Većina nas koji smo imali kontakt sa menadžerima možemo samo reći da smo u našoj igračkoj karijeri imali prilike da vidimo skoro pa sve. Razna tehnička rešenja, visual candy, probleme sa endžinom i preračunavanjima rezultata. Probali smo da predviđamo rezultate za kladionicu kao izvor zarade i mnoge druge akrobacije. Neki bi rekli dečija posla a mi bismo mogli da kažemo samo jednu reč – posvećenost. Iako ne pratim fudbalsku scenu dugo vremena, žar za ovakvim igrama je opstao pored svog mogućeg sadržaja kojim nas moderna igračka industrija zasipa. U stvari bolji izraz je poliva jer svako želi da uzme deo kolača ako primeti da je taj deo popularan. Menadžerske igre su danas pale u ruke manjih studija koji imaju sve osim sredstava da takvu igru naprave kako treba. Entuzijazam je tu i znanje ali pare koje treba da to sve dovedu u pravo stanje često izostaju pa smo osuđeni da igramo C – tier menadžerske igre koje vremenom skliznu u zaborav. E sada kada se spomene SEGA, na šta se prvo pomisli? Sonic naravno i Like a Dragon serijal ali sada i Football Manager polako ulazi u portfolio i vraća nam osmehe na lice da vidimo da ovakve igre nisu zaboravljene i da SEGA ima ozbiljne planove po pitanju ulaganja u ovu franšizu.

Od vremena kada je ova igra nosila drugu nalepnicu koje se svi rado sećamo i njenog povratka na velika vrata, talentovan tim Sports Interactive-a nije spavao blaženim snom nego su konstantno usavršavali ovu igru i pokušavali da nađu savršenu formulu. Neki bi rekli da nema mesta za poboljšanja nego da se izdaje patch koji bi unapredio rostere. Za sada to zvuči kao dobra opcija ali Miles Jacobson (studijski direktor) je izjavio da verzija za 2023-ću godinu je podbacila donekle i da je potrebno da se neke stvari rebalansiraju da bi formula dalje napredovala. Navodno problem je bio osećaj progresije u prošlogodišnjem izdanju ali verujem da većina fanova nije imala problem sa time. Neka, dobro je kada se priznaju greške. To je danas retka pojava u ovoj industriji.

Neke verzije ove igre su definitivno imale više žara i kvaliteta od drugih. Postoje momenti gde u kontaktu sa članovima zajednice i uvidom u njihove steam profile možete da vidite abnormalan br sati koje su utrošili u neke verzije dok druge nisu ljudski ni „pipnute“. Sve kupljeno, pripremljeno ali jednostavno ljubav prema određenoj verziji opstaje. Iskreno se nadamo da će ova verzija potpaliti žar kao što je to verzija iz 2020-te umela. Značajne promene koje su menjale atmosferu u igri i gejmplej su često znale da izostaju tako da je i osećaj progresije bio veoma problematičan. Posle 20 sati imate osećaj kao da ništa niste postigli iako vam je tim prešao u prvu ligu i opasno se bliži osvajanju kupa. Sve je bilo ravno kao severnobanatska ravnica. S obzirom da se iduće godine prelazi na Unity i sa time i overhaul 3D enžina za utakmice je neminovan ali ako se ne uvede potrebna dinamika u igru bojim se da će Football Manager 2024 završiti u istom košu kao i ostale verzije posle 2020-te.

Neki bi rekli da je neko zeznut kao kratko ćebe, ali bolje poređenje je da je ovogodišnje izdanje nešto poput starog ćebeta koje ima rupe ali je makar čisto i donekle će vas ugrejati u ovim zimskim danima. Naravno od starta će vam iskakati promene direktno u facu i sa širokim osmehom rapaskog trgovca će vam reklamirati kako je sve to cool i kako treba da se igra kampanja što posvećenije jer prava igra tek posle počinje. Novi tipovi agenata koji služe da posreduju između kluba i igrača sada imaju važniju ulogu i pomažu da se igrač ne izdeprimira ako kojim slučajem zaboravite da ga kupite dok on sedi mirno i gleda u buduće klupske boje sa šuškanjem novca u glavi. Često se dešavalo da zaboravite čoveka u moru informacija i transfer propadne. Da bi se to izbeglo ovi agenti sada imaju ključnu ulogu i to sve znatno olakšava igranje.

Pored toga ljubav je ponovo došla na pravo mesto tj on pitch action i set piece-ovi su sada dobili delimičan overhaul gde ćete moći lakše da organizujete akcije on the fly. Za početak svaki set piece je jako bitan da bi se organizovala igra adekvatno. Ako pretpostavite da će situacija biti opasna možete podesiti svaki set piece kao odgovor i lako dobiti željeni rezultat pod uslovom da dostupni igrači to mogu da izvedu. Prvih par koraka deluju poput upitnika u kome dajete naznake šta biste želeli da se dešava na terenu. Potom treneri kreiraju rutine uz koje vezuju adekvatne igrače. U napadu za šesnaesterac je potreban visok igrač ako se radi duboki pas ili je potreban brzi bočni igrač ako je protivnik slab po bokovima. Proces je olakšan i donekle automatizovan ali ako želite možete vršiti detaljna podešavanja.

Utkamice ove godine izgledaju najbolje što mogu kada je ovaj endžin u pitanju. Pošto iduće godine prelazimo na Unity,  ova godina je labudova pesma i definitivno utakmice su ove godine najfluidnije. Čak su i pokreti igrača dobro urađeni i AI očigledno više prati instrukcije nego prošle godine. Iskreno verzija za 2023-ću je imala nekih čudnih momenata ali sada je sve to ispolirano i prija oku.

EmuGlx Score
  • 8.5/10
    Football Manager 2024 (PC) - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Ako ste dugo bili odsutni i niste imali prilike da probate igre iz ovog serijala – sada je pravi trenutak. Sa Football Managerom 2024 dobijate najbolju verziju koju možete do iduće godine sa dovoljno poboljšanja da vam pojede vreme dok trepnete. Veteranima se možda neće učiniti dovoljno vrednom jer nema epohalna poboljšanja ali sa novim set piece-ovima i modifikatorima akcije na terenu može biti adekvatno prelazno rešenje.