Kada je Scarlet Nexus najavljen prvi put u toku prošle godine, moram priznati da apsolutno nisam bio upućen da nam se ovako nešto sprema. Postao sam zainteresovan tek nakon što mi je naš dragi Doktor skrenuo pažnju na ovo ostvarenje, a dovoljna je bila samo jedna rečenica: “Brate, baci pogled, mene ovo podseća na “Astral Chain”. Istog momenta sam se ispravio u stolici, otvorio širom oči, načuljio uši i sav svoj fokus prebacio na istraživanje. Podsetiću samo da je Astral Chain odličan akcioni JRPG koji nas je 2018. godine kupio svojim mehanikama i prezentacijom. Sama činjenica da Bandai Namco sprema nešto slično me dovelo do neke vrste ekstaze i nestrpljivosti. Naravno, većina igrača je u startu otpisalo Scarlet Nexus pod izgovorom da ih je podsećalo na nesrećni Code Vein zbog Nexusovog vizuelnog identiteta. Zbog ovoga su mnogi na ovaj naslov gledali kao na još jednu anime igru u nizu. Ali ne i mene. Sama činjenica da nam stiže novi akcioni JRPG je učinila da osetim uzbuđenje. Na moju sreću, nisam morao dugo da čekam, a moje strpljenje je na kraju bilo nagrađeno.

Kako bi bolje opisali svet u kome je Scarlet Nexus smešten Bandai Namco je iskoristio izraz “brainpunk”, a sudeći na osnovu onoga što sam imao prilike da vidim, ovaj termin deluju kao pun pogodak. Radnja je smeštena na planeti Zemlji gde 95% čovečanstva poseduje psihičke super moći. Ove moći se koriste zajedno sa masivnom kompjuterskom mrežom kako bi kreirali svet u kome preovladavaju telepatska komunikacija, instant pretraga različitih podataka, cyberpunkovski neon (ne, ne mislim na onaj poljski cyberpunk) i elektronski džez ritmovi.

Na samom startu je prikazano na koji način vlada kontroliše ovu kompjutersku mrežu. Mreža direktno utiče na iskustvo koje građani stiču i ide to te mere gde se cenzuirišu leševi vojnika koji su poginuli tokom borbe ne bi li se sačuvalo mentalno zdravlje naroda. Ako se pitate šta je to protiv čega se vojska bori, odgovor je prost. Bore se protiv Others (drugih u prevodu, ali zbog jednostavnosti držaću se engleskog naziva). U pitanju su groteskna bića koja predstavljaju amalgam organskih i neorganskih materijalal poput ljudskih, životinjskih delova i delova biljaka kao i delova raznih drugih mehaničkih predmeta. Others dolaze sa Extinction Belta (pojasa istrebljenja), misteriozna oblakolika supstanca koja se obavija oko Zemlje. Omiljena poslastica im je ljudski mozak. Da, lepo ste pročitali. Mozak. Zbog ovoga je vlada bila prinuđena da kreira specijalnu jedinicu zvanu Other Suppresion Force (ili skraćeno OSF), grupu moćnih vojnika čije se borbene sposobnosti baziraju isključivo na psihičkim moćima.

Korišćenje ovih psihičkih moći dolazi sa jednom manom. Utiču dosta na mentalno stanje korisnika i pri tom ubrzavaju proces starenja. Kako bi se ovo izbeglo, veliki broj dece koja bivaju regrutovana od strane OSFa, od ranih dana dobija terapiju lekova protiv starenja. Već nam je poznato da veliki broj anime serija i RPGa favorizuje tek ispilele tinejdžere u svojim redovima do te mere da su postali meme na Internetu, ali Scarlet Nexus po prvi put objašnjava i daje validan razlog zašto je u ovom svetu to tako. U vašoj družini imaćete veterane koji liče na decu jer nikada nisu bili u prilici da odrastu na pravi način i kako ih budete bolje upoznavali videćete da svako od njih vodi svoju unutrašnju borbu sa ovim fenomenom.

