Trend kooperativnih igara raste iz dana u dan. Razvojni timovi su shvatili posle dosta vremena da hibrid multiplayer i singleplayer igara je selling point za većinu naslova. Posle Destiny i obaranja svih rekorda prodaje, došlo je vreme da tron preuzme neki drugi naslov a savršeni kandidat za to je The Division.

Ukratko, The Division je novo UbiSoft-ovo čedo, open world, single player/coop third person shooter RPG igra smeštena u New Yorku nakon što je nepoznati virus ubio veći deo populacije. Igra mnogo pruža i kombinuje najbolje iz nekoliko žanrova. Od prve najave, The Division je postavio visoke ciljeve, kako po grafici tako i po mehanici i gameplay-u. Sa prvom closed alpha verzijom koja je bila aktivna pre nekih mesec dana, očekivanja su splasnula jer je izgledalo da igra IPAK ne pruža ono što su svi očekivali i što je sve bilo najavljeno. Onda je 29. februara počela closed Beta i bukvalno pobila sve kritike na osnovu viđene Alpha verzije i ponovo vratila veru u igru, najavljujući da će ovo biti možda jedan od najvećih naslova u 2016.

Vratimo se na ono šta nam je pružila Beta u nekih 10-15 sati (na dve platforme each!) igranja ovih par dana. Prvo i osnovno što je krasilo igru od prvog takozvanog gameplay snimka je grafika i engine koji pokreće igru. The Division izgleda prelepo, engine je prilagođen za dinamično menjanje vremena u igri. Od kada započnete igru, promena satnice, izlazak sunca, pojavljivanje magle i snežne oluje su nešto što dosta doprinosi atmosferi a ujedno ostavlja bez daha. Detalji kao što su način padanje snega, otisci čizama, pas kako kaki iza ugla, ptice koje grickaju leševe, rasturene cigle na zgradama, divne i detaljne teksture i sunce koje oslepljuje. Skoro savršene refleksije po vodenim površinama na ulicama vas uvlače u delove post apokaliptičnog New Yorka koji je za ovu igru odrađen (makar delovi u kojima se igra dešava) u razmeri 1:1. Pored svega toga igra radi skoro savršeno čak i na starim konfiguracijama, dok na obe konzole radi identično naravno u 1080p rezoluciji. Mehanika igre je mešavina taktičkog third person shooter-a sa velikim uticajem RPG sistema. Skupljanje i pravljenje opreme, rastavljanje oružja za dodatne delove, levelovanje kako u običnom SinglePlayer/Coop delu igre tako i u Multiplayer regijama. Biranje oružja na osnovu DPS-a, stavljanje dodataka i farbanje vašeg omiljenog alata za ubijanje su samo neke stvari koje pored “običnog” napucavanja čine delom RPG sistem igre.

U beti je prikazana jedna Story misija, nekoliko encounter misija koje se sastoje od borbe sa uličnim bandama zarad odbrane ili oslobađanje određenog segmenta na mapi, kao i jedna echo misija. Tip misije koji najviše liči na investigations misije iz The Witcher 3 igre je sistem gde istražujete tragove koji vas polako približavaju kraju misije. Kroz story misiju je prikazano kako bi vaša centralna baza trebalo da izgleda, sistem nadogradnje iste tokom misija i bonuse kakve ona donosi. Ukratko, postoje tri krila u vašoj bazi: Medicinsko krilo, tehnološko krilo i krilo obezbeđenja. Story misije će se razlikovati na osnovu tri krila u vašoj bazi. U full igri će biti dostupno ukupno 12 misija, što znači 4 misije po jednom delu baze (kako bi trebalo, za sada). Na početku igre je potrebno rekonstruisati svako krilo, a naravno to počinje od pronalaženja pravog osoblja za svaku sekciju. Prva misija upravo predstavlja to, ekskurziju u Madison Field Hospital (Madison Square Garden, NBA fanovi, anyone?) i oslobađanje ključnih doktora koji su vam potrebni za osposobljavanje medicinskog dela. Svako završavanje misije za određenu sekciju vam donosi nekoliko upgrade poena. Sa nadogradnjom dobijate i određene perk-ove i skill-ove koje je moguće koristiti u toku igre. Smisao svega toga je da preko ovog single player sadržaja otključate dovoljno perk-ova i skill-ova rekonstrukcijom svoje baze, kako bi vaš lik evoluirao i polako se spremao za Dark Zone deo igre, tamo gde prava zabava počinje.

