U našim prvim impresijama Final Fantasy VII Remake-a koje ste mogli pročitati na našim stranicama pre premijere igre smo detaljno opisali bazičnu formu igre, nova gameplay rešenja, i načine na koji je veliki deo originalnalnog tima koji je radio na staroj igri iz 1997. godine rešio da promeni tok priče i igračima ponude novu avanturu koja će uspeti da ih iznenadi. Ali sada nakon završene igre kada su nam se utisci slegli, vreme je da napišemo naše finalne impresije o ovom ambicioznom naslovu. Te impresije će biti fokusirane na tri segmenta igre – drastične promene priče koje su se desile u završnici, endgame content, kao i kako će ovaj naslov uticati na budućnost FFVII franšize.

Tokom igranja FFVIIR se lako može primetiti da su developeri itekako želeli da ispoštuju duh originala, da očuvaju momente kojih se svi stari igrači sećaju, ali da ipak izgrade i nove temelje na kojima bi mogli da nastave projekat koji bi im dao slobode da promene šta god žele. Tokom trajanja kampanje koja lagano može ispuniti 30+ sati taj proces je bio veoma postepen, i raznorazna proširenja i otvorene direktne promene priče su na samoj završnici dovele do totalno neočekivanog spleta okolnosti koje niko od starih fanova nije mogao da pretpostavi. Lako bi mogli reći da prvih 95% ove igre predstavlja pravo uživanje i za stare fanove originala, kao i za nove likove koji se prvi put upoznavaju sa Cloud-om i njegovim prijateljima (mada poznavanje starog FFVII je veoma poželjno), Midgarom i istrorijom ovog sveta, i nekoliko frakcija protivnika koji se bore da osvoje sve ispred sebe. I pored fantastičnih 40-tak sati gameplay-a, kraj igre je ono čega ćete se verovatno najviše sećati.

 

Po dolasku u završne chaptere postaje jasno da ova igra više ne prati događaje originala. Cloud i njegovi saborci postaju svesni da je Sephiroth krenuo da kroji celu sudbinu sveta radi oživljavanja Jenove, opasnog shapeshifting vanzemaljskog parazita koji je pre dve hiljada godina skoro doveo do uništenja celog sveta. Ali, ovo nije bio deo originalne igre! Sephiroth nije imao ovakav plan ranije. Suočeni sa totalnom apokalipsom koju bi doneo povratak Jenove, družina kreće u obračun protiv Watchers of Fate-a, “izaslanika sudbine” koji žele da očuvaju originalni FFVII timeline koji Sephiroth želi da uništi. Posle borbe sa „sudbinom“ i samog Sephiroth-a u neverovatno dizajniranoj borbi koja podseća na najbolje akcione momente Advent Children filma, FFVIIR najzad uspeva da ostvari primarni cilj Square Enix developera – da totalno otvori vrata izmenama u budućim nastavcima igre.

Ako do ove završnice niste savladali sistem borbe, pravilnu kontrolu svih likova na terenu, i pametno biranje aktivnih materija, sada je pravo vreme da to uradite. Koliko god ove borbe bile zanimljivo dizajnirane i izazovne, pravi udarac od strane igre stiže u odjavnoj sekvenci, gde se saznaje da sudbina više neće uticati na budućnost ovog sveta, i da naši glavni likovi od sada pa na dalje koračaju u svetu gde će sve biti moguće. Iako ova odluka scenarista igre nije sama po sebi loša, način na koji je predstavljena igračima je nedorečena. Sve to je spomenuto u par rečenica, ostavivši utisak da je sve ovo moglo biti prikazano u mnogo dužoj formi i sa ublaženom Anime-prezentacijom. Suočeni sa velikom pretnjom Sephiroth-a koji i dalje planira da oživi Jenovu, družina odlazi iz Midgard-a, time završavajući 40-satnu posetu ovoj poznatoj lokaciji koja je u originalu predstavljala samo petosatni uvod u ogromnu sada skroz novu avanturu koja ih čeka.

