Justin Roiland je tokom zadnjih 5-6 godina uspeo da iskusi neverovatan uspon u Američkoj produkciji animiranih TV serija, i posle megahita zvanog Rick and Morty koji se i dalje emituje i nasmejava milione gledalaca željnih nezaustavljivo bezobraznog humora, Justin se okrenuo i drugim vrstama multimedije. Posle par godina rada na projektima kao sto su Adventure Time: Finn & Jake Investigations, The Lab i Job Simulator, ovaj talentovani režiser, scenarista i glasovni glumac je rešio da se posveti totalno novoj video igri u kojoj će imati punu kontrolu nad svim aspektima gameplay-a, priče i ludih likova. A pošto je već bio deo raznih VR projekata, ova nova igra je od starta dobila zadatak da postane veoma dobar primer kvalitetnog dizajna VR svetova. Rezultat rada njegovog tima za razvoj video igara Squanchtendo je avantura koju bi ste definitivno trebali da isprobate.

 

Trover Saves the Universe je komična akciona avantura koja će vas upoznati sa svetom i likovima koje nigde do sada ranije niste mogli videti. Pravljena prvenstveno za VR igranje, ova višesatna avantura se takođe može iskusiti i u tradicionalnoj 2D (flat sceen) formi, mada ona tada gubi svoj specifični VR „šmek“ koji po našem mišljenu ne bi ste trebali da propustite.

Vi kao igrač uskačete u ulogu „Chaorpian“-a, člana rase koja je fizički večno vezana za lebdeću stolicu sa kojom mogu da se kreću kroz prostor, koji odmah na početku igre sreće saborca Trevora, neurotičnog vazemaljca koji gura raznorazne stvari u svoje očne šupljine! Velika avantura za spas sveta počinje u prvih par sekundi igre kada misteriozni negativac Glorkon ukrade vasa dva psa. Ali, ovo vas ne baca samo na potragu za ukradenim kućnim ljubimcima, već na epsku avanturu za spas celog univerzuma. Naime, kao i mnogi drugi likovi u ovoj igri, Glorkon je sa guranjem ova dva psa u svoje prazne očne šupljine dobio neverovatnu moć (u igri ovo izgleda i zvuči još luđe nego u ovom tekstu) koju želi da iskoristi za totalno uništenje celog multiverse-a.

Od prve do zadnje sekunde ove platformerske akcione igre (koja traje oko 4-5 sati), igra će vas u svakom trenutku polivati sa unikatnim stilom komedije koje je Justin Roiland uspeo da promoviše u svojim ranijim radovima – svi likovi na koje naiđete će biti nametljivi, u lice će vam gurati sve svoje loše osobine, pokušavaće da vas isprovociraju sa laganjem ili iznenadnim psihotičnim promenama raspoloženja, a naravno, a neretko će njihovi dijalozi biti enormno dugački, omogućavajući vam da se posvetite drugim radnjama igre dok oni u pozadini krune i verbalno napadaju sve oko njih. A naravno, jedna od centralnih osobina scenarija igre je prisustvo abnormalne količine psovki koje su ekspertno napisane i još bolje odglumljene da nikada ne budu uredljive. Zbog ovakvog scenarija, Trover Saves the Universe nije igra za mlade, ali svako ko je čuje će biti instantno oduševljen ludim stilom komedije (pogotovo mlađi igrači koji nisu navikli da vide ovakve likove i razgovore). Za one koji žele „blažu“ verziju scenarija, igra ipak nudi i poseban mod igranja u kojoj će psovke biti uklonjene.