Madison Field Hospital misija se sastoji od nekoliko checkpoin-ta, sve dok ne dođete do finalnog okršaja sa, može se reći nekom vrstom Boss neprijatelja na kraju. Nakon završavanja misije na normalnoj težini, otključava se hard nivo. Glavna odlika svih single player misija je to što pored soliranja istih je moguće prelaziti ih i u kooperativnom modu sa do tri prijatelja pored vas. Ukoliko se odlučite da prelazite misiju i na većem nivou težine, preporučljivo je krenuti sa nekoliko prijatelja, malo razrađenih taktika, a ni i pažnja na višem nivou ne bi bila na odmet.

Gameplay se uglavnom svodi na cover based shooting. Potrebno je naći lep objekat iza koga možete ući u zaklon i onda sejati olovo po vašim neprijateljima. Naravno ovakav prost pristup igri se podrazumeva samo ukoliko se susrećete sa neprijateljima do vašeg nivoa karaktera. Za one teže protivnike na većoj težini je potrebna taktika – ko će raspaljivati po njima tako da oni konstantno ostaju iza zaklona, ko će taktički prići sa strane a ko će bite mamac su odluke sa kojim ćete se stalno susretati ukoliko budete igrali sa društvom. Cover sistem je i više nego dobro odrađen. Tečna tranzicija između trčanja, bežanja u zaklon ili promena zaklona je za svaku pohvalu i ni u jednom trenutku ne ubija fluidnost igre. Divni grafički endžin dosta doprinosi izvedbi i mehanici. Sneg i snežne oluje će vam često ograničiti pogled u daljinu, pa i onoga šta je oko vas, i teraće vas da vam pažnja bude na još većem nivou. U toku vašeg igranja ćete naravno naići na razne delove opreme. Svako oružje je moguće rastaviti za potrebe pravljenja novog. Nažalost “crafting” nije omogućen u beti i samo nam je zagolicao maštu šta će nam sve biti moguće raditi u punoj verziji. Svako oružje je moguće modifikovati delovima koje budete nalazili, nebitno da li je to drugi nišan, prigušivac, muzzle brake, grip, veći šaržer ili druga boja. Oružje je moguće prilagoditi totalno vašim potrebama i onako kako se vama sviđa. Svaka nadogradnja donosi neka poboljšanja, nebitno da li ona bila u obliku manjeg trzaja ili veće preciznosti puške ili možda veće štete koju nanosite mecima. Kako je moguće nalaziti delove oružja, tako ćete nalaziti i odeću kojom ćete menjati izgled vašeg avatara. Kao i dodaci za oružje, bolja oprema će vam donositi bolje osobine. Oprema i oružje se dele u nekoliko rankova. Obični (beli), zeleni (uncommon), ljubičasti, plavi i zlatni kao odličenje najbolje opreme i najboljeg oružja. U beti je maksimalni nivo razvijanja karaktera level 8, tako da ćete tek na tom nivou nalaziti ljubičastu ili zlatnu opremu.