Odmah na početku kampanje se susrećete sa vašim prvim izborom. Vreme je da odaberete svog protagonistu. Yutio, sin predsednika Nove Himuke i potomka legendarnog heroja koji je jednom spasio čovečanstvo, i Kasane, usvojenu ćerku iz imućne porodice Randall koja ima veliki industrijski uticaj. Oba karaktera poseduju identičnu moć, a to je psihokineza. Osim toga, razlikuju se u svim ostalim aspektima. Drugačiji su članovi družine, oružja i skillovi. U pitanju su dva jedinstvena karaktera dok se njihova priča prepliće tokom cele igre. Ako smatrate da ste tokom prvog prelaska ostali uskraćeni nekog detalja, ne brinite, u drugom prelasku će to biti nadoknađeno što je veliki plus jer dobijate vrlo zadovoljavajući replay value za razliku od nekih drugih modernih igara koji bloatovanjem sadržaja veštački produžavaju vreme trajanja igre.

Vizuelno gledano, ovo ostvarenje deluje kao tipični anime, ali što se mene tiče, ovo je možda i najbolji primer toga kako treba implementirati ovaj stil u video igrama. Likovi i pozadina su sjajno uklopljeni. Facijalne ekspresije su vrlo dobro odrađene i vrlo su čitljive gde možete bez problema da vidite emociju na licima vašik karaktera. Takođe, Bandai Namco je implementirao minimalistički pristup svojim cutscenama. Iako su neke sekvence u potpunosti animirane, većina njih je predstavljena u manga stilu u kom svaki panel poseduje minorne pokrete. Ovo ne samo da izgleda pristojno, već eliminiše potrebu da se na silu odrade niskobudžetne scene kao što je to bio slučaj sa Code Veinom.

Najveći deo vremena ćete provesti u borbama, a to je upravo ono što se izdvaja od ostatka. U osnovi, borbe se svode na to da premlatite čudovišta kako bi ste im sveli health ili oklop na nuli. Kada čudovišta svučete iz svojih oklopa, pojaviće vam se opcija za instant kill, takozvani Brain Crush napad. Brain Crush eliminiše neprijatelje sa ekrana na jedan vrlo atraktivan način posle koga vam je zagarantovan item drop. Pored ovoga, Scarlet Nexus vam tokom trajanje cele kampanje konstantno uvodi nove mehanike i na taj način čak ni posle 20 sati igranja, borbe ne postaju dosadne, već vas ostavlja željnim za još akcije. Mehnika je odrađena na takav način da ne postoji ni jedno dugme na kontroleru koje nećete iskoristiti. D-pad vam omogućava da skrolujete i iskoristite svoje iteme. Tasteri sa prednje strane vam daju mogućnost da izvršavate osnovni set komandi kao što su napadi, skok i izbegavanje udaraca neprijatelja. Međutim, prava zabava kreće kada sve ovo koritite u kombinaciji sa LB, RB, LT i RT tasterima na kontroleru pomoću koji otključavate ogroman broj mogućnosti. RB taster u kombinaciji sa nekim drugim će vam dati pristup određenom bafu, odnosno tzv. Combat Visionu, poput hiper brzine, električnih napada, teleportacije itd. U zavisnoti od toga koliko ste bliski sa svojim prijateljima u igri, ove moći postaju sve snažnije i korisnije, a ukoliko ostvarite dobru povezanost sa ostalim saborcima otključaćete i Assault Vision koji se ogleda u tome što neprijatelju nanosi direktnu štetu specijalnim napadom jednog od vaših saboraca. RT i LT tasteri će vam omogućiti da koristite svoje psihokinetičke moći pomoću kojih možete da gađate čudovišta raznim predmetima razbacanih po mapi.

Brain Drive je još jedna interesantna mehanika koja je ovde implemntirana. Nakon što napunite vaš Drive merač tako što eliminišete neprijatelje ili pretrpite određenu dozu štete, Brain Drive će se aktivirati sam od sebe. Brain Drive će učinit da se vaš karakter kreće mnogo brže, da nanosi mnogo veću štetu i još gomilu drugih bafova u zavisnosti od toga šta ste sve otključali od skillova. Ponekad poželim da postoji mogućnost da mogu sam da odlučim kada mogu da iskoristim ovu opciju, ali i ovako je sama po sebi vrlo zabavna mehanika. I za kraj, Brain Field. Pritiskom na R3 i L3 tastere istovremeno možete aktivirati ovu mehaniku gde neprijatelje prenosite u svoj um i tamo dobijate mogućnost da ih premlatite za sve pare na mrtvo ime sa neograničenim psihičkim moćima. Ako postoji jedna stvar u kojoj Scrlet Nexus domnira, to je način na koji sve izgleda tako prokleto kul i ostavlja širok osmeh na licu igrača.

