Kao nakon udara asteroida, GTA V se kreće poput soničnog talasa i ruši sve pred sobom, sve predrasude i skepticizam ukoliko ga neko ima uopšte prema ovom naslovu nestaju u trenutku i ostaju samo tragovi pepela, ruševina i ushićene face igrača, da li je igra stvarno toliko dobra? JESTE! GTA V je izgledao odlično i kada je izašao 2013. na prethodnoj generaciji konzola PS3 i Xbox 360, ali kada su u pitanju next gen konzole PS4 i Xbox One, to je bukvalno nova igra samo sa istim likovima. Sve je potpuno prerađeno i prerenderovano za novu generaciju hardvera kako bi ugođaj u igri bio što realniji. Neki bi se zapitali… “GTA i realnost?” ali da ovde je svet toliko realistično odrađen da vam je dovoljno da se prebacite u pogled iz prvog lica, napravljen isključivo za nextgen i samo prošetate Venice Beachom ili kroz šumarke u okolini Los Santosa, ili uskočite u okean i osetite talase kako vas podižu gore dole. Ovo je GTA gde ćete po prvi put osetiti krivicu što ste nekog slučajnog prolaznika zgazili ili ubili za razliku od ranije kada je cilj bio napraviti što veći haos i masakr i napuniti wanted level od šest zvezdica, a zatim nastaviti da rušite grad dok vam policija i nacionalna garda stenju za vratom.

Za razliku od prethodnih nastavaka, sada imate mogućnost da dođete do ogromne sume novca, glavnog i jedinog resursa u igri, ulaganjem u akcije raznih kompanija na berzi. Mogućnosti ima bezbroj… Možete da prelazite razne misije koje uključuju mnoge hobije širom grada, zaronite u dubine okeana i nalazite vrećice razbacane po dnu, žvaćete peyote na zabačenim delovima mape i tripujete, ili jednostavno okupite ekipu i postanete novi mastermind pljačkaških operacija koje zahtevaju planiranje i taktičan pristup, a ne samo nasumično napucavanje svega što se kreće ka vama i viče STOP, THIS IS THE POLICE! Novi GTA je dosta teži u odnosu na prethodnike u svakom pogledu. Najobičnije i proste misije tipa trkaj se sa prijateljicom i izdrži maraton, a da ne padneš u nesvest zbog nedostatka kondicije ćete morati da ponovite nekoliko puta ili recimo ulične trke automobilima gde ćete udariti u svaku banderu ako nemate adekvatno vozilo, osetićete se pomalo inferiornim bez obzira što ste nekada uvek iz prve prelazili misije.

 

Svako ko je ranije igrao GTA V zna o čemu se radi u igri, ali za nas koji prvi put počinjemo sa ovim virtuelnim životom evo malog uvoda; Igra vas stavlja u sred pljačke iz koje Majkl, koga vodite, jedva izvlači živu glavu, nakon čega se razilazi sa ekipom. Priča se nastavlja deset godina kasnije i stavlja vas u ulogu Frenklina, dečka iz geta koji pokušava da napreduje na lestvici i ostvari se kao uspešan gangster i dođe do svog prvog miliončeta. On pokušava da se ostvari radeći za prodavca automobila sa istočnoevropskim naglaskom, a do automobila se dolazi naravno krađom. Kroz par misija slučajno nalećete na Majkla. Sa njim započinjete saradnju na vrlo neobičan način, Majkl je sada “penzionisani” krimos koji ima sve, vilu sa bazenom i teniskim terenom, besna kola i račun u Švici, ali sa njim nešto nije uredu pa tako nezadovoljan odlazi na sesije kod svog psihoterapeuta, razočaran je životom koji ga je stigao, počevši od svog sina debeljka gejmera koji po ceo dan igra igrice i vežba desnu ruku, ćerke koja izlazi sa porno glumcima, i žene koja ga vara sa trenerom tenisa… Čoveku je prekipelo pa se polako vraća svojim starim navikama i kriminalu.

Kada se nova ekipa formira i prva pljačka biva izvršena, pojavljuje se i treći lik, Trevor koji je u suštini i najzanimljiviji u ovom dinamičnom triu, sociopata sa ubilačkim tendencijama i napadima besa, koji se nakon pljačke od pre deset godina povukao u malo naselje pokraj Los Santosa, odakle obavlja svoje poslove i polako gradi svoju Trevor inc. meth imperiju. Nakon što se i on priključi ekipi dobijate mogućnost da birate između tri lika, i tako igrate pojedinačne misije, dok u zajedničkim u realnom vremenu možete da “prelećete” sa jednog lika na drugi po sopstvenom nahođenju, što dinamiku podiže na sledeći nivo. Pljačke se zasnivaju na prikupljanju intela i likova, gde svaki ima svoju svrhu i ulogu. Organizovanje pljački se svodi na odabir getaway vozača, naoružanog čuvara, i hakera, a gde svaki od ovih likova ima svoju statistiku i deo koji mu sleduje nakon pljačke, a koji zavisi od samog kvaliteta pomenute statistike lika.

