Suvišno je pominjati koliko je Star Wars franšiza popularna, kako u svetu zabave generalno, tako i u gejmingu. Naravno, kao i svaka druga franšiza koja traje nekoliko decenija, i Star Wars je imao uspone i padove, ali taj brend je uvek uspeo da se vrati jači nego ikada. Zanimljivo da su se ti padovi, usponi, nazovimo ih kako god želimo, dešavali u filmskoj industriji, kada je gejming strana posustajala i obrnuto. U sličnom trenutku se i sada nalazimo. Sa poslednjom Star Wars trilogijom, nisu svi oduševljeni, ali zato, poslednje igre koje nose „Star Wars“ ime prosto oduševljavaju publiku. Šteta što većina ovih priča nisu „canon“, odnosno nisu toliko bitne za priču, ali razvojni timovi, narrative direktori bore se da ukombinuju svoju maštu sa dešavanjima iz filmova kako bi i igre bile pravi, verifikovani deo ovog ogromnog univerzuma.

Dok sudbina filmova visi u vazduhu, jer više ne znaju šta će sa njima, igre nastavljaju da osvajaju nove fanove ovog najpoznatijeg univerzuma u zabavnoj industriji. Prošlogodišnji Star Wars Jedi Fallen Order je pokazao kako SW može da se ubaci u bilo koji žanr a Respawn Entertainment se pobrinuo da to pritom bude nezaboravno iskustvo. Sada, dolazi nam nova igra iz EA Motive studija, Star Wars Squadrons.

Godinama unazad, fanovi su priželjkivali igru koja bi prenela pravi svemirski „dogfight“ osećaj, borbu protiv letelica Imperije i Alijanse, nešto nalik X-Wing vs Tie Fighter igre iz kasnih devedesetih. Nešto tako smo dobili u Battlefront sub-franšizi, ali to je bilo donekle suvoparno iskustvo. Fokus tih igara bio je mahom u borbi na bojnom polju, te je igra mnoge podsećala na reskin poslednjih Battlefield igara. EA Motive je primetio potražnju za igru ovog tipa i dobio dozvolu da razvija naslov koji se isključivo fokusira na borbe „letelica“ u svemiru. Naravno, jedan od izazova bio je – kako unaprediti iskustvo koje je već bilo za mnoge „dovoljno“ iako suvoparno, kako razviti ideju i napraviti od nje posebnu, samostalnu igru?

EA Motive je upravo počeo da radi na Squadrons igri na temeljima modova iz Battlefront 2, unapredivši i ubacivši elemente koje će delom napraviti „simulaciju“ X-Wing, A-Wing, Y-Wing, Tie Fighers i ostalih letelica. Fokusirajući se isključivo i samo na gameplay u svemiru, u slobodnom prostoru gde se možete kretati apsolutno kako poželite. Izazov na koji su odgovorili i više nego odlično, jer Squadrons „pritiska“ sve prave „dugmiće“ i donosi nam jednu od najboljih simulacija sa arkadnim elementima borbe u svemiru.

Naravno ideja je jedno, ali pakovanje je moralo biti kompletno, te je Motive počeo da razvija i priču koja bi pokrila radnju nakon uništenja Alderaana, u trenutku kada Darth Vader naređuje da se pronađu i „ulove“ apsolutno sve izbeglice koje pokušavaju da pobegnu. Vi uskačete u ulogu Kapetana Lindon Javesa, koji je zadužen da vodi Helix Squadron u lovu na izbeglice. Ipak, Lindon shvata da nešto nije okej, da jednostavno nije potrebno to raditi, da je uništenje bespotrebno, te se okreće protiv Imperije i pridružuje se Alijansi i izbeglicama, dok im pomaže da izbegnu sve neprijateljske letelice u tom celom haosu koji je nastao. Ovo je samo jedna strana priče, jer Squadrons donosi naraciju dveju strana koje se prepliću u svakoj sledećoj misiji.

Izdaja prema imperiji koju je Lindon Javes učinio neće proći nekažnjeno, a poseban „hejt“ prema njemu ima Kapetan Imperijskih snaga, Terisa Kerill, koja je ujedno bila Lindonov učenih i saborac u svim bitkama koje su vodili za Imperiju. Njen bes i želja za osvetom je vode ka apsolutnom uništenju svih izbeglica, pobunjenika i cele alijanse. Kako se priča razvija, igraćete se igre mačke i miša, kontrolišući oba lika kroz određene misije. EA Motive nam daje šansu da razumemo motive Imperije, kao i Alijanse, da osetimo bes, ali i tu nemoć alijanse u datim trenucima i ljudskost i saosećajnost kapetana Lindona. Squadrons pritom sadrži priču koja je dosta bolja, zanimljivija, neizvesnija nego bilo koji Battlefront ili Star Wars igra (izuzev JFO) koja je izašla do sada. EA Motive je učio na greškama drugih i odlučio da uradi nešto povodom toga, plasirajući priču koja će zaintrigirati igrače i naterati ih da je odigraju do kraja, da razumeju osećanja svih učesnika ove naracije u pokušajima da odlično kanališu mržnju, nadu, bes, ljubav, euforiju kao i sve ostalo.