Kao i svaki JRPG, borbe donose određeni broj EXP poena pomoću koji povećavate level vašeg lika kao i level ostatka družine. Svako od njih može da promeni oružje koje koristi i da sebi ugradi različite plug-inove koje povećavaju određene statuse. Vaš protagonista odlazi lestvicu dalje od toga tako što poseduje implementiran skill tree koji se zove Brain Map. Svaki put kada povećate svoj level dobijate određeni iznos Brain poena (BP) gde možete dodatno unaprediti vašeg karaktera. Iako smatram da je određene sposobnosti trebalo odmah svrstati u osnovni set mehanika (kao što je dupli skok), developeri su odlučili da ovo svrstaju kao dodatni skill koji se nakndano otključava. Na svu sreću, ako znate gde da tražite, ovi skillovi se mogu otključati već u ranoj fazi igre.

Ako postoji nešto što me je malo razočaralo, to je pristup sporednim misijama. Misije se uglavnom svode na to što vas nasumični NPC, šalje na nasumična mesta da bi ste ubili nasumična čudovišta kako bi ste dobili item koji možete naći na drugom mestu sa mnogo manje muka. Prava je šteta što na ovome nije više rađeno jer deluje kao da je gomilu lora ostavljeno po strani, a side questovi bi bili fenomenalno mesto gde smo mogli dodatno da se upoznamo sa okruženjem čiji politički konflikti nažalost ostaju potpuno nesitraženi.

Raznovrsnost neprijatelja bi bila drugi problem na koji sam naleteo. Iako njihov dizajn izgleda fenomenalno i nesvakidašnje, u celoj igri imamo možda desetak različitih Othera ne računajući bossove. Bandai Namco je ovo pokušao da reši tako što je dodavao različite varijante istih neprijatelja i ovo donekle funkcioniše. Često ćete viđati iste neprijatelje, ali sa različitim setovima napada. Ovo je sasvim pristojan pristup, jer na taj način vas tera na drugačiji pristup borbama, ali bih zaista voleo da vidim malo širu paletu Othera. Možda će se to i desiti ako Bandai Namco bude rešio da napravi nastavak.

Kada su u pitanju tehničke performanse ovog naslova, moram priznati da za 27h igranja nisam primetio ni jedan bag. I to na PC verziji. Otključan framerate na konstantna 144 FPSa sa maksimalnim podešavanjima radi besprekorno. Tokom celog prelaska igra ni jednom nije ni pomislila da zaštucne što me prijatno iznenadilo. Bacivši pogled na sistemsku zahtevnost, shvatio sam da većina igrača neće imati nikakvih problema da poguraju ovo ostaverenje čak i na računarima koji su stariji od 5 godina, što je za svaku pohvalu.

Uprkos sporom početku, nedostatku sporednog sadržaja i prevelike ambicije da prevaziđe sebi slične akcione RPG naslove, Scarlet Nexus uspeva da bude ono što bi svaki naslov trebalo da bude, a to je da bude zabavan. Čak i pored jednoličnih neprijatelja, borbena mehanika ostaje dinamična i zabavnam i predstvalja jednu od ključnih elemenata koja će vas terati da se vratite ovom naslovu. Iako je prisutno nekoliko standardnih anime tropeova, priča ostaje zanimljiva do samog kraja. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti dobiti nastavak koji će dodatno unaprediti ove nedostatke. Ukoliko možete da oprostite nekoliko mana, onda ćete uživati u Scarlet Nexusu, s obzirom da poseduje pun potencijal da se pretvori u još jednu voljenu JRPG franšizu.

Scarlet Nexus 2021 (PC)
  • 8.5/10
    EmuGlx score - 8.5/10
8.5/10

Finalni utisci

Scarlet Nexus je savršen način da dopunite svoju dnevnu dozu JRPGa. Stilski izgleda savršeno, priča drži pažnju iako na momente deluje kao tipični anime, dok borbene mehanike predstavljaju najjači adut igre. Ovo ostvarenje ima toliko toga da pruži osim jedne stvari, a to je dosada.