Bungie je jedna od retkih gaming kompanija koja je uspela da iz sasvim novog naslova stvori armiju fanova, koji su lojalni godinama i koji su ujedno zaslužni za njihov planetarni uspeh. Prva igra koja ih je lansirala na vrhu svih mogućih lista po prodaji igara je svima poznati Halo.

Bungie je, jednostavno rečeno, mesija pucačina na konzolama, osmislili su savršenu formula za pucačinu iz prvog lica na konzoli i imali totalnu podršku Microsofta tada, koji je verovao u njih i kojima se na kraju isplatio sav uložen novac u ovu fantastičnu franšizu. Verovali su u nešto u šta niko nije posumnjao da će postojati – naracija fantastične priče kao i pefrektan kompetitivni multiplayer na konzoli, sa gamepadom umesto standardne kombinacije miša i tastature. Posle velikog uspeha Halo serijala i mnogih ekskluzivnih nastavaka koji su obeležili čak dve generacije Microsoftovih konzola, saradnja sa Bungiom je prekinuta, odlučili su da svako krene svojim putem.

Destiny Beta_20140717233011

Prva igra koja započinje nov put i avanturu Bungie studia je Destiny. Naslov koji je najavljivan kao duhovni naslednik Halo-a, kao igra koja će nastaviti onde gde je Bungie stao sa Halo franšizom. Igra koja bi trebala da promeni postojeća pravila multiplayer-a i upozna igrače sa simbiozom singleplayer i multiplayer igranja u jedno fantastično kooperativno iskustvo.

Ukratko, Destiny je pucačina sa primesama RPG-a smeštena nekoliko stotina godina u budućnost. Verzija budućnosti u kome je ostvaren kontakt sa vanzemaljskim bićima koja su nam stvorila fanstastičnu podlogu za unapređenje tehnologije kao i istraživanje našeg sunčevog sistema. Kako to biva, sa takvim poklonom dolazi i opasnost. Takozvanog The Traveler-a, veštačku kreaciju vanzemaljskih bića nalik planeti, pratila je večna tama i gomila neprijatelja iz dubokog i mračnog svemira. Na žalost sa tehnologijom je došla i sama anhilacija Zemlje i uništavanje skoro svega šta je nama poznato. Na Zemlji je ipak ostao samo jedan funkcionalan grad koji je pod direktnom odbranom The Travelera. Mesto gde se Guardians skupljaju i kreću u nove avanture u borbi protiv svemirskog zla, a to bi bio samo uvod u priču ove fantastične igre.

Pre mesec dana smo imali prilike da prvi put probamo Destiny. Tadašnja, alpha, verzija je poslata srećnim korisnicima koji su imali prilike da osete magiju Bungie studija. Iako je igra već tada bila u alpha fazi, imala je nešto fantastično u sebi što je držalo igrače uz televizore, monitore sve dok se period alpha testiranja nije završio. Mnogo igrača je uspelo da nakupi preko 20 sati u igri koja ima par osnovnih misija i jednu kooperativnu kao i dve mape u multiplayer modu.

Sama Alpha verzija je upravo potvrdila sva očekivanja i samo podgrejala nestrpljivost kod igrača. Mesec dana nakon Alpha verzije, tačnije 17. Jula, otpočelo je Beta testiranje igre. Šansu da zaigraju Beta verziju igre su imali svi oni koji su preorderovali igru. Već sada je broj pre ordera dostigao nekoliko miliona, a odziv samih igrača je bio prosto fantastičan od prvog dana.

Destiny Beta_20140718223352

Za razliku od Alphe, Beta verzija igre sadrži nešto više misija, kompletniji svet, ispunjene praznine tamo gde su bile vidljive, a i one za koje je samo razvojni tim znao, ubacivanje još dve dodatne multiplayer mape kao i predstavljanje limited time događaja u multiplayer delu.

