Kao što legendarni Bruce Buffer pre svakog UFC Main Eventa kaže “It’s time!”, ista se kultna fraza može preneti i na onu virtuelnu verziju trenutno najpopularnije i najveće kompanije u MMA sportu. Tokom godina, borilačke igre su najviše služile kao jedna couch zabava kada okupite društvo kući da nešto zajedno odigrate jedni protiv drugih. Najveći razlog za to je repetitivnost gotovo svake igre ove vrste koja jednostavno ne nudi previše toga i nema dubinu ko recimo fudbalske igre koje isti taj EA proizvodi ili NBA 2k. MMA je jednostavno takav sport gde je borba jedini i glavni aspekt i to se automatski prenosi i na samu igru koja možda za neke nije prevelik pomak u odnosu na njenog prethodnika ili prethodnike, ali je bez premca najbolja simulacija MMA sporta koju smo do sada igrali, a kako je nadmašila prethodni UFC 4, hajde da vidimo.

Prva i najočitija razlika kao i unapređenje jeste sam next-gen izgled i prezentacija igre koja dodatno produbljuje osjećaj ne samo kada se borite, već i u momentima pred borbu kao što su ulasci i najava Brucea Buffera. Sve je ponovo učinjeno da imamo osjećaj gledanja TV prenosa, što je EA-u uvek bio veliki plus u svim sportskim igrama koje su do sada radili, pa tako i u UFC serijalu koji je uvek bio na visini zadatka kada je ovaj segment u pitanju, ali sada to prelaskom na PlayStation 5 i Xbox Series konzole odlazi na jedan još veći nivo.

 

Glavni prilog tome jeste čak 64.000 novih skeniranih facijalnih animacija koje svi borci imaju prilikom primanja različite vrste udarca u različitom pokretu, kao i ekspresija u svakom delu borbe kako bi se ta pomenuta autentičnost još više produbila. U UFC-u 5 kada i vi i vaš protivnik načnete lice jedan drugom, posledice su dosta veće nego prije, te sama posekotina više ne predstavlja kozmetički detalj boraca već gameplay element koji kao i u pravom životu može potpuno promeniti tok borbe. Uvođenje “Doctor Stoppagea” najviše prikazuje koliko nanesena šteta može da vas košta ukoliko niste bili pažljivi prilikom odbrane nekih bezveznih udaraca i tako možete izgubiti borbu bez da vas protivnik nokautira jer je timski doktor procenio da je nanesena povreda preozbiljna da se borba nastavi baš kao i u pravom životu.

Sam Oktagon će takođe dosta više osjetiti efekte borbi s obzirom da krv koja ostaje po celom parteru sada deluje realnije i mnogo više upada u oči nego prije, a kao šlag na tortu ovog novog damage sistema jesu nokauti koji kao i sve pomenuto su dosta unapređeniji i nekada prilikom replaya imate osjećaj da ste odradili nekakav završni potez u Mortal Kombat ili Tekken igrama. Brutalnost je stvar zbog koje velika masa ljudi prati ovaj sport, a UFC 5 se itekako potrudio da bude dosta brutalniji nego njegovi prethodnici sa svim ovim novinama, uključujući i mnogo raznovrsnije povrede koje borci mogu da pretrpe i side effecte koji u ovoj igri mnogo više imaju smisla i efekta nego pre.

Budući da MMA pored stand up-a ima još elemenata slobodne borbe, EA se ovaj put potrudio da i drugi koji je možda svima i najmanje omiljen segment svake UFC igre, ovaj put bude igriv i mnogo bolje implementiran. U pitanju je rvanje i grappling koji su konačno pojednostavljeni bez bezveznih button mashing mini igara od kojih vam crkavaju džojpadi. Kada krenete u parter jednostavno da li se branili ili napadali, vaše je da samo u pravom momentu pomerate levi a nekada i desni stick u pravcu u kojem želite u skladu sa opcijama koje imate za grappling u tom trenutku. Isto važi i za poluge iz kojih se dosta lakše izvući nego prije upravo zbog ove pojednostavljene metode i satisfakcija prilikom pobede koju ostvarite kroz poluge je mnogo veća nego pre, te je učinilo da više nećete imati konstantne boks ili kikboks mečeve svaki put kada igrate sa vašim prijateljima, već da ćete se sa merakom želiti iskušiti i borbu u parteru.

Gotovo jedini pravi mod koji ova igra u vidu karijere se drži iste formule, ali uz povratak trenera Davisa, mod deluje dosta prirodnije, pogotovo u početnom delu kada se borite da uopšte potpišete UFC ugovor, a velike pohvale idu i čuvenoj Valentini Shevchenko koja daje glas sama sebi i dodatno povećava prirodnost i život celog sveta u vašoj karijeri. Trener Davis vam ovaj put daje mnogo više različitih izazova i trening sesija koje mogu postati zarazne i terati vas da ne skipate pripreme za borbu u istoj meri kao u prethodnim UFC igrama. Cutscene sa njim su mnogo bolje napisane i dosta ih više ima nego u četvorci što samo može biti plus. Pripreme za borbu u vidu sparinga i udaranja u vreću zbog pomenutog novog damage sistema takođe zahtevaju oprez, jer je stepen i procenat povreda kroz pripreme sada mnogo veći ukoliko krenete u spam udaraca na vašem sparing partneru ili vreći.

Jedina novost u modovima igre jeste online karijera u kojoj se takmičite protiv drugih boraca najviše za evolution poene preko kojih unapređujete svog kreiranog borca. Ono što predstavlja problem jeste da progres u offline i online karijeri nemaju veze jedan sa drugim, te pored izgleda vašeg borca u klasičnoj offline karijeri, njegove ocene i sposobnosti u onlineu gradite od početka što se nekima naravno neće svideti, ali predstavlja zanimljiv competitive grind koji je samo opcionalan i nije na moranje. Ostatak modova je manje više isti, osim malog dodatka Contract Fights-a u kojem vam igra svaki dan generira jednu borbu pravih UFC boraca u kojoj ako pobedite dobijate nagrade i iteme koje posle možete koristiti u igrinom katalogu. Nešto najsličnije tome jeste kada su se u FIFA-i tokom moda za Svetsko Prvenstvo svaki dan dodavale live utakmice koje ste mogli igrati taj dan.

Jedina prava mana koja se može istaći jeste da vi u ovoj igri nemate šta da radite jednom kada izgrindate karijeru i kada prebijete vaše prijatelje dovoljno toliko da im više ne pada na pamet da vas izazovu. Igri koja je bazirsna na ovakvom sportu je teško izmisliti nekakav novi gameplay mod, ali stvari koje viđamo u drugim EA Sports igrama poput manager moda bi odvele igru na viši nivo, iako i ovaj u kojem je sada bez konkurencije je sasvim dovoljan za njen opstanak.

EA Sports UFC 5 za neke nije preveliko unapređenje u odnosu na prethodnika da bi se potrošio novac na igru, ali jednostavno od MMA igre se ne može izvući više od ovoga. Iako je poenta igre ista i modovi funkcionišu isto, te promene u damage sistemu i graplingu, nove facijalne animacije boraca kao i novo i dosta više izazovno career mode iskustvo uz očigledno grafičko i prezentacijsko unapređenje eliminišu naziv UFC 4 2.0 jer iako su razlike na prvi pogled sitne, u široj slici predstavljaju veliki korak napred za ovaj serijal.

EA Sports UFC 5 (2023) PlayStation 5
  • 8/10
    EmuGlx Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Ako volite MMA i ako ste pratilac UFC-a i maštate o nekim borbama koje se nikad nisu desile ili da se vi jednom oprobate u MMA karijeri, bolje stanice od ove igre nema za to. Od ovakvog naslova se i ne očekuje da ima širinu kao ostatak sportskih igara, ali u onome što nudi daje svoj trenutni maksimum, iako podtoji potencijal za dodatno proširenje offline i online modova koji bi EA-ov UFC serijal mogli da uzdignu još više.