Na svetu postoji mnogo gaming ikona, ali apsolutno nijedna nije popularna kao Super Mario. Još davnih osamdesetih godina, Mario je bio sinonim za jednu dobru platformu, ali isto tako i lik koji je ”radio” isključivo sam u igrama. Retko kada je imao partnera, ali kada su se oni pojavljivali, često su pripadali, naravno, svetu Super Maria, tj. Mushroom Kingdom.

Da je neko pričao pre par godina da će Ubisoft preuzeti razvoj jedne Mario igre, svi bi se toliko smejali, da bi iskreno, rizikovali gušenje. Uzevši u obzir kakvu reputaciju Ubisoft ima kod gamera, teško je bilo i zamisliti da će se Nintendo usuditi i dozvoliti da jednom ”takvom” razvojnom timu/izdavaču, prepusti ovakav posao. Izgleda da se industrija menja na neočekivano, a pre nekoliko godina Nintendo je upravo to uradio, dozvolio eksternom timu da radi na novoj Mario igri.

mario-rabbids_2

Da bi sve bilo još čudnije, Ubisoft je spario svet Marija sa svetom njihovih ozloglašenih kreacija – Rabbidsa. Dva sveta koja su potpuno nespojiva. Rabbids igre su ili jako voljene zbog čudnog i neprikladnog humora ili jako omražene, jer su zečevi toliko retardirani i ružni da prosto niko ne bi ni pomislio da igra neki naslov sa njima. Pri prvoj pomisli, ovo deluje prosto neverovatno i neizvodljivo, ali najbolje od svega je to da igra stvarno sjajno funkcioniše sa ovim crossoverom.

Nego da krenemo ispočetka. Mario+Rabbids Kingdom Battle je prva Ubisoft igra koja se seli u Mushroom Kingdom, ili boje rečeno, koja seli Rabbidse u Mario svet. Eksperiment kako bi se svet učinio boljim jednostavno kreće po zlu i to dovodi do toga da skoro svi Rabbidsi bivaju teleportovani u Mushroom Kingdom i ”spojeni” sa tim svetom. Sigurno ste videli glavne likove iz igre, rabbidse obučene kao Mario, Luigi i Peach, zar ne? Stvar je u tome što nisu samo oni dobili svoje Rabbids dvojnike, već su tu svi poznati negativci u rabbids formi, kao i oni iz rabbids igara koji su svoj dom našli u Mushroom Kingdom. Poprilično uvrnuto, morate priznati. Stvar je u tome da koliko god ovaj svet bio kompletna abominacija, on stvarno izvanredno funkcioniše, pogotovo sa gameplay stilom koji je Ubisoft osmislio za ovaj naslov.

Mario+Rabbids nije platformer, niti strategija, niti akciona igra, iako Mario i družina po prvi put nose oružja sa kojima ubijaju zle zečeve. Ovaj naslov je Turn Based Tactical Combat, na iznenađenje svih igrača Mario i Rabbids fanova. Jednostavno zamislite ovako, uzmite X-COM, napravite Mario Mod, ubacite još mnogo slojeva interesantnih gameplay aspekata, zadržite hardcore pristup Turn Based igara, i dobijate ovaj sjajni naslov. Čak i neko ko ne voli turn based igre će biti prosto oduševljen ovim naslovom, ako ni zbog čega drugog, makar zbog dinamičnog, taktičkog i eksplozivnog gameplaya koja ova igra nudi.

Turn Based igre se najčešće vode nekim opšte prihvaćenim pravilima što se tiče kretanja vaših likova na bojnom polju, njihovim mogućnostima u borbi kao i naravno očiglednim ograničenjima kako bi ovaj žanr preživeo. Mario+Rabbids razbija predrasude i kontinuitet ovih davno prihvaćenih pravila. U svakoj borbi, svaki put kada je red na vama, vi možete birati sa kojim likom ćete igrati, otvaravši mnogo prostora za strategiju i planiranje. Naravno, kao i u svakoj Turn Based igri, i ovde ćete imati polja i razdaljinu koju vaš lik može da pređe, ali i to se može zaobići. Pravila su tu da bi se kršila, zar ne – tako je i Ubisoft došao do genilajne ideje kako da poveća mobilnost na ovoj igri. Svaki vaš lik, pored standardnih oružja koje detaljno možete nadograđivati ili kupovati, ima i slide attack,  kojim dođe do neprijatelja, ukliza mu kao iskusni bek i pobegne do svog zaklona. Ali tu nije kraj taktiziranja. Ubisoft je implementirao i Team Jump, koji vam omogućava ne samo klasično kretanje po mapi, već i na vertikalnom nivou, kako biste zauzeli poziciju i mesto sa koga možete bolje gađati. Naravno, neprijatelji nisu statični, lako i brzo se kreću osvajajući teren i planirajući kako da vas unište na određenom nivou, tako da vaše kretanje mora da zavisi i od njih.

Switch_MarioRabbidsKingdomBattle_E32017_SCRN_01

Na svakom nivou ima određeni broj zaklona koji vas štite 50% ili 100% od neprijateljskih napada, i to isto važi i za neprijatelje. Pored klasičnih napada, tu su i pasivne moći koji vašim likovima daju zaštitu, poboljšanje napada ili mogućnost da odigrate nekoliko poteza zaredom. Sve ovo dodaje kompleksnosti gameplaya i pristupa samoj igri. Iako deluje divno i šareno, igra nije ni malo naivna ni u jednom trenutku. Pored toga, moramo skinuti Ubisoft kapu, rekavši da je ovo jedna od, ako ne i najlepša Mario igra do sada, pošto je rađena u Snowdrop engine-u (isti onaj u kome je rađen i The Division).

Napredovanje u igri je dizajnirano nalik svim ostalim Mario igrama, nekoliko svetova sa Bossom na kraju sa kojima je borba još izazovnija, fantastičnija i genijalnija od svake prethodne, a između nekoliko borilašta je moguće istraživati. U tom istraživanju nailazićete na coine i jednostavne i malo komplikovanije zagonetke. Kako biste ih sve rešili, jednostavno morate raditi backgracking, jer na početku igre vam nisu sve mogućnosti vaših likova omogućene. Na primer, da biste rešili zagonetke pomeranjem blokova, morate doći do skoro drugog sveta i onda se vraitti u prvi kako biste to uradili.

mario-rabbids_9

Coini napokon imaju konkretnu svrhu, njime kupujete oružja, nadogradnje i poboljšanja svega šta imate kod vaših likova. Sve to je apsolutno neophodno ukoliko želite da uopšte napredujete u ovoj igri. Koliko god naivno izgledala, toliko ima ne tako naivan RPG sistem nadogradnje i napredovanje likova u sebi. Kada se to pomeša sa time da skoro svaka borba drugim igranjem izgleda drugačije, dobija se ogroman replay value.

Mario+Rabbids Kingdom Battle je jedna od najlepših i ujedno najboljih igara na Nintendo Switch konzoli i to ne kažemo kao ogromni Mario fanovi. Ubisoft je uspeo da spoji nespojivo na najgenijalniji mogući način i rezultat toga je igra koju apsolutno morate imati.