti tamo tada, onda se povučete i vratite danju u istu oblast, i imaćete totalno drugačiji doživaljaj. Naravno i sam izgled te oblasti će se promeniti.

EmuGlx: Koliko teško, ili pak zadovoljavajuće vam je bilo da pravite igru totalno fokusiranu za next-gen konzole i za jake PC mašine?

M.S. Generalno, pravljenje open world igre koja funkcioniše odlično je jako teško, ali sa druge strane, same specifikacije konzole, više memorije, procesori sa više jezgara su nam omogućili lakši razvoj za sve tri platforme i isto tako, omogućili da The Witcher 3 razvijamo na svim modernim platformama.

EmuGlx: Moje poslednje pitanje, ne tako vezano za The Witcher 3 igru. Koji ćete deo tehnologije sa The Witcher 3 igre iskoristiti u vašem novom RPG-u koji tek treba da izađe, Cyberpunk 2077?

Jako je rano komentarisati tu igru jer je tek u ranom stadijumu razvoja, ali sigurno ćemo koristiti Open World tehnologiju koju koristimo u The Wicher 3 igri.

To bi bilo to, hvala ti puno na odgovorima, želimo vam sve najbolje u daljem razvoju i povodom samog izlaska The Witcher 3 igre.

Posle intervjua smo se ponovo uputili ka CD Projekt štandu da uzmemo još par poljskog piva, nekoliko kesica kikirikija i nastavili našu pustlovinu tada već poslednjeg dana Gamescoma.