Dark Zone

Glavna poslastica The Division igre nije singleplayer deo, grafika, niti mogućnosti vašeg karaktera nego takozvane Mračne Zone (Dark Zones). Posebni delovi mape u kojima vlada kontaminacija i u kojima važi jedno prosto pravilo – preživljavanje najspremnijih. Delovi mape koje karakteriše Player vs Player i Player vs Environment način igranja. Svaka zona dozvoljava do 24 igrača istovremeno i na početku svi igrači su “prijateljski nastrojeni”. To da li ćete sarađivati sa nekim ili pokušati ići totalno solo u ovoj opasnoj zoni je vaša odluka. Naša topla preporuka je da obavezno povedete makar jednog prijatelja ili možda grupu u toku igranja. Postoji i dosta dobar razlog za to. Dark Zones sistem je malo drugačiji od Single Player sadržaja. Kako po načinu napredovanja likova tako i po svemu šta možete skupiti u tim zonama. Dark Zone se radi o preživljavanju, čišćenju kontaminiranih oblasti od neprijatelja i načinu kako bezbedno “izvući” opremu iz Mračne Zone kako biste mogli kasnije da ih koristite. Svaku kontaminiranu opremu je potrebno očistiti, a to činite tako što je izvlačite helikopterom u određenim zonama. Tu dolazimo do bitne cake. Iako je na početku 24 prijateljskih agenata u istoj zoni kao i vi, ne znači da će oni ostati okej sve vreme koliko vi budete proveli u tim zonama. Moguće je izdati ostale agente, ubiti ih i pokupiti njihov ulov. Ukoliko to budete uradili postajete Rogue Agent. Tada se pojavljuje ucena na vašu glavu. Bounty traje od jednog do nekoliko minuta, sve u zavisnosti koju ste štetu napravili drugim igračima. Ukoliko budete preživeli lov na vašu glavu, dobićete dodatni Dark Zone novac koji je moguće koristiti za kupovinu retkog oružja (plavog, ljubičastog, zlatnog) i opreme. Sa druge strane, smrt u Mračnoj Zoni vam smanjuje DZ XP, tako da ukoliko budete 12. nivo, lako možete pasti na peti ili šesti ako ne budete pažljivi. Kazne su veće ukoliko vas ubiju kao Rogue Agenta, gubite veći procenat DZ XP i više DZ novca, što ume dosta da vas unazadi ako skupljate za neko posebno oružje. Isto tako dobijaćete DZ XP što predstavlja poseban nivo iskustvenih poena koji je ograničen samo na Dark Zone. Znači pored običnog levelovanja je prisutno i levelovanje u Dark Zonama, koje određuje vaš status u njima. U beti su prisutne dve zone: Zona koja je za igrače od prvog do sedmog glavnog nivoa karaktera (koji prenosite iz SP dela igre) i Zona u kojoj su igrači sa maksimalnim nivoom u beti igrali, Zona igrača 8 nivoa. Druga teža zona je ograničena samo na igrače tog nivoa, tj. niko ispod nivoa 8 ne može biti na tom serveru. To je ukratko objašnjenje šta Dark Zone predstavlja u igri, a za pravi doživljaj preporučujemo da igrate igru. Taj osećaj napetosti, pažnje i stalno gledanje preko vašeg ramena dok pokušavate da izvučete vaš dragocen ulov je jednostavno neopisiv. Naravno mnogo više o tome ćete moći da pročitate u opisu pune igre koja izlazi osmog marta ove godine.

The Division Beta nam je pokazala da je igra puna potencijala, sjajnih ideja i jednostavno fantastične sablasne atmosfere osakaćenog New York-a smrtonosnim virusom. Iako na početku sistem igre podseća na neke naslove koji su već na tržištu (Destiny, svi gledamo u tebe), igra se dosta, da ne kažemo fundamentalno razlikuje od njih, kako po mehanici tako i po celom smislu napredovanja i loot-a. Naravno uvek dođemo do onog pitanja, šta Ubisoft skriva od nas i šta nas očekuje kao end game sadržaj? Da li ćemo ponovo gledati kako jedan naslov pun potencijala vremenom strmoglavo pada u ništavilo ili ovaj put razvojni tim jasno zna svoje planove i kako okupirati pažnju i vreme igrača? Sve to će nam samo vreme pokazati. Iako je ovo bila samo jedna beta ograničena do osmog nivoa napredovanja i sa jednom Story misijom, pružila nam je preko deset sati zabave. Zamislite koliko bismo kvalitetnog vremena mogli da utrošimo u punoj igri? Za nešto više od mesec dana ćemo i saznati, a do tada, svi nestrpljivo očekujemo taj osmi mart.