Upravo sam prešao Disney Illusion Island i odmah seo da vam napišem moje utiske dok mi je igra sveža u glavi. Postoji samo jedan problem. Dok sam igrao i prelazio Illusion Island, ujedno sam je i zaboravljao. Možda igra ima lepu grafiku, utegnute komande i vrlo prepoznatljive Dizni likove ali sve ostalo je… o čemu uopšte pišem sada?

Rayman Legends sa Miki Mausom? Ne!

 

Prvi put kada smo saznali za ovu igru, većina igrača se obradovala misleći da dobijamo igru sličnu kao Rayman Legends. Sličnosti su tu, u pitanju je 2D platforma, co-op sa do 4 igrača, stilizovana grafika, jarke boje, skakanje, dupli skokovi… sve je tu.

Međutim, kako se igra bližila danu izlaska, developeri su otkrili da je Disney Illusion Island zapravo metroidvanija… kao. Odnosno, po svemu sudeći, ovo je metoridvanija ali i nije? Šta da vam kažem? Nisam znao šta da očekujem od ove igre dok nisam uzeo da je igram. E pa, nakon manje od 6 ½ sati igranja (da, baš je kratka igra), malo više razumem šta su developeri hteli da kažu.

Disney Illusion Island je svakako Metroidvanija, ali bez mnogo elemenata koji čine “dobru” metroidvaniju. Što ne znači da je ova igra loša. Naprotiv, igra je ok… mislim… ima dobre komande, platformisanje postaje progresivno teže kako napredujete, učite power-up-ove…

Vidite, ovo je jedna uglančana igra koja lepo izgleda, ali je DOSADNA. Jako je dosadna.

Miki i prijatelji u potrazi za magičnim knjigama

Igra počinje tako što Miki Maus, Mini Maus, Paja Patak i Šilja dolaze na nepoznato ostrvo očekujući piknik. Međutim, pozivnica za piknik je zapravo bila poziv za pomoć. Ovom velikom ostrvu preti strašna opasnost i potrebno je da se skupi 3 čarobne knjige kako bi se pobedila zla sila. Pošto su naši heroji već stigli na ovo ostrvo, i nemaju ništa pametnije da rade, odlučuju da pomognu.

Ono što sledi je par bioma punih platformi i neprijatelja. Kao i kod većine metroidvanija igara, imate mapu na kojoj vam je naznačen cilj i vi ga jednostavno pratite. Naši heroiji u početku mogu samo da skakuću ali kako napredujete kroz igru naučićete još mnogo pokreta koji će vam biti obavezni. Dupli skok, skok od zida (wall-jump), ljuljanje pomoću omče (grappling hook), plivanje, ronjenje, lebdenje i, naravno, gaženje (stompovanje).

Pomoću svih ovih sposobnosti, vi treba da pronađete sve knjige, pobedite par boss-eva i, ako želite, istražujete malo mapu i pokupite neke skrivene predmete.
E sad, da vas pitam? Zašto developeri nisu hteli da klasifikuju ovu igru kao Metroidvanija? Sve je tu zar ne? Šta nam fali?

Moja teorija je: Kada je ova igra bila skoro gotova, neki opasni executive iz Diznija je ušetao u studio, pogledao igru i rekao: “Hmmm, da! Sve dobro izgleda, ali nećemo da promovišemo agresiju! Izbacite svo to napadanje iz igre!”

I tako i bi. Disney Illusion Island je igra gde ne možete nikako da napadate protivnike. Ali ne brinite, iako Miki, Šilja, Paja i Mini ne mogu da napadaju, neprijatelji zato mogu da ih GAZE!

Nenasilna igra? Pa ne baš…

Bilo da igrate sami ili sa nekim, ne postoji način da napadate u Disney Illusion Island. Verujte mi, pokušavao sam. Niti imate oružje, niti možete pesnicama (ili krilima) niti imate magiju, niti nešto bacate. Ne možete čak i da uradite ground stomp na neprijatelja.

E sad, ja zapravo volim nenasilne igre. Od kada postoji gaming, najčešće nešto ubijamo pa mi je uvek drago da vidim malo varijacije. ALI, ako mi već ne date da napadam, pa zašto onda svi neprijatelji MENE NAPADAJU???

Kada naiđete na neprijatelje u Illusion Island-u, preskočite ih i nastavljate dalje. Ali, nisu u pitanju samo jednostavni neprijatelji, neki će baš ciljati i gađati vas u nameri da vam otežaju avanturu. Neću da kažem da je igra teška (jer stvarno nije) ali nekoliko puta sam se stvarno nervirao jer nisam imao način da se odbranim od neprijatelja.

A boss-evi? E pa, kada vas napada boss, vi možete da napadate ali samo indirektno. Odnosno, dobićete ručice ili aktivirati neke izume i Boss će primiti štetu. Ufff, pazi da ne bude prenasilno za dečicu! Dobro! Metroidvanija gde ne možete da napadate (ali vas mogu)! Kako će developeri nadoknaditi za ovaj veliki nedostatak?

Lepa grafika i odlične komande

Disney Illusion Island predivno izgleda. Bilo da gledate animirane cut-scene ili da igrate samo igru, uopšte nije zamorno gledati šta se odvija na ekranu. Igra je šarena, grafika stilizovana i glasovi (kada ih ima) su autentični. Komande su perfektne. Tokom cele igre osećao sam se da imam punu kontrolu nad karakterima. Skakanje, lebdenje, pomeranje je vrlo utegnuto. Ne zezam se, možete se žaliti na sve u ovoj igri, ali ne na kontrolisanje likova. Ovo je vrlo bitno, naročito pred kraj igre gde se težina platformisanja znatno digne. Mada, ako ste igrali 2D Super Mario Igre, verovatno će vam igra biti prelaka.

Mislim da je ova težina sasvim prikladna za najmlađe ili za igrače koji nikada pre nisu igrali igru. A što se tiče co-op-a, moja draga supruga je uskočila da mi pomogne (pod uslovom da igra kao Mini). Iako joj je bilo drago što mi pomaže i što će biti spomenuta u ovoj recenziji, ne mogu baš da kažem da joj se svidela igra. Baš kao i mene, najviše ju je frustriralo to što nije mogla da se brani od neprijatelja. Da li ovo nadoknađuje za manjak borbi? Ne bih rekao.

Međutim, čak je i moja draga primetila najveći problem kod Disney Illusion Island-a: igra je dosadna.

Dosadno je!

Ako budete igrali Disney Illusion Island, očekujte da ćete po 15-20 minuta samo ići i skakati po platformama dok izbegavate neprijatelje. E sad, ovo ne bi bilo toliko loše, da su lokacije zanimljive, ali nisu. Svi biomi u ovoji igri su apsolutno zaboravni. Uprkos šarenoj atmosferi, pozadina i lokacije kako dođu, tako i prođu. Muzika je takođe zaboravna. U igri ne postoje sela niti prodavnice gde možete da pazarite nego samo par NPC-eva koji će vam dati nove sposobnosti ili se boriti protiv vas (boss-evi). Za razliku od mnogih metoridvanija, nije obavezno da se vraćate na stare lokacije (osim u centralni hub) jer nemate razloga za to. Da, možete da pronađete par skrivenih predmeta s kojima možete da popunite galeriju ali slabo šta od ovoga utiče na gameplay. Mnogo toga je moglo da se uradi da se malo začini gameplay ali igra je predvidljiva i generična od početka do kraja.

A kakav je co-op? Iskreno, nije baš dobar. Pošto ne možete da se borite sa neprijateljima, drugi igrač vam ne može pomoći u tome. Zapravo, drugi igrači vam mogu čak i smetati. Kamera je uvek centrirana na prvog igrača što znači da svi koji nisu u okviru kamere nestanu. Ovo je veliki problem kasnije u igri kada brzo morate da preskačete platforme a vaš co-op saradnik zaostaje za vama.

Srećom, ako nekoga “pojede ekran” samo će se teleportovati do sledećeg checkpointa, gde će vas oživeti glavni igrač. Dok sam je vešto prelazio teške platforme (jer sam odrastao na 2D Mario igrama), moja supruga je redovno izostajala van kamere i samo se pomirila sa sudbinom da ću je oživeti kod sledećeg checkpointa. A da napomenem, pošto igra nema mini-mapu, morao sam da viknem “Otvaram mapu” svaki put, jer bih naglo prekinuo gameplay. I DA, to znači da sam ja bio kriv za sve loše skokove koje je moja draga uradila, čak i za one gde nisam naglo otvorio mapu.

Ako svi igrači “pocrkaju”, isto se stvorite do najbližeg checkpointa i nastavljate. Igra je vrlo opraštajuća čak i bez svih dodatnih opcija da vam još više pojednostavi igru (Da, pre nego što pitate, postoji i mod gde uopšte ne primate štetu).

Samo za decu?

Pazite ovako: Disney Illusion Island je prikladna za decu koja nemaju mnogo iskustva sa video igrama. Miki i družina vam daju jednu vrlo laganu igricu sa vrlo malo nasilja. ALI… Disney Illusion Island ne nudi ništa što bi vam druge igre ponudile na mnogo bolji način. Rayman Legends, New Super Mario Bros. Shovel Knight, Celeste pa čak i metroidvanija igre kao što su Ori and the Will of the Wisp, Guacamelee, Hollow Knight ili Metroid Dread vam nude mnogo bolja iskustva.

Drago mi je što se igra prodaje po ceni od $40, ali čak je i to previše za ovako kratku i dosadnu igru. Ako baš morate da kupite novu avanturu Diznijevih junaka, toplo vam preporučujem da bar sačekate neku rasprodaju od 50%. Moja draga kaže da jednostavno preskočite ovu igru jer, jednostavno, nije vredna.


Igru na test dobili smo od firme Nintendo preko distributera CD Media

Disney Illusion Island (2023) Nintendo Switch
  • 5/10
    EmuGlx Score - 5/10
5/10

Finalni utisci:

Osim što lepo izgleda i ima dobre komande, Disney Illusion Island ne nudi ništa novo niti uzbudljivo što bi moglo da zainteresuje obožavatelje platforma ili metroidvanija. Igra je vrlo generična od početka do kraja, brzo se pređe i kako pišem ovaj tekst tako je i zaboravljam. Ili preskočite ili sačekajte debelu rasprodaju.

PROS:
– Lepa grafika
– Dobre komande
– Animirane cut-scene su zabavne

CONS:
– Vrlo kartka igra
– Generičan gameplay
– Ne možete da napadate (ali mogu vas)
– Co-op ne doprinosi mnogo gameplay-u