 

Nakon izlaska igre na PS4 i Xbox One najviše se pričalo o FPS modu koji je isključivo uveden za next gen konzole i kako će se pokazati u igri poput GTA. E pa, pokazao se kao pun pogodak i uveo je malo osveženje koje je trebalo ovom naslovu. Možete ga aktivirati od samog starta igre i tako preći kompletnu priču ili ga možete aktivirati po potrebi kad vama odgovara. Malo je teže navići se na kontrole kada ste u automobilu ili nekom prevoznom sredstvu, gde sada postoje detaljno dizanirani enterijeri inače, ali vežbom se sve prepreke savladaju. Igra može da preraste u čistokrvnu pucačinu iz prvog lica, a zatim je možete prebaciti u treće lice i nastaviti kuliranje vožnjom bicikla na proplanku.

U igri imate mogućnost bavljenja različitim zanimanjima i hobijima, od sportskih kao što su tenis, joga, lov, ronjenje, raznorazne trke automobilima, pa nezaobilazna škola letenja koja vuče korene iz GTA San Andreasa, preko lova na glave itd (zaboravio si kurve i striptiz klubove prim. Nick). Tu je i tjuning automobila i bukvalno svih vozila u igri, u radionicama širom grada možete da budžite svoje omiljene mašine NFS Underground style! Tu su i dobro poznate zanatske radnje, prodavnice odeće, oružja, frizerski saloni, tatoo umetnici, streljane itd. Kao što smo već pomenuli, tu je i aktivni sistem berze, kao odličan način za dobru zaradu koju dalje možete uložiti u nekretnine, ili odličan “storage” za vaš novac kako ga ne bi u slučajevima kada poginete (igra uzima 10% novca “u džepu”). Postoje misije kojima uništavate rejting jedne kompanije kako bi drugoj skočile akcije, čime pametnim ulaganjem možete opako profitirati. GTAV je prepun takvih detalja, sporednih misija i svakojakih zanimlijivih situacija i likova koje ćete sretati, a postoji i teorija zavere koja u priču uvodi i male zelene, koji i nisu baš mali!

Online komponenta koja je takođe predstavljena i na starim konzolama sada funkcioniše još bolje, imate mogućnost da se u svakom momentu prebacite iz single player kampanje u GTA Online, napravite lika po želji, muškog ili ženskog. Da… konačno možete preuzeti kontrolu nad ženskim likom u GTA igri! Imate gomilu misija u kojima se takmičite sa drugim online igračima i borite se za prevlast u gradu, a možete sakupiti i svoj crew sa prijateljima sa kojima ćete pljačkati i sejati strah ulicama Los Santosa, sakupljati keš za vozni park, nekretnine i oružja. Postoji i mogućnost prenošenja starih likova sa PS3 i Xboxa 360 naloga, kako vam ne bi propali sati napredovanja iz prošlogodišnje verzije igre.

Verzija za PS4 je zbog specifičnosti svog DualShock4 kontrolera dobila i nove mogućnosti, pa tako možete preko touchpada menjati radio stanice levo desno kada se vozite, i menjati oružje gore dole, pritiskom na touch menjate ugao kamere, dok light bar u poteri policije svetli crveno plavo, a kada vas neko zove na mobilni telefon zvuk se prebacuje na zvučnik kontrolera!

GTAV jedino još nije izašao za PC, ali se očekuje u prvim mesecima sledeće godine i taman ostavlja lufta da dobro pripremite vaše konfiguracije kako bi gurale ovog “grafičkog behemota” na maksimalnom nivou detalja. S druge strane, ako posedujete neku od nextgen konzola pa čak iako ste prošle godine u ovo vreme prešli GTAV, ova, sada potpunija verzija svakako predstavlja naslov koji se mora posedovati, jer bolji sandbox nećemo videti do nekog GTAVI… Do tada, GTAV posebno u ovoj verziji predstavlja najbolji i najkompletniji nastavak ovog slavnog serijala ikada, a ujedno i najambiciozniju video igru napravljenu do sada, uopšte.