Kakvu to formulu sadrži Destiny, šta to ima šta druge igre nemaju? Pre svega jednostavan sistem igranja, savršen post-apokaliptični svet, odlični voice acting i poznate glumce iza projekta, napredovanja vašeg karaktera baš onoliko koliko je potrebno da razdvaja običnu pucačinu od pucačine sa sistemom napredovanja karaktera i oružja i sve to sa savršenom dozom kooperativnog igranja. Igra pordržava tim od tri igrača, i sa svojim timom možete rešavati apsolutno sve single player misije iz kampanje. Naravno ostaje vam i mogućnost da sami završavate sve misije ukoliko niste socijalni igrač, ali naravno, što više društva to je bolje uživanje, kako u ovoj igri tako i u svemu u životu. Za sada su u Betu ubačene 4 single player misije. Pored običnih misija, u Beta igri postoji i jedna Strike akcija. Strike je na neki način instanca u poznatim MMO igrama. Misija u kojoj morate nastupiti kao tim, i odraditi zadate ciljeve. Samo trajanje Strike insance zavisi od nivoa vašeg karaktera u igri kao i odabranu težinu misije. Za sve misije postoje dve moguće težine za sada.  Kada budete prešli apsolutno sve šta možete i to po nekoliko puta, otvoriće vam se mogućnost da svaku misiju ponaosob pređete ali na većoj težini, ujedno ćete kao nagradu dobijati bolju opremu i oružje za vašeg karaktera.

Destiny Beta_20140717213812

Strike instance u najboljem mogućem slučaju, sa jako razvijenim karakterom će trajati između trideset i četrdeset pet minuta, a za početnike se to može odužiti i preko jednog sata konstatnog igranja. Pored ovih par tipova misija, tu je i free roam deo igre, gde se možete jednostavno upustiti u istraživanje dela planete koji je dostupan u igri, tražeći izazov i šansu da vaš lik još više napreduje. Tokom igranja u free roamu ćete sretati ostale guardiane koji su krenuli negde svojim putem. U nekom trenutku vas može zadesiti Random Encounter Event, dinamična misija u kojoj možete da učestvujete ili ne, koji ima jedan objektiv, a to je ili odbraniti nešto za određeno datom vreme od najezde neprijatelja, ili ubiti neprijatelja koji je nekoliko puta jači od vas. Upravo zbog toga u ovim nasumičnim dešavanjima na mapi igra spaja 6 igrača i spontano nameće saradnju svih igrača kako bi završili dati zadatak. Sa završetkom ovakvih misija, dobijate reputaciju. Sa rastom vaše reputacije, dobijaćete mogućnost da kupujete bolju opremu i oružja. Pored reputacije dobijate i experience koji vam omogućava da se levelujete vremenom. Što se veći level, kao u svakoj RPG igri, to je vaš karakter jači i otključavaju vam se nova oružja sa boljom statistikom.

Pored samog single i coop dela igre, tu je i multiplayer, od kog dobar deo vernih fanova očekuje najviše. Bungie je poznat, kao što smo rekli, po tome da je uradio ono za šta se mislilo da je nemoguće. Upravo zbog toga kompetitivni multiplayer je ono šta bi trebalo na neki način da definiše ovu igru i održi je u životu dugi niz godina i nakon njenog izlaska. Sama dilema je bila u tome kako će održati homogenost multiplayer moda ako u njemu učestvuje mnogo karaktera različitih nivoa. Bungie je to jednostavno uradio, tako što su u postojećem modu totalno izbacili prednosti koje bi imali igrači većeg nivoa, tako da su svi igrači na istom. Jedina razlika je u tome kakav tip oružja svako ima, brzina ispaljivanja metaka, snaga udarca metaka, brzina repetiranja, preciznost, itd.