Analiza ovakve završnice dovodi do neverovatnih zaključaka, a pravi smisao će uspeti da uhvate samo fanovi koji su veoma upoznati sa FFVII univerzumom. Oni će jedini moći da shvate šta je Sephiroth radio kada se pojavljivao u Cloud-ovim vizijma tokom ove igre, da se obraduju kada vide da su Zack i Wedge (fanservice!) sada dobili totalno drugačije sudbine nego u originalu, i mnoge druge izmene koje su se desile na kraju. Maltene sada imamo “Thanos-like” Sephirotha koji je od starta ove igre obavešten o svojoj sudbini. Zna da je poginuo u Krateru na kraju starog FFVII, zna da ga je Cloud opet porazio u Advent Childrenu, a družina je sada na putu u avanturu gde više neće biti Watchers of Fate duhova koji su pokušavali da održe stari timeline. Naša pretpostavka je da će osnovni kostur nastavka avanture ostati uglavnom nepromenjen, ali da ostaje potencijal za neke zaista velike promene.

Kvalitet završnice svake igre skoro uvek igra veliku ulogu u formiranju naših impresija o celoj igre. Osrednje igre koje imaju jako dobru završnicu neretko ostaju veoma dobro upamćene od strane igrača i medija, dok se jako dobre igre koje zakažu na samom kraju ponekad suoče sa preterano velikim kritikama koje zamrače sve dobre momente i impresije koje je kompletan ostatak igre dao igračima.

Final Fantasy VII Remake upada u neku čudnu kategoriju taman između ova dva ekstrema. Kraj igre jeste dobar, ali je iznenađujući i otvara vrata za veliki potencijal zabave u nastavcima. On ne poštuje sva dešavanja iz originala, ali istovremeno nas uvereva da je Square Enix i veliki tim koji je radio na ovom projektu (uključujući i sve glavne režisere, scenariste i dizajnere koji veoma poštuju i vole ovaj univerzum) imaju veliki i ambiciozni plan sa kojim žele da pokažu FFVII u najboljem mogućem svetlu. Žele da prošire šta god požele, da promene tok priče u novim pravcima, i daju dublju istoriju, emocije i kontekst svim likovima, svetu i najbolje sećanjim dešavanjima iz originala.

Danas su rimejkovi i remasteri starih hitova veoma česta pojava na policama radnji, ali Final Fantasy VII Remake nam daje pogled na novu vrstu ovakvih projekata. Ovo nije igra kao Bluepoint-ov Shadow of the Colossus (2018) gde je sav trud stavljen isključivo u vizuelni preporod starog PS2 naslova, ili Capcom-ov Resident Evil 2 Remake (2019) gde su developeri sebi dali slobodu da adaptiraju i modernizuju šta žele u cilju pričanja iste priče. Final Fantasy VII Remake jeste rimejk prve velike zone iz originalne igre, ali nastavak koji se već pravi u prostorijama Square Enix-a (i domovima developera tokom trenutne Covid-19 krize) verovatno neće ni nositi oznaku „Part 2“. Štaviše, FFVIIR bi se mogao posmatrati kao da je „nastavak“ originala iz 1997. godine, samo što je smešten u alternativnom timeline-u gde je Sephiroth dobio znanje o svim podvizima naše hrabre družine. Nastavci sada imaju potencijal da budu toliko drugačiji od originala da bi mogli dobiti totalno nove podnaslove, opet dobivši foru punokrvih „standalone“ igara. Takođe, sada ne možemo ni predvideti koliko će nastavaka upšte biti.

Pre premijere Final Fantasy VII Remake-a, igrači koji su čekali izlazak ovog naslova su imali nekoliko velikih pitanja na koje su željno tražili odgovore. Da li će ovo biti zaista punokrvna dugačka igra? Da li će ispoštovati najbolje sećane događaje iz originala, dizajn likova, protivnika i velikih bitaka? Da li će se priča zaista zvršiti odmah po izlasku iz Midgard-a? Squre Enix je briljirao po svim ovim poljima, ponudivši vanserijski dobar JRPG naslov, ali pitanja za nastavak su sada totalno drugačija. Više nije upitno da li će sledeća igra biti dugačka, sa dobrim gameplay-om, režijom i verno rekreiranim svetom i likovima. Sada maltene ne znamo šta uošte da pitamo. Ono što nas sada muči oko nastavka su teorije gde bi priča mogla da ode, šta će heroji doživeti u Kalm-u i drugim lokacijama koje nam predstoje? Jednostavno više ne možemo previše da se oslanjamo na događaje iz originala, ali u ovoj igri smo jasno videli da su developeri ispoštovali original sa vernim dizajnom likova, dobrom glumom i kvalitetnom režijom, da ćemo svakako dobiti dobar proizvod.

Dok čekamo da se Square Enix krene u promociju sledeće FFVIIR igre, pogledajmo na kratko šta ovaj naslov može da ponudi igračima koji žele da vide svaki kutak Midgara i dokopaju se Platine. Po završetku igre, igrači bivaju prebačeni u meni gde se otključava Chapter Select mod sa kojim možete ponovo posetiti ranije zone igre i rešiti sve sidequest-ove, mini igre i borbene izazove koje ste preskočili tokom vašeg prvog prelaska kroz kamapanju. Bitno je napomenuti da ne možete direktno da skočite do same lokacije gde se nalazi vaš propušten content, nego morate odigrati odabrani chapter od početka – potrošiti koliko god vremena je potrebno da bi ste došli do na primer propuštenog sidequesta, rešite ga, i onda odigrate taj chapter do završtetka. Deluje nezgrapno, ali drugo rešenje nisu ponudili. Ako želite da ugrabite sve side questove, znajte da postoje sakriveni sidequestovi koji se otključavaju samo tokom ponovnog igranja nekih chaptera.

Pored Chapter Select moda, tu je i nova opcija za Hard Mode koji zasta stavlja veliki izazov ispred igrača. Sa njim cela igra (ili individualni chapteri) se mogu odigrati sa mnogo jačim i agresivnijim protivnicima, uz totalno zaključanu opciju za korišćenje item-a! Znači sve borbe se moraju rešiti isključivo običnim borbenim taktikama, ATB specijalnim potezima, Materija magijama, i strateškom kombinacijom naprednih Materija koje otključavaju mnoge dodatne ATB/status efekte.

Za kraj moramo spomenuti da u danima posle premijere Final Fantasy VII Remake igre nije izašla nijedana dodatna softverska zakrpa, što je zaista retkost u današnjim modernim naslovima koji redovno traže od igrača da sa vremena na vreme skinu par gigabajta izmena. Na svu sreću, FFVIIR je u svojoj prvoj formi totalno stabilna i bez rendering problema koji bi uticali na framerate. Nažalost, ovo znači i da lako zapažljiv problem lošeg učitavanja ponekih pozadinskih modela oko igrača (oni bivaju učitani u slabojoj „LOD“ formi, sa uprošćenom geometrijom i teksturama) je i dalje ostao i igri. Ovo ne smeta samom igranju, i takođe, uglavnom se pojavljuju samo u drugoj trećini igre (prva i zadnja trećina izgledaju fenomenalno).

Final Fantasy VII Remake je odlična igra, koja će oduševiti mnoge fanove originala, razočarati one koji su hteli da vide 1:1 konverziju stare priče, i ponuditi novim igračima fenomenalno uglancanu odskočnu dasku sa kojom će se upoznati sa FFVII univerzumom (mi im svakako preporučujemo da obavezno overe i original iz 1997. godine). Ovo je bez ikakve sumnje must-play naslov koji garantuje ne samo dobru zabavu danas, već i postavlja bazu za buduće nastavke koji će nas pratiti tokom cele sledeće generacije kućnih konzola.

Final Fantasy VII Remake (PS4 Pro)
  • 9.5/10
    EmuGlx Score - 9.5/10
9.5/10

Finalni utisci

Final Fantasy VII Remake je fantastično realizovana igra koja istovremeno odaje veliku počast starom kultnom hitu iz 1997. godine koji je milionima fanova širom sveta predstavio žanr modernih JRPG igara, ali istovremeno i hrabro otvara vrata totalno novoj avanturi u kojoj i najveći fanovi ove franšize neće moći da pretpostave šta ih čeka.