Kada se priča o fudbalskim simulacijama, sada već decenijama unazad, postoje samo dva imena, PES i FIFA. Neprikosnoveni vladar godinama je bio PES, ali se onda desilo pravo čudo, EA je izbacio bolji produkt od Konamija.

Već nekoliko godina pristizale su kritike od mora fanova da EA jednostavno ne menja recept i donosi minimalno unapređenja. Prošle godine FIFA je postavila nove temelje u razvoju svoje simulacije, jer izlaskom novih konzola otvorile su se nove mogućnosti. Novi Ignite Engine je razvojnom timu omogućio da pored izgleda igre, unapredi i samu fiziku igrača, lopte, dresova, pa i trave. Teren je sada podložan oštećenjima, tokom igre se deformiše malo, oštećuje, npr. kada neko ukliza onda ostane trag na terenu, zemlja se malo podigne a trava izguli. Po prvi put smo dobili i 3d publiku koja značajno doprinosi atmosferi na stadionu. Na prvi pogled, i na papiru je izgledalo da je to dovoljno promena da se kaže da je ovo pravi next-gen naslov kakav nove konzole zaslužuju, ali nekoliko meseci posle izlaska utisci su se iskristalisali, a fanovi su shvatili da je to zapravo stara igra zamaskirana pod okriljem novog engina.

FIFA 15 Kick Off 5-1 REA V BAR, 2nd Half

Godinu dana kasnije, momci iz EA Canada su koliko toliko naučili na svojim greškama i napokon dostavili igračima pravu FIFA igru nove generacije. Sama prezentacija je i dalje u “Metro” fazonu koji EA forsira kroz par njihovih igara već par godina unazad. Razlike u samom meniju i opcijama gotovo da ne postoje, razvojni time je doduše, lukavo ubacio nekoliko unapređenja, kao i novih tabova koji će se itekako svideti igračima. U Match Day Live tabu je dodat Headlines deo, gde možete pratiti vesti vašeg omiljenog kluba. Tu je statistika vašeg tima, tabela najboljih strelaca, direktno poređenje sa timom predstojećeg protivnika. Naravno, možete i odigrati sledeću utakmicu vašeg tima, čisto da ispitate snagu vašeg protivnika. Iako je kao i ranije moguće podesiti težinu za offline mod, postoji i opcija dinamičke težine, gde će igra sama proceniti koji nivo težine vam najbolje pasuje. Pored Headlines novine, tu su i vesti vezane za vaše FIFA prijatelje. Pored vesti i informacija o proteklih par utakmica koje ste odigrali i koje su odigrali vaši prijatelji iz Friends liste, tu je i Football Club Catalogue. Do sada, FCC je imao svoj meni, ali sa ovim redizajnom je omogućen brz pristup i kupovina stvari koje vama trebaju. To su najčešće classic dresovi timova iz raznih liga, dodatne lopte, dodatna utakmica u online sezoni ili ultimate team sezoni itd. Na primer, kada vam sledeći put zatreba jedan bod koji možete preuzeti iz FCC, ne morate izlaziti u glavni meni, prebacivati ceo tab i tražiti market, pristup se omogućava jednim pritiskom na desni analogni. Pored ovih sitnih novina, ostatak menija se nije menjao. Tu su offline sezone gde možete usavršavati vaše umeće protiv AI protivnika, online sezone u kojima se borite do titutle kroz deset divizija, co-op sezona u kojoj igrate kroz pet divizija sa vašim prijateljem, Pro Team gde pravite vaš tim od 11 igrača koje kontroliše svaki čovek posebno, i naravno FIFA Ultimate Team.

FUT je, kako je i sam EA rekao, najigraniji FIFA mod godinama unazad, obuhvata standardni FIFA gameplay, a pruža i mogućnost menadžmenta kako biste sastavili vaš dream team. Jednostavno, niste vezani za klub ili reprezentaciju, već pravite tim po želji. Naravno, da bi to bilo moguće, prvo morate da uložite sate u sakupljanje zlatnika, koji su glavna valuta u ovom modu, a koristite ih da biste kupili igrače, menadžere… Naravno o FUT modu bismo mogli sastaviti zaseban tekst, ali ovog puta ćemo samo obratiti pažnju na novine koje FIFA 15 donosi.

FIFA 15 (In Menus)

Čim uđete u vaš FUT meni, prvo što ćete videti jeste nova opcija, Loan Players. Na početku možete pozajmiti nekoliko igrača koristeći bronzane FCC novčiće, koje možete zaraditi kroz svaku aktivnost u igri. Na početku imate izbor od nekolicine igrača koji su podeljeni po klasama. Najbolji Gold Rare igrači će vam biti dostupni na pozajmicu samo za dve do tri utakmice, dok ćete neke osrednje gold basic igrače moći da koristite i do deset, petnaest utakmica, te se ovde mora taktizirati sa pravovremnošću pozajmljivanja najboljih igrača.

Još jedan od novih modova je i Team of the Week Challenge, singleplayer Challenge mod u kome igrate protiv tima koji je po igračima, njihovim ocenama i odigranim utakmicama (u stvarnom životu) bio najbolji u protekloj nedelji. U zavisnosti koju težinu izaberete, i ako ostvarite pobedu, dobićete određeni broj gold novčića. Kad sastavite dobar tim, ovo predstavlja jedan od lakših načina kako da dođete do veće količine novčića nego obično.

