PopCap games, nadaleko poznat po svojim odličnim time waster igrama, od 2011. je postao perjanica svima ozloglašenog EA. Akvizicija za koju su “prodali dušu” iznosila je 650 miliona dolara, što je za kompaniju koja je pravila igre za domaćice bio nezapamćen iznos u tadašnje vreme. Mnogi su se pribojavali da će PopCap završiti poput mnogih drugih EA akvizicija, koje bi nakon par godina postojanja bile ugašene, a sva intelektualna svojina ostala pod oštrim kandžama “zle korporacije”. Godine 2012. dolazi do gašenja studija u Dablinu, što su mnogi prokomentarisali kao eventualno gašenje ovog veoma kreativnog studija. Na sreću, to se ipak nije dogodilo, a sledeće godine izbačen je i nastavak mega popularne Plants vs Zombies igre.

Kada je 2013. na E3 Xbox One konferenciji, većina igrača po prvi put ugledala novi pravac u kojem su se biljke i zombiji uputili (nextgen 3D team multyplayer arena), osećanja su bila pomešana. Prvo osećanje jeste spoznaja da je PopCap upravo postao AAA studio, nakon čega je nastupila bojazan da li ova franšiza poseduje materijal za AAA igru, kao i kako će sve ispasti pod EA režijom. Po svom izlasku, Garden Warfare je stekao veoma pozitivne utiske od strane igrača. Najzaslužniji za to bio je otkačen i veoma zabavan gameplay. Na žalost, oduševljenje nije dugo trajalo pošto je EA, u svom stilu, rešio da u igru naknadno ubaci sistem mikrotransakcija. Iako se deo za mikrotransakcije odnosio na kupovinu ingame valute, što nije direktno uticalo na balans igre, bes zajednice bio astronomskih proporcija. Ovaj potez je izazvao toliki hir kod igrača, da se budućnost same franšize dovela u pitanje. Uprkos ovoj masnoj svinjariji kojima je EA inače sklon, Garden Warfare je ipak stekao dovoljno stabilnu bazu fanova, a dokaz za to je i nastavak koji je pred nama.

GW2 2016-02-28 15-35-41-34

Od same uvodne špice propraćene hitom “Danger zone” se primećuje da Plants vs Zombies: Garden Warfare 2 poseduje ambiciju da bude bolji, veći i otkačeniji u odnosu na prošlu igru. Za razliku od originala koji je bio orijentisan isključivo na multyplayer, Garden Warfare 2 je u sebe ubacio preko potrebni singleplayer element. Igrači će svoju avanturu započeti unutar “komšiluka”, svojevrsne warp in zone u kojoj biljke i zombiji poseduju svoja utvrđenja.  Očigledno je da će “komšiluk” biti centralna tabla svih vaših aktivnosti, tako da se PopCap postarao da zona obiluje sadžajem i karakterom. Iako igru započinjete kao biljka, moguće je odlaskom do zombi regrutnog centra preći i na “mračnu stranu”. Kako bi novi igrači bili lakše upoznati sa okruženjem i mehanikama, obe strane će posedovati svojevrsnu “kampanju”. Ratoborne biljčice će uz pomoć CrazyDave-a i njegovih androida pokušavati da eliminišu zombije iz njihovog komšiluka. Sa druge strane otkačeni zombiji će u stilu “Pere Kojota” pokušati da kroz svoje sulude planove pokušati da osvoje teritoriju na kojoj se nalaze biljke. Iako misije obe strane prate gotovo identičan šablon, moramo priznati da će zombi kampanja biti znatno interesantnija, pre svega zavaljujući tome što isti, jelte, nemaju ni gram mozga.

