Retko koji serijal uspe da definiše svoj žanr, napravi nešto posebno, ostane zapamćen po neočekivanom. To je uradilo samo par igara u istoriji gaminga, a većina njih je izašla nekada davno. Sigurno se sećate, kada smo kao klinci uživali igrajući iznajmljene konzole ili sakupljali poslednji dinar od užine kako bismo kupili omiljenu igru. Kada su došle konzole prošle generacije, nekako je sve postalo priuštivo, te smo počeli više da se igramo iako nismo imali onoliko vremena koliko bismo želeli.


Pre skoro devet godina, na tržištu se pojavila igra koja je, u mnogome uspela da definiše Hack & Slash žanr akcionih igara, Bayonetta. Sa ”over the top” akcijom i sjajnom, bizarnom pričom, uspela je da osvoji srca čak i skeptičnih gamera koji nisu verovali u uspeh ovog ostvarenja. Najviše zbog, možda škakljivog dizajna i pretenzione prezentacije, malo preteranog, za neke čak i neukusnog humora. Sve je to prekrivalo prave kvalitete ove igre. Ipak, posebna publika je videla o kakvoj genijalnoj igri je reč, te su je odmah nakon izlaska smatrali kultnim naslovom koji će dugo ostati u sećanju gaming industrije. Nekoliko godina nakon prvog dela, Nintendo je otkupio ekskluzivna prava i lansirao nastavak isključivo na Wii U konzoli. Svi znamo kako je ta ”igračka” prošla na tržištu. Zbog toga, retko ko je imao priliku da uživa u remek-delu kakva je bila dvojka. Sa neočekivanim uspehom Nintendo Switch konzole i desetomilionskom prodajom posle manje od godinu dana, Sega (originalni izdavač) i Nintendo su odlučili da prikažu svoje, sada već kultne igre, nešto širem auditorijumu.

Upravo je to glavni razlog zbog čega smo dobili Bayonetta 1+2 kompilaciju za Nintendo Switch, u ovom trenutku, možda savršenu konzolu za ovaj tip igara. Nego krenimo ispočetka. Posle poprilično haotičnog i ne tako jasnog starta igre, shvatate da ste u ulozi veštice stare preko pet stotina godina. Njena fragmentovanja sećanja vam ne daju puno indicija o vašoj ulozi u ovom svetu i šta treba da radite. Znate da ste nekada bili deo grupe veštica koje su održavale balans između dobra i zla u starom, neiskvarenom svetu, ali to je otprilike sve na početku. Poprilično je očigledno da je probuđena u fiktivnom evropskom gradu u modernom dobu. Stanje sveta koje joj, po promiskuitetu i naturalne sebičnosti ljudi i više nego odgovara. Manipulacija, ponižavanje i prosti jezik su samo neke odlike ove divne veštice, tako da se savršeno uklopila u trenutno stanje sveta. Ubrzo se baca u potrazi drevnog artifakta ‘The