Destiny Beta_20140718215933

Sa druge strane, postojaće i Championship Limited Time događaji u kome ćete moći da se borite baš sa opremom i oružjem koje razlikuje vas od ostalih. U tom multiplayer modu je bitno kakvo oružje nosite, koji je damage tip i koliko skida energije prilikom pogodka, isto tako, koliki vam je ukupni oklop i koje sve prednosti dobijate noseći isti. Da bi uopšte nastupili u ovom modu, morate da iznova i iznova igrate single player misije sami ili sa vašim prijateljima da bi dobili novu, bolju, jaču opremu, sa kojom možete da se takmičite u rangu najboljih igrača. Jedini ovakav mod multiplayer-a je bio takozvani The Iron Banner Championship, i kao svaki šampionat, trajao je određeno vreme. Ovakvi događaji vam pored iskustva koje dobijete nude i retku ili legendarnu opremu i oružja, a to je samo razlog više da se trudite da budete najbolji i da sa dobijenom opremom pokažete koliko ste bolji od ostalih.

Za razliku od single player misija koje dozvoljavaju grupu od tri igrača, multiplayer dozvoljava grupu od šest igrača. Jedini multiplayer mod igranja koji je u Beta verziji je Control. Mod u kome postoje tri tačke na mapi koje morate zauzeti. U zavisnosti koliko tačaka zauzmete i kako se vaš tim pokaže u okršajima, vaši poeni rastu. Ko prvi stigne do 20 hiljada poena, on pobeđuje, ili ko ima više poena nakon isteka predviđenog vremena. Glavni kvalitet koji vam je potreban da budete uspešni u multiplayer delu Destiny igre je koordinacija vašeg kretanja, brzi refleksi, poznavanje svake mape, kao i veština pucanja i nišanjenja sa kontrolerom. Iako imate sve ovo, bez vaše mašte i taktike na mapama nećete daleko dogurati. Kao što smo napomenuli, u Beti su ponuđene četiri multiplayer mape: mapa na Zemlji, na mesecu, na Marsu i Veneri. Zanimljiv detalj je to da je svaku mapu moguće igrati u noćnom i dnevnom izdanju. Sa samom promenom osvetljenja na mapi, dolazi i drugačiji način igranja i veće koncentracije jer se sam kolorit mape drastično menja.

 

Igrači Destiny stalno upoređuju po slikama i klipovima sa već postojećim naslovima koji su već pokušali i donekle uspeli da spoje pucačinu sa izvođenjem iz prvog lica sa RPG elementima. Kratak odgovor na te spekulacije je da ideja iza ove igre nema veze ni sa kakvim prethodnim pokušajima ubacivanja nekih RPG elemenata u pucačine, tako da poređenja nemaju smisla. Po samoj zaraznosti i količini sadržaja čak u beta verziji, Destiny se pre po konceptu može uporediti sa Blizzardovim Diablom ili World of Warcraftom. Igra vas jednostavno vuče. Samo napredovanje i nalaženje nove opreme i iznova i iznova prelaženje jedne te iste misije samo sa ovim ciljem bez imalo dosade niti monotonije je ono što krasi Destiny i šta čini samu srž uspešne Bungie formule.

Što se tiče samog izgleda, iako je u beti, Destiny već sada važi za jednu od najlepših igara koja će ugledati svetlost dana na novim i starim konzolama. Iako je igra spada u cross gen, to nije degradiralo izgled na novim konzolama, čak šta više, iskorišćena je prilika da se pokaže kako i koliko bolje izgleda na njima. Savršeno osvetljenje, perfektne teksture i rock solid 30 frejmova po sekundi su samo neke tehnikalije ovog po svemu sudeći budućeg hita.

Sigurni smo da posle čitanja našeg pogleda na Destiny Betu možete i sami da zaključite koliko nas je oduševila. Imajte na umu da ovo verovatno nije ni petina onoga što igra može da ponudi, a ni mi sami ne smemo zamisliti koliko će nam vremena trebati da istražimo ogroman svet Destiny-a i usavršimo našu veštinu u multiplayer igranju.

Ostanite sa nama do izlaska igre i u septembru pročitajte eskluzivni opis na EmuGlx-u.