Po završetku svake od kampanja, igra će vas poslati u “infinity” univerzum gde vlada rasa baštenskih gnomova. U pitanju je klasičan survival mode gde ćete se kao mehanički triceraptos/mačka boriti protiv najezde pomahnitalih baštenskih gnomova. Po završetku igre bićete nagrađeni u odnosu na količinu energetskih čestica koje ste skupili. Iako više nego dobrodošla, kampanja je kratka i jedina svrsishodnost je upoznavanje novih igrača sa osnovama igre, coop modovima i herojima. Imajući u obzir da je PopCap poznat po singleplayer sadržaju, stiče se utisak propuštene prilike da se ovu sjajno osmišljenu singleplayer zonu iskoristi do maksimuma.

pwz

Po završetku kampanje, igrači mogu da biraju između coop singleplayer-a i multiplayera. Coop će se uglavnom zasnivati na tower defense/survival modovima gde ćete braniti svoje utvrđenje od najezde protivnika. Kako bi igra ostala u Plants vs Zombies maniru, igrači će imati mogućnost da na određenim mestima podignu i odbrambene sisteme koji će olakšati odbranu od protivničkih najezdi. Multiplayer će sa druge strane zadržati gotovo sve modove po kojima je originalna igra postala poznata, ali i dodati nekoliko novih. Jedan od novih modova je i Gnome Bomb. U ovom modu igrači će se boriti kako bi se domogli veoma moćne gnom bombe. Cilj je bombu postaviti na protivničko groblje/baštu. Protivnici imaju 25 sekundi da demontiraju bombu, u suprotnom gube bazu. Prva strana koja uspe da uništi sva tri baze pobeđuje. Pored ovog tu je još pet jednako zanimljivih modova. Mape na kojima će se dueli odvijati su velike i živopisne. Nekada čak i previše živopisne zbog čega ćete ponekad izgubiti protivnika sa nišana. Ono što je žila kucavica ovog naslova jesu heroji, kojih je ovaj put znatno više.

Svaka od klasa heroja poseduje ogroman broj kako rare tako i super rare varijanti. Od novih klasa ubačeni su Citron – heavy range dps pomorandža, dok su zombiji dobili Super Brains-a – zombi superheroj koji je odičan za borbu prsa u prsa. Pored ogromnog izbora likova balans igre nije poremećen. Pre svega zato što postoji toliko širok spektar skillova i sposobnosti,  da za sve postoji adekvatan odgovor. Ako vam ne ide dobro sa jednim herojem, uvek možete u toku partije da se prebacite na heroja koji će se bolje ponašati u datoj situaciji. Kako bi ste izvukli maksimalni potencijal iz svog heroja, moraćete da ga dovedete na lvl 50, za šta će biti potrebno dosta sati igranja. Sam sistem nabavljanja novih heroja će se i ovaj put odvijati preko “stiker šopa”, tj. kupovinom booster pack-ova. Iako će biti potrebno dosta grinda kako bi izvukli sve željene heroje, ingame valutu ćete poprilično brzo generisati. Pored heroja iz pack-ova će vam ispadati i razni kako kozmetički tako i utility predmeti. Ono što je za pohvalu jeste izuzetak mikroransakcija, što će reći da je EA makar na primeru Garden Warfare fijaska naučio svoju lekciju.

GW2 2016-02-28 15-35-28-01

Grafički Plants vs Zombies: Garden Warfare 2 deluje besprekorno. Frostbite 3 je utegnut do maksimuma. Dizajn likova kao i okruženja deluju nestvarno i zaista je teško zamisliti da će biljke i zombiji ikada izgledati bolje od ovoga. Što se muzike tiče  igra obiluje prepoznatljivim PvZ melodijama, a tu je i nekoliko brzih i uzbudljivih numera koje će sveukupno ostaviti veoma prijatan, šarenolik i pozitivan utisak o celokupnoj igri.

Garden Warfare 2 je jedno veoma prijatno i pozitivno iskustvo. Igra obiluje namerno “lošim” humorom i vuče reference iz gotovo čitave pop kulture. Multiplayer je veoma zarazan i pleni sadržajem koji će vas okupirati na “duže staze”. Sa druge strane singleplayer deo je prilično tanak i nedorečen zbog čega je pitanje da li igra opravdava trenutnu cenu koju EA traži.  Ako ste roditelj, ne obraćajte pažnju na rečenicu iznad i nabavite ovaj naslov. Garden Warfare 2 je savršeno skrojen za mlađu publiku. Kupovinom ovog naslova pretplatićete se na zagarantovanih mesec dana mira u kući, što je za svakog roditelja pravo blaženstvo. Što se tiče ostalih igrača, ako niste hard core PvZ fan, sačekajte da naslov bude na nekom od sniženja. Igra je dovoljno zanimljiva da joj treba dati šansu.