Iz godine u godinu EA nas časti novom verzijom FIFA igre. Nekada smo željno iščekivali svaku sledeću godinu kako bi videli te, nestvarne novine, odličan poboljšan gameplay, prelepu nesvakidašnju grafiku, ali u proteklih par godina, to i nije baš slučaj. Bolje rečeno, FIFA serijal je imao nekoliko prelomnih tačaka. Prvi je bio sa izlasom FIFA ’98 i prelaskom na 3D engine, a sledeći, još bolji proboj je bio sa lansiranjem Xbox 360 konzole. Tada se, možemo reći, osetio najveći pomak u gameplayu, grafici, prezentaciji u ovoj neverending franšizi. Svi ostali naslovi koji su izlazili između ovih ”proboja”, su bili tu da pokušaju nešto, da se potrude da budu drugačiji, ali se to teško dešavalo zbog vladavine PES-a između ’98 i 2006 godine.

Pre par godina, FIFA je usavršila svoju formulu, i dobili smo najispeglaniju igru u franšizi do tada. To je bilo nekih godinu dve nakon izlaska trenutnih konzola. Od tada, ne možemo reći da dobijamo drastično drugačije igre. Svake godine imamo po nekoliko novina, bolje rečeno popravki iz prethodne godine. Sve to bi realno moglo da se popravi kroz patcheve, ali onda bi godišnji izlazak totalno izgubio smisao. Zbog toga smo osuđeni da, ukoliko nam EA servira polomljenu igru, čekamo sledeću godinu da bi osetili ispravke koje su mogle mnogo ranije da se odrade. Ipak, taj FIFA zaštitni znak, da uvek ima nešto što fali, je ostajao bukvalno u svakom FIFA naslovu ovih godina. A šta je sa ovom FIFA igrom?

FIFA 18 je bila, po ličnom mišljenju autora, najgora verzija, svih novijih FIFA. Od kada je uveden Ultimate Team, EA se isključivo fokusirao na money grabbing od igrača i forsiranje samo tog moda. Apsolutno sve promene u gameplayu i svemu ostalom je bilo orjentisano da se ”unapredi” Ultimate Team gameplay. Brzina, prezentovanje, gameplay, fazoni i fore, sve se vrtelo samo oko toga. Na žalost, situacija nije drugačija i u ovoj FIFA igri, ali smo, verovali ili ne, dobili primetno nadograđenu verziju prošlogodišnjeg naslova. Lako je reći da imamo popravke, ali kako bi ih pretočili rečima za neke igrače, koje eto retko kada igraju FIFU, uključe po par utakmica i to je to. Upravo zbog toga nam je trebalo dosta vremena da pronađemo gluposti, mane i vrline ove igre kako bi mogli da, što objektivnije napišemo par rečenica o novoj igri.

Nego krenimo ispočetka, omiljen početak posle prosto proširenog uvoda. Najveća novina, koja se ne tiče gameplaya je kupovina Champions League licence, ali NARAVNO, nema Zvezde u njoj, jer zašto bi otkupili sve timove čak i one koji su se plasirali u ovo prestižno takmičenje posle 27 punih godina. Bilo kako bilo, ovo jeste odličan početak, uzevši u obzir da je sada EA kompletirao apsolutno sve licence i stavio ih pod svojim krovom. Oni koji traže ultimativno single player ili local multiplayer iskustvo, sada imaju sve u jednom paketu. Naravno tu su i mnogi nacionalni šampionati država širom Evrope i sveta, kao šlag na tortu pored prevelikih broj licenciranih takmičenja koja su na raspolaganju. Ponovo nam se vratio Story Mode koji je nešto zanimljiviji nego prošle godine, sa više uzbuđenja, dramskih pauza i probijanja svima omiljenog Alex Huntera. Kao što priliči situaciji sa CL licencom, mod sada ima ime The Journey: Champions, te iz toga možete da shvatite o čemu će se raditi pri kraju kampanje. Još lepša vest je to da je ovo poslednje poglavlje The Journey moda! Makar u ovom obliku. Ne sumnjamo da će nas EA iznenaditi još nekom glupošću sledeće godine, ali šta je tu je. Makar više nećemo gledati savršeno divnog Alex Huntera i pratiti njegove mukotrpne izazove širom sveta.

Najbitnia stvar u svakoj FIFA igri je naravno Gameplay mehanika, kakav osećaj imate dok igrate ovu fudbalsku ”simulaciju” i tako to. Dobra stvar je to što je igra definitivno bolja od prošlogodišnje. Izbačeni su neki glitchevi od čega nas je bolela glava. Trčanje, naglo kočenje, građenje lopte i nastavak trčanja istom brzinom kao pre stajajna je samo jedna stvar koja je frustrirala igrače širom sveta. Kao što smo već napomenuli, ta brzina se prilagođavala samo Ultimate Team modu jer je već opšte poznato da način igre tu i u običnim Online Sezonama je totalno drugačiji. Brzi gameplay koji se svodi na fliper taktiku i grindovanje za dobre fudbalere u odnosu na sporiji, taktički gameplay i prilagođavanje igri timu, igračima koje imate i pronalaženje pravih načina za postizanje gola. Dobra stvar u celom gameplayu je da su pokušali da izbalansiraju maksimalno svaki detalj u njemu. Odbrana je lakše za organizovanje, taktika koju izaberete mnogo zavisi od vašeg stila igre. Morate jednostavno da nađete savršenu formulu koja se poklapa sa vašom agresivnošću, taktičkim pristupom i generalno vrstom vašeg gameplaya. Pasovi jesu precizniji, šutevi su manje precizni nego što su bili. Kontrola igrača je bola ali ponovo imamo mnogo nelogičnosti u njihovom kretanju i sudaranju sa ostalima na terenu. U trenucima gameplay deluje savršeno, a onda igra od jednom prestane da radi, igrači prestanu da se kreću kao što su se kretali, promašuju loptu i takve nebuloze. I dalje nam nije jasno zašto se to dešava, ali je ipak prisutno. Više nema exploita koji se zasniva na kombinaciji brzog trčanja i građenja lopte. Svi znamo da je Pace atribut bio najjače i najbolje merilo za kontrolu i korisnost igrača u timu. Sada se smanjio njegov udeo. Praktično igrač mora da bude all around good player ukoliko želite da ga isforsirate i da vam nosi tim. Nebitno sa kojim timom igrate, možete zaustaviti Messija, možda ne tako lako kao Neymara ili Ronalda, ali možete to uraditi. Sa kombinacijom dobre taktike i postavljanja igrača, vašeg umeća i kontrole terena, čak i sa slabijim timovima možete pobediti Barselonu, Real, Juventus i tako dalje. Igra i dalje ”igra vas” ali sada imate realniju, bolju šansu da uradite nešto konkretno u utakmicama.

Najveći problem je i dalje postojanje tog ”rubber-banding” efekta. Bolje rečeno, odmah nakon postizanja gola, vaši igraći će biti ”mlitavi” i vrlo lako možete da primite gol posle toga. Nemate kontrolu nad njima, kao što smo rekli ranije u tekstu, jednostavno prestanu da igraju. Problem je u tome što ovo nije slučaj samo u mid-game situacijama već i u celim utakmicama. Kao da ”igra” unapred odredi da treba da izgubite ili igrate nerešeno. Nebitno koliko dobri bili, koliko šuteva imali, koliko superiorniji bili, protivnički igrač će dosta lakše doći do gola dok ćete se vi mučiti sa preko 20 šuteva u okvir gola. Dobra stvar je što se ove situacije ne dešavaju toliko često, već možda jednom u deset utakmica.

Ipak, FIFA ne bi bila FIFA da nema neki glitch koji užasno nervira i koji je nepodnošljiv. Imali smo trči-stani-okreni sve-trči i daj gol, onda lake slobodne udarce, onda građenje do iznemoglosti. Ovde imamo prelako postizanje golova iz kornera. Centar šutevi iz žive igre nisu problem koliko korneri. Oštro centriranje na prvu stativu je u 60-70% slučajeva siguran gol. Najbizanrnije od svega je da će igrači tako olako hvatati makazice ili udarati nelogične šuteve glavom. Pored toga nije ni od pomoći i dalje jako čudna fizika lopte, nekada prosto totalno nelogična i nerazumljiva. Jednostavno rečeno, ne možete se osloniti na vaše poznavanje igre jer vas ona uvek iznenadi nekim bizarnim trenutkom poslavši loptu daleko gde vi ne da niste želeli, nego niste ni pomislili da je moguće.

 

Interakcija igrača sa loptom je bolja nego do sada, ali se i dalje najviše nagrađuje fliper igra. Za razliku od konkurenata, ovde vas igra ”više sluša” i lakše možete da odradite ”ono šta zamislite u glavi” ali je nekada nepotrebno brzo i isforsirano. Kao da većina timova igra ”Tika-Taka” taktiku koju je koristila Barselona, kao da se celokupni gameplay dosta često svodi na te fazone.

Ovo sve možda izgleda kao mnogo kriticizma za FIFA igru, ali verujte nam, ona je zaista mnogo bolja, podnošljivija, zabavnija i zanimljivija nego prošlogodišnje izdanje. Toliko da će vam sigurno oduzeti par meseci zivota igrajući je, ako ne i više. Naravno da imamo probleme, ipak je ovo FIFA, ali iz godine u godinu se oni polako peglaju. Okej, realno verujemo da ćemo savršenu verziju FIFA igre ponovo zaigrati neke 2025 godine ako nastave ovim tempom, ali NADA IPAK POSTOJI!

Kopiju za potrebe opisa smo dobili od EA Games studija
FIFA 19 (PS4)

Finalni utisci

FIFA 19 je zaista mnogo bolja, podnošljivija, zabavnija i zanimljivija nego prošlogodišnje izdanje. Toliko da će vam sigurno oduzeti par meseci zivota igrajući je, ako ne i više. Naravno da imamo probleme, ipak je ovo FIFA, ali iz godine u godinu se oni polako peglaju. Okej, realno verujemo da ćemo savršenu verziju FIFA igre ponovo zaigrati neke 2025 godine ako nastave ovim tempom, ali NADA IPAK POSTOJI!