Krv, meso, spašavanje kidnapovane dame i zlobni fetus u tegli? Autor igre The Binding of Isaac voli uznemirujuće teme. Posle pet godina jedan od boljih indie platformera – Super Meat Boy – stiže na Sony-jeve konzole. Vredi li pružiti priliku mesnatom dečku? Tržište indie igara postoji da bi svako imao šansu da se oproba u ulozi developera. Na svakih par stotina neinspirativnih naslova pojavi se jedan biser, To je upravo bio “Meat Boy”, izdat 2008. godine kao Flash naslov da bi dve godine kasnije izašao i kao punokrvna igra pod naslovom “Super Meat Boy”. Bio je to pravi hardcore platformer, serviran kroz izuzetan nivo težine i old school grafiku. Glavni junak je komad mesa, čiju dragu – Bandage Girl – je oteo Dr. Fetus. Kroz preko 300 nivoa (od kojih su oko polovine teže verzije osnovnih), gomilu tajni i malo naše pomoći on pokušava da je spase.

Super Meat Boy!_20151121013843Teoretski svaki od nivoa moguće je preći za po par sekundi do minut. U praksi to nije slučaj jer zamki i prepreka ima na odmet, a samo jedna greška vraća nas na početak table. Srećom nema loading time-a i nakon svakog neuspeha vraćamo se u igru istog momenta, često praćeni kišom krvi i creva koje smo izgubili u prethodnom životu. Kada smo kod života – imamo ih beskonačno, tako da je neuspeh samo privremen i uz dovoljno upornosti i vežbe možemo pobediti svaku prepreku. Kontrole su divno zategnute, imamo odličnu kontrolu tokom skoka i na zemlji. Na raspolaganju su nam trčanje, običan i dupli skok, kao i wall-jump. Sve je jako intuitivno i brzo. Preciznost kontrola i nedostatak slučajnih elemenata jasno ostavljaju na nama krivicu za svaki izgubljeni život. Kada uspemo da pređemo nivo nagrađeni smo interesantnim replay sistemom koji prikazuje sve naše pokušaje prelaska odjednom, pa tačno vidimo koji delovi table su nam pravili najviše problema. Dodatnu motivacju daje prepoznatljiv i energičan soundtrack koji nas u raznim izdanjima i remixima prati kroz celu igru.

Super Meat Boy je svojevremeno pokupio gomilu nagrada i te kako zasluženo. Igra je izazovna ali pruža izuzetan osecaj satisfakcije. Od skora je dostupna i na PlayStation 4 i Viti, tako da ako je do sada niste probali šteta da to ne učinite.