Pored pomenutih, ubačen je i Friendly Seasons mod. Prebacivanje sa head to head friendly je korak unapred, a tu je i statistika koja se ažurira nakon svake utakmice, tako da možete pratiti performanse vaših igrača i upoređivati vašu igru po etapama. Od novina tu je i Concept Squad koji vam daje mogućnost da vidite kako bi se neki igrači uklopili u vaš tim, ali to ostaje samo na team management nivou, tj niste u mogućnosti da isprobate kombinaciju sa tim igračima, nego samo imate uvid u konekcije i chemistry sa ostatkom tima. Iako predstavlja novinu u FUT modu, ovo je ranije bilo moguće vršiti na third party sajtovima. Ima i promene u formacijama, te je sada lakše upariti igrače koje u prošloj FIFA igri jednostavno nije bilo moguće.

I pored svih poboljšanja, igračima je za oko zapalo čudno ponašanje igre u FUT modu. U pitanju su prečeste pojave golova u 45. i 90. minutu. Iako smo na Gamescomu imali šanse da pričamo sa developerima i pritom ih pitali za ovaj ozloglašeni problem, kako smo mi nazvali, skriptovanja, oni su nas ubeđivali da u igri nije kodirano ništa slično i da ne postoji nikakva skripta koja će kontrolisati kada se golovi najčešće postižu. Mi smo im verovali, otprilike sve do trenutka kada smo pogledali statistiku. Što je najzanimljivije, ovaj problem nije toliko prisutan u običnoj online sezoni i u single player delu igre.

FIFA 15 Seasons 0-2 AJA V MIL, 1st Half

Iako je dočekana sa dosta predrasuda i mišljenja da jednostavno neće biti dovoljno novina u srži gameplaya, EA je uspeo da nas iznenadi. Najveća promena je svakako fizika lopte, koja se definitivno drugačije ponaša prilikom različitih šuteva. Trebaće vam par odigranih utakmica da se naviknete na novu mehaniku igre. Srećom velika promena je i korak unapred, i predstavlja pomak u realističnosti. Pored povećanog broja animacija igrača, one sada deluju i prirodnije. AI golmana je programiran ispočetka, a konsultovani Tim Howard i još nekoliko AAA golmana svakako su doprineli vernosti (pored motion capturinga za animacije). Međutim, i dalje se povremeno dogodi da dođe do nelogičnog ponašanja golmana (poput puštanja lopte i čestih golova sa 30+ metara razdaljine). Kao boljitak, možemo primetiti da su sada kompjuterski kontrolisani igrači svesniji svoje okoline i prirodnije se kreću po terenu. Godinama unazad, EA radi na tome da što više uspori gameplay, približavajući ga realnosti. Igrači su jednostavno teži, teže ih je kontrolisati, a podložni su i inerciji, pa naglo skretanje u trku polako postaje naučna fantastika. Sada ćete stvarno morati da se potrudite kako biste pretrčali protivnika, izveli fintu ili izborili poštenu poziciju za šut. Ovo je možda i najveći plus Petnaestice, jer nagrađuje taktičan način igre i omogućava pobedu nad nadmoćnijom ekipom ukoliko dobro savladate mehaniku i na pametan način iskoristite mogućnosti svog tima. Nažalost kao i u stvarnom fudbalu, sudija je tu da pokvari dobro raspoloženje. Ponovo su prisutni povremeni nelogični fauli, žuti kartoni, penali, prekidi igre… I posle par godina nam jednostavno nije jasno zašto EA i dalje ne radi (bar ne dovoljno posvećeno) na tom aspektu igre. Pored toga, postoji još jedan veći problem u samom gameplayu, takozvani “kick-off glitch” koji omogućava postizanje gola neposredno nakon polaska sa sredine terena. Odbrana jednostavno kao da nije aktivna u tom trenutku, trčanje sa malim slalomom vas lako dovodi do peterca kada je već veoma lako savladati golmana. Na tom putu od sredine terena do gola većina igrača vas izbegava, neće da priđe ili vam oslobađa put. Jako frustrirajuća stvar koja će, nadamo se, biti popravljena u narednim zakrpama.

Kao i uvek, EA podrška nove FIFA igre traje od dana izlaska do dva meseca nakon izlaska sledeće FIFA igre. U međuvremenu možete očekivati nedeljno ažuriranje timova, sa svežim ocenama i realnom formom igrača iz pravog sveta, kao i zakrpe koje rešavaju bagove koji remete gameplay.

FIFA 15 (PlayStation 4)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Kada je FIFA pre par godina započela dominaciju u žanru fudbalskih simulacija, nismo očekivali da će se ovoliko dugo zadržati na tronu, ali traljava PES izdanja iz godine u godinu su doprinela tome da FIFA zacementira svoje mesto na vrhu fudbalskih simulacija. Mišljenja smo da će tako i ostati, jer su momci iz EA Canada uspeli da nađu zlatnu formulu za zabavnu simulaciju fudbala, a tako će i ostati dokle god Konami ne uvede radikalne promene u razvoju ili pak 2K Games ne uđe u teritoriju fudbalskih simulacija.