WRC ili poznatiji kao World Rally Championship 10 je nastavak epohalnog serijala relija gde se vaš tim bori za svoje mesto pod sponzorskim suncem dok se nemilosrdno takmiči sa drugim timovima. Specifičnost relija je da je sve u izdržljivosti a ne u brzini (cenzurisan pokušaj 18+ humora) što može da bude problematično za nove buduće fanove ove jako zahtevnog stila trka.

Trke koje se danas pružaju igračima da pri maksimalno mogućim i ponekad nerealnim brzinama uz opasne driftove, prelepu grafiku i bukvalno fensi korisnički interfejs, postavljaju vozača u neku kul poziciju gde svaki potez (okret?) volana čini da se igrač oseća kul kao da je član fast and (redacted) serijala. WRC 10 u prvi plan stavlja funkcionalnost. Tenzija da li će automobil izdržati sledeću trku, raspolaganje resursima, proklinjanje neravnine na putu koja vam je prevrnula vozilo (nista od ovoga nije novo prosečnom vozaču u Srbiji tbh) će vas držati na ivici sedišta, fotelje ili gde god da igrate ovu izazovnu igru.

WRC 10 vas odmah baca u vatru sa teškim stazama, optimizacijom vozila i tonom stvari koje na početku (a bogami i kasnije) vam neće baš biti jasne tako da u nekim situacijama možete se samo nadati najboljem.

Pored trke WRC 10 je odlučio da vas usreći i sa menadžerskim aspektom vašeg tima tako da pored toga kako i koliko uspešno vozite reli, imate obavezu da sastavite adekvatan tim, proveravate koje statistike članova vašeg tima vam najviše odgovaraju, kako se članovi tima nose sa stresom, balansiranje sa finansijama, pa čak i da birate svog meterologa. Detalji i stres jednog reli tima su prenešeni u potpunosti tako da ne postoji ni jedan aspekt u kome se neće osetiti prava atmosfera WRC10.

 

Za one koji nisu pasionirani ljubitelji svih detalja pogotovo oko menadžmenta tima, igra vam nudi i simplifikovani mod, quick play, online play koji vas odmah bacaju u bitku sa drugim takmičarima bez potrebe da brinete da li vam je član tima imao svoju zen dremku kada je retrogradni merkur ušao u četvrtu kuću (ili tako nešto vezano za astrologiju).

Kao što je spomenuto WRC 10 nije igra za takozvani “pedal to the metal” već vam igra dižu fokus konstantno. Praćenje svih informacija na ekranu, gde je lošiji put, poznavanje performansi vašeg vozila, kao i kada tačno da se stisne kočnica i valjda ne završi u rupi sa strane puta, predstavljaće ozbiljan izazov za sve igrače.

Jedna od velikih pohvala za WRC 10 je fokus na 50-o godišnjicu organizacije zajedno sa svim legandarnim trkama koje su propratile pola veka postojanja WRC-a, sa sve vozilima i stazama. Staze koje su izazivale košmare starim reli vozačima, Subaru, Toyota, Lancia i ostali legendarni proizvodjači vozila su tu da vam doprinesu ugodjaju osećanja kao legenda tokom izvanredne istorije ove franšize.

Old school is cool

WRC 10 ima pohvalnu količinu sadržaja koji će uz izuzetni karijerni mod i sve avanture održavanja reli tima u životu, dok pokušavate da privučete sponzore i pokrijete onaj napukli amortizer zbog one uzbrdice sa prethodne staze. Estetski aspekt izbora automobila se ne završava samo izborom vaše valjda izdržljive mašine već imate totalno odrešene ruke da vizuelno adaptirate automobil kako god želite, tako da je na vama da li će auto izgledati kao default reli vozilo ili da je greškom zalutao iz neke arkadne igre.

Kada se sve sabere i oduzme, WRC 10 je tu da stane na put epohalnim reli trkama kao što je Dirt Rally serijal i iskreno poprilično uspeva u tom cilju. Većina igrača ljubitelja trka će zbog realnosti ove vožnje odustati od ovog izazova, ali ljubitelji reli trka će sa velikim osmehom ponovo pokrenuti igru i cilju da za barem sekund nadmaše svoj prethodni rekord.


WRC igre tradicionalno kolega Nick vozi na našem YouTube kanalu (bacite sub!) i dok se priprema video za WRC 10 možete pogledati kako se snašao sa prethodna dva izdanja WRC 8 i WRC 9.

WRC 10 FIA World Rally Championship (PS4 & PS5)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Pros:
– Realističan prikaz reli tima i svih avantura kroz koje isti prolazi
– Osećaj vožnje je sjajan
– Ogromna količina vozila i mogućnosti adaptacije istih

Cons:
– Realističan prikaz reli tima i svih avantura kroz koje isti prolazi
– Deo menadžmenta članova tima ume da bude umarajuć
– Igra nije previše friendly sa novim ljubiteljima franšize