Struktura igre je zasnovana na vašoj kontroli „Chaorpian“-a (što podrazumeva rotiranje u virtuelnoj stolici u kojoj sedite) i direktnoj kontroli nad Trevorom koji se ponaša kao redovni akcioni heroj koji će istraživati i boriti se u nivoima koje vi ne možete da posetite. Kretanje kroz svetove je ostvareno otvaranjem teleport tačaka koje Trevor poseti, dajući vam šansu da se brzo pomerate po prostoru do tih fiksnih tačaka. Kako igra napreduje, lagano će se otvarati novi elementi. Vaša stolica će brzo dobiti mogućnost da poleti u vis (što omogućava da se lako nadgledate okolinu daleko oko vas, odlično i za istraživanje i lakšu kontrolu velikih bitaka koje će Trevor morati da preživi) ili da telekinezom pomera objekte u svetu, a sam Trevor će dobijati platformerska unapređenja kao što su dvostruki skok, dodge roll i pojačani napad.

Singleplayer kampanja se sadrži od pet velikih svetova punih platformerskih, logičkih i borbenih izazova, a između tih nivoa ćete moći posetiti manje lokacije u kojima ćete na veoma komičan način biti informisani o vašim budućim zadacima i načinima kako da porazite Glorkona. U prva dva sata igranja verovatno nećete sresti velike izazove – istraživanje i platforming su lagani, borbe traju kratko, a veoma retka logička zagonetka vas neće zaustaviti duže od minut-dva. Ali to se na svu sreću menja u drugoj polovini igre kada je potrebno mnogo više pažnje posvetiti dešavanjima oko vas. Ovo se pogotovo odnosi na borbe, koje pred kraj postaju zaista izazovne, i to pogotovo u VR okruženju. Tokom tih bitaka je potrebno ne samo obraćati dobru pažnju na Trevorovo divljanje po terenu, već je potrebno i vašom glavom upravljati telekintičkim moćima sa kojima bacakate teške objekte po protivnicima. Ovo dovodi do veoma dinamičkog gameplay-a, gde upravljate sa dve totalno drukčije ofanzive. Zbog potrebe za malo aktivnijim gameplay-om od redovnih „2D“ akcionih platformera, Trover Saves the Universe itekako može postati VR aktivnost koja će vas fino preznojiti u ovim toplim letnjim mesecima.

VR implementacija je urađena na veoma korektnom nivou, i sa početnim podešavanjima igra se može igrati lagodno na bilo kom podržanom sistemu (Oculus Rift, HTC Vive, Steam VR headsetovi i PlayStation VR sa kojim smo mi odigrali ovaj naslov). Igranje zahteva da sedite u mestu, nije potrebno imati stolicu koja se okreće, a pošto je ovo „multiplatform VR“ igra, ona neće od vas tražiti da pazite na položaj vašeg gamepada u prostoru (što nije slučaj sa mnogim drugim PSVR igrama koje mogu da prebace mnoge gameplay sisteme na 3D tracked gamepad, što PC sistemi nisu u mogućnosti da emuliraju).

Da li ima razloga da nivoe ove igre odigrate više od jednom? Da! Iako igra sa vremena na vreme otključava nove sposobnosti za vas i Trevora, glavni collectible objekti su bebe koje su sakrivene po čoškovima svetova koje istražujete. Njihovo sakupljanje daje dodatne Health poene Trevoru, a sakupljanje svih beba otključava „specijalni“ poklon o kojem ovde nećemo pričati. Sve u svemu, ako želite da na brzaka osvojite Platinum trofej i dublje istražite lude svetove koje će Trevor pošteno i detaljno da ispsuje, neće vam trebati više od šest sati.

Trover Saves the Universe je veoma simpatična akciona platformer avantura koja se sa svojim ludim scenarijom uzdiže od proseka i igračima daje unikatni svet prepun odrasle komedije (koja će se sigurno svideti i mlađim igračima). Ono što je zaista čini dobrom je njena VR implementacija koja transformiše njen svet i likove u nešto mnogo realnije i zanimljivije za igranje.

Trover Saves the Universe (PS4)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Trover Saves the Universe je kratak ali veoma kompetentan akcioni platformer koji na odličan način promoviše ludi komični stil kreatora Justin Roiland-a i igranje u lagodnom VR okruženju.