Star Wars Squadrons je možda jedna od retkih igara koja budi žmarce u stomaku, odmah nakon prvih misija, koja vam daje smisao, vama kao igraču i likovima koji se nalaze u igri, nešto više od obične igre – pravo Star Wars iskustvo, miljama bolje nego ono šta smo gledali na bioskopskim platnima u poslednjoj trilogiji filmova.

Ovo je samo jedna strana ove igre; Single Player kampanja iako odlična, ne bi bila to što jeste da Gameplay jednostavno štuca, što ovde nije slučaj. Kao što smo rekli, Squardons je rađen na temeljima Starfighter Assault moda iz Battlefront 2 igre. Ali da je samo prenet iz jedne u drugu igru i oko njega napravljena priča, to ne bi bilo to. Motive Studios su izmenili apsolutno sve, unapredili dosta toga i uveli stvari koje dižu gameplay na neverovatno visok nivo, pritom stvarajući nešto izazovno, zanimljivo, teško ali interesantno za naučiti i uživati.

Već smo jednom napomenuli da je ova igra „simulacija“ pre svega sa arkadnim elementima. To je ono čega ćemo se držati do kraja, jer u Squadrons nije fora samo leteti i pucati sve šta se kreće ispred, oko, iznad i ispod vas, već i znati šta je najbolje uraditi za vašu letelicu u apsolutno svakom trenutku. Kontrole su poprilično intuitivne za naučiti i prilagoditi se. Naravno intuit

ivne da „znate da igrate“ ali za sve više, pogotovo Multiplayer okršaje oko čega se ideja ove igre i vrti moraćete da vežbate – satima, danima, kako biste postali konkuretntni igrač.

Svaka od osam letelica se deli na četiri klase – Fighers, Interceptors, Bombers i Support Ships. Gameplay sa svakim od njih je drastično drugačiji. Za one koji su ikada igrali MOBA igre, ovo možda bude poznato, jer nijedan meč ne može proći bez ispunjivanja svih pozicija u timu, jer je, pa jednostavno, jako bitno. Gameplay se isključivo izvodi iz prvog lica, te ćete u svakom trenutku videti kontrolnu tablu kao i sve potrebne informacije na njoj – nivo štitova, jačinu lasera, brzinu broda u datom trenutku. Najveća novina i element koji definiše gameplay mehaniku je definitivno prebacivanje snage sa jednog na drugi modul, od glavna tri koje smo pomenuli. Šta to znači za jednog prosečnog igrača? To da će morati u svakom trenutku znati šta mu je raditi sa nivoom energije koji njegov brod ima. Da li će možda prebaciti svu energiju na štitove dok ne pobegne od napucavanja sa neprijateljima i popravi brod ili možda na oružja dok njegov tim izvodi poslednji „rush“ na neprijateljsku eskadrilu, iliti brzinu ukoliko ste se kasno spawnovali a želite što pre da se vratite iz borbe ili možda pobegnete iz nje – sve je aposlutno na vama. Ali ovaj element uvodi potpuno novi nivo svesti koja je potrebna kada se ova igra „igra“. U svakom trenutku morate znati šta vam je činiti i prilagoditi vaš gameplay upravo na osnovu situacije u kojoj ste. Ovo će sasvim sigurno biti teško za mnoge igrače, ali u trenutku kada naučite da kontrolišete i budete gospodar svoje energije, ni jedan igrač vam neće biti ravan.

Pored svih mogućnosti u samom gameplayu, moći ćete i da modifikujete svaki brod po vašem načinu igranja, ubacivajući module, varijacije oružja i dodatne štitove. Svaki od modova koje želite da ubacite ili promenite poboljšava vam brod za jednu stvar, dok daje penale za drugu. Na sreću mnogih igrača, ovo nisu mali, jednostavni modovi koje možete naučiti na brzinu, već nešto u šta ćete morati da investirate vreme za istraživanje i isprobavanje. Upravo zbog toga je jako bitno da otkrijete način igranja koji najviše odgovara vama i “sastavljate” brodove po vašim potrebama. Možda na početku ovo ne deluje kao ključna stvar, ali kako budete napredovali na Multiplayer sceni, shvatićete kako i najmanje promene mogu da utiču na krajnji ishod bitke.

Single Player priča, iako odlična, ujedno vas upoznaje sa svim jedinstvenim mehanikama za borbe u Multiplayeru, modu koji je apsolutna srž ove igre. Kombinacija manje vidljivosti, dosta kontrola i fleksibilnosti, nenormalno brze akcije i pre svega haotičnih situacija diže adrenalin svakom igraču i od ovog naslova pravi jedan jedinstven proizvod koji smo dugo, dugo čekali.

Star Wars: Squadrons (Xbox One X)
  • 8.5/10
    EmuGlx Score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci:

Na kraju, Star Wars Squadrons je odlična igra po odličnoj ceni, koju svaki Star Wars fan jednostavno mora igrati. Single Player i njena priča će zadovoljiti svakog SW fana koji su razočarani filmovima a Multiplayer je tu kao šlag na torti, jedinstveno i nezaboravno iskustvo u svakom pogledu.