Nintendo polako osvaja srca i onih najvećih skeptika. Kako vreme prolazi, veliki izdavači, tako i veliki skeptici koji su sumnjali u ovu konzolu… Da, skoro svaki opis počinje isto, ali sa razlogom jer baš sve veći install base korisnika ove zanimljive konzole, obećava nam sve bolje i bolje naslove u budućnosti. Podrška ne prestaje, dok svake nedelje dobijamo po desetak ovih igara na eShopu. Ipak, najveće uzbuđenje nam donose slatkaste ekskluzive koje nam Nintendo sa vremena na vreme plasira. Nebitno da li je neko reizdanje ili nastavak nekog već proslavljenog IP-a, svi prosto jedva čekamo da ga zaigramo.

To je možda i problem, jer još uvek, nismo dobili sveži IP od Nintenda još od Wii U generacije i Splatoon igre. Dok se pitamo zašto je to tako, u ruke nam je doleteo Kirby Star Allies, još jedan nastavak jednih od najlepših franšiza u Nintendo istoriji. Do sada, Kirby je bio nekako specifičan, od izgleda, preko gameplaya sve do grafike koja se, na neki način, razlikovala od generacije do generacije. Mada, jedna stvar je odlikovala skoro sve Kirby naslove, a to je bila, lakoća kroz koju ste prolazili kroz nivoe. Dok je Mario više bio Hardcore sa svojom jednostavnom za igrati, ali teško za naučiti mehanikom, Kirby je nastajao da bude nešto totalno suprotno. Ne možemo da kažemo da je razvojni tim oduvek želeo da Kirby igre budu nešto u čemu ćete uživati, u sjajnoj muzici, dopadljivoj grafici, dobrim forama i odličnom mehanikom.

Sa Kirby Star Allies se situacija nije promenila. Kao i prethodni naslovi, za iskusne gejmere, možda je ovo prelaka igra, ali parče softwarea koje će vam sigurno pružiti uživanje i odličnu zabavu. Kako godine prolaze i generacije se smenjuju, nekako je teško odstupiti od već postojeće mehanike u Kirby igrama, te je i u ovoj ostala ista. Ne kažemo da je to loše, ali nekako se razvojni tim više odlučuje da smenjuje dodatne stvari sa vremena na vreme nego da revolucioniraju mehaniku koja već ”pobeđuje”. To je možda i slatka stvar u ovim naslovima. Sa svakim sledećim nekako znate šta da očekujete, a sitne stvari su ono šta vas oduševi u toku prelaska igre. Čak i te, kako smo ih nazvali, ”sitne” stvari, sa vremena na vreme dosta menjaju osnovni gameplay, ili makar daju moguću varijaciju kako sve možete igrati.

U Kirby Star Allies, akcenat je stavljen na ”saveznike” tj na grupu koju naš junak pravi kako bi mu pomogli da pređe svaki nivo. Oni su dizajnirani na taj način da će vaša grupa zahtevati nekoliko različitih tipova saveznika kako bi najlakše savladali nivo. Sigurno se sećate genijalne mehanike Kirby igara gde on može da preuzme svaku moć svog neprijatelja, i raspolaže stvarima kojima su se oni služili. Znate sve one slatkaste neprijatelje koje vam je nekada bilo žao da pojedete i pretvorite ih u zvezdicu ili jednosavno, progutate? Sada koga kod izaberete, može vam se pridružiti u osvajanju ove igre. Tu postoji mala caka, vaša ”armija” saveznika broji do četiri člana računajući Kirbya. To je trenutak kada igra postaje zabavna, jer ako želite da sakupite sve zvezdice i otključate apsolutno sve šta postoji na nivou, morate kombinovati vaše saveznike. U svakom trenutku možete da ”unfriendujete” nekog od vaših saputnika i da izaberete drugog, kako god se vama svidi. Pored toga možete imati i nekoliko saveznika istog tipa, ukoliko vam je možda lakše da tako pobedite nekog Bossa.

Tu dolazimo do glavne mane, ove igre. Kirby naslovi su već sami po sebi laki, ali ukoliko ubacite još neke likove koji su u vašoj grupi, onda postaje još lakša. U nekim trenucima, dovoljno je samo povući se i čekati da vaše društvo sredi sve ostale protivnike, što malo, okej možda malo više, olakšava već prelaku igru. To je ono šta možda, ubija zabavu u nekim trenucima. Sa druge strane, vaše društvo ne mora biti vođeno od strane Switcha, već vam se u Kirbyevoj avanturi može pridružiti još tri prijatelja. Stvar koja ovoj igri daje totalno novu dimenziju. Tada je sve zabava najbitnija, ništa više nije problematično, niti je lakoća problem. Smeh i druženje oblikuju ovu prelaku igru u fantastičnu porodičnu ili društvenu avanturu.

 

Ako pogledamo tehnikalije, Kirby Star Allies izgleda apsolutno fantastično, kako na velikom ekranu, tako i u handheld modu. Sve je crispy clear i, naravno, ovo je najlepša Kirby igra do sada. Preko grafike, do artystyle-a do svega ostalog, nešto šta će vas oduševiti na svakom koraku, a zbog ”ogromne snage Switch konzole” sada i svaki efekat izgleda nekoliko puta bolje nego na bilo kojem izdanju do sada.

Kirby Star Allies je sasvim okej dodatak ovoj sjajnoj franšizi, samo je problem što nije ništa specijalno posebno, za razliku od poslednjeg Zelda ili Mario naslova. Par novih stvari, ista lakoća i odličan coop je ono šta odlikuje ovaj nastavak, ali ukoliko ste Nintendo fan ili ljubitelj ove franšize, onda je Kirby Star Allies naslov koji jednostavno morate odigrati.

Kirby: Star Allies (Nintendo Switch)

Finalni utisci

Kirby Star Allies je sasvim okej dodatak ovoj sjajnoj franšizi, samo je problem što nije ništa specijalno posebno, za razliku od poslednjeg Zelda ili Mario naslova. Par novih stvari, ista lakoća i odličan coop je ono šta odlikuje ovaj nastavak, ali ukoliko ste Nintendo fan ili ljubitelj ove franšize, onda je Kirby Star Allies naslov koji jednostavno morate odigrati.