Skoro dve godine posle svoje premijere na PC platformi i skoro 8 godina posle početka razvoja, naslov Crosscode je najzad našao svoj put do PS4, Xbox One i Nintendo Switch sistema. Ova akciona RPG igra napravljena od strane malog indie studija RadicalFishGames iz nemačke uspeva da na velike ekrane ponovo donese odličnu 16-bit grafiku koja podseća na najpopularnije igre sa starih konzola, prvenstvno Secret of Mana i Chrono Trigger. Sa svojim privlačnim combat sistemom i tamnicama koje su napunjene do vrha sa zanimljivih zagonetkama, ovaj naslov uspeva da drži igrače angažovanim tokom skoro cele svoje kampanje koja traje čak 50 sati.

Premijera ove igre studija RadicalFishGames na konzolama je došladosta dugo posle PC premijere. Ovaj studio baziran u gradu Saarbrücken je narastao iz svojih skromnih korena u nemačkoj RPG sceni pre 10 godina, i lako se može primetiti da su ovi developeri ljubitelji aicionog RPG žanra. U CrossCode-u se itekako oseća veliki uticaj starih RPG naslova, od kojih prednjače franšize Secret of Mana i  The Legend of Zelda, a igra se ne preza da ih efektivno kopira i predstavi gameplay koji će vas podsetiti na njih.

Glavni junak igre je Lea, jedan od igrača u velikoj MMO igri CrossWorlds koja je popularna na njenoj rodnoj planeti Shadoon. Avantura počinje kada Lein avatar probudi unutar ovog MMO-a bez sećanja na njenu prošlost i bez mogućnosti da govori. Na svu sreću, njen poznanik Sergey u stvarnom svetu je brzo nalazi i pruža podršku, prateći je kroz tutorijal zonu CrossWorlds-a. Naravno, kao i svaka druga velika RPG avantura, Lea brzo sreće i svog glavnog protivnika koji je upoznat sa njenom prošlošću, i daje joj još veći razlog da pronađe put do svojih izgubljenih sećanja. Posle ovog impresivnog uvoda, Lea stiže u hub gradić Rookie Harbor gde njena avantura zaista počinje.

Retro stil CrossCode-a izgleda prelepo. Savršeno emulira grafiku iz ere 16-bit konzola, a posebno briljira kod poseta lokacija koje su pune vegetacije kao što su šume, džungle, ogromne pustinje, snežne planine, i drugi delovi sveta koji su prepuni sa detaljima, particle efektima i velikim brojem NPC igrača koji se ili zanimaju svojim CrossWorlds avanturama koje podsećaju na mnoge druge MMO igre. Ove regije su izgrađene da liče na velike lavirinte prepune neistraženih pećina, izgubljenih blaga, i malih zagonetki koje se moraju rešiti da bi se otključao put do novih zona, prečica ili specifičnih lokacija. Igra je puna kratkih sporednih questova, tako da se na trenutke može činiti da je igraču daje i previše zadataka koji vas mogu udaljiti od glavnog quest-a igre.

U ranim delovima igre, Lea sreće Emmelie, njenog prvog člana družine. Ona je samo jedan od mnogih karaktera koji će se prodružiti Lei tokom njene avanture istraživanja sveta CrossWord-a i dugačkog glavnog questa koji će je odvesti do ruševina hramova Ancients-a, jedne od najvećih misterija ovog sveta i mesta gde se kriju njene izgubljena sećanja. Članovi družine su kontrolisani od strane AI-a koji radi dobar posao tokom bitaka i tokom redovnih pomoći tokom cele avanture. Pored svojih gameplay sposobnosti, sporedni karakteri su odlično dizajnirani, dopadljivi i igrač lako može da se udubi i njihove pozadinske priče i odnose na ekranu. Pored Emmelie, tu je i Apollo koji se tokom cele igre trudi da izazove Leu na PvP borbu jer smatra da je ona u prošlosti varala tokom svog igranja CrossWorld-a. Naravno, svi njegovi pokušaji bivaju komično odbijeni. Ostatak postave likova je takođe dobar, a odličan utisak ostavljaju i dopadljivi NPC likovi koje ćete često sretati. Od njih se najviše izdvaja Henry koji će vam davati mnoge sporedne misije u svakoj regiji koju posetite.

Jedna od svetlih tačaka igre je svakako njen sistem borbi. Lea može da koristi i bliske i magijske napade protiv mnogobrojnih protivnika i bossova širom CrossWorld-a. Bliska borba omogućava combo udarce i korišćenje specijalnih dash i block poteza koji se mogu iskoristiti za drastično povećavanje borbenih udaraca. Borba na daljinu je jednostavna i dozvoljava brzo ponavljanje poteza za lak damage. Što više igrate, dobićete mogućnost da otključate četiri različita elementa koja kada su odabrana mogu da unaprede Leine udarce i otvore pristup do nekoliko novih specijalnih poteza (koji se mogu unaprediti sa tri nova snage). I to nije sve. Neprijatelji pred kraj igre zahtevaju da igrač pametno koristi elementalne napade, razne delove okruženja i napade da bi slomili njihove magične štitove.

Najbolji deo igre su tamnice, koje su toliko dobre da nimalo ne zaostaju sa dizajnovima iz mnogih modernih AAA igara ili kultnih RPG hitova iz prošlosti.Tokom kampanje igrač će pronalaziti i trošiti više sati na mnogbrojne hramove i podzemne lavirinte koje podsećaju na one iz Zelda igara. Svaka soba u njima sadrži ili borbene sekvence ili zagonetke, koji tokom toka kampanje postaju sve zahtevniji i teži. Pri početu igre se zagonetke svedu na pomeranja par prekidača ili kutija, ali pred kraj igre će one tražiti pametno kombinovanje više elemenata, pažnju na tajming i blagovremeno korišćenje skillova glavnog junaka igre. U nekim momentima kada prvi put vidite veličinu i kompleksnost ponekih zagonetki, možete osetiti da je igra možda i preteška, ali brzo možete shvatiti da se rešenje krije iza par poteza koje morate da uradite sa dobrim tajmingom. Ovo čini igru veoma zaraznom, i često u igraču budi osećaj uspeha i zadovoljstva. Tokom trajanja avanture čak možete osetiti da zagonetke uopšte ne zaostaju sa najbolje dizajniranim elementima pronađenim u hit igrama kao što su Portal ili Talos Principle. Samo znajte da igra u sebi krije zaista veliki broj zagonetki, koje postaju dosta bolje raspoređenje u zadnjoj polovini igre.

Konzolni port je urađen veoma kvalitetno, i omogućava igračima da bez zastoja ili problema potpuno kontrolišu Leu i sve njene poteze. To je ponajviše zasluga dobre podrške za gamepad i adaptiranim kontrolama koje čine igru veoma lako igrivu na velikom ekranu. Za igrače koji se mogu pomučiti sa standardnim kontrolama, igra nudi širok spektar „accessibility“ pomoći koja čak i zahvata olakšavanje tajminga potrebnog za rešavanje zagonetki, lakše borbe i smanjenja agresivnosti protivnika. Developeri predlažu da što veći broj igrača isproba ove opcije i prilagode gameplay igre svojim potrebama.

Što se tehničkih rešenja tiče, tim Deck13Spotlight je uspeo da isporuči konzolni port koji radi u 60 frejmova u sekundi. Nažalost, Nintendo Switch vlasnici će u ponekim retkim situacijama osetiti pad framerate-a u veoma gustim zonama (kao što su gradovi), ali to na svu sreću ne utiče na sam gameplay jer su borbe na otvorenim prostorima, tamnicama i boss bitkama odlično optimizovane. Igra takođe zna da traži dosta vremena za poneka učitavanja (rad sa samim menijima tokom gamplay-a je brz i gladak), što je problem koji je Deck13Spotlight tim obećao da će pokušati da popravi.

 

CrossCode (Nintendo Switch)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Dugo čekana konzolna verzija CrossCode-a je bila vredna čekanja. Ovaj 16-bit retro hit odaje počasti mnogim starim RPG naslovima, ali istovremeno ih i prevaziđe u nekim poljima. Ovo je veoma kvalitetna prva igra iz studija RadicalFishGames i akcioni RPG hit koji sa svojom avanturom od 50-tak sati prosto tera igrače da istraže svaki kutak sveta, postanu majstori borbi i reše sve zagonetke. Igra jeste zahtevna ali je i poštena.

Vredno je napomenuti da se fizička verzija Nitendo Switch igre može naručiti u pretprodaji isključivo na oficijelnom sajtu igre https://crosscode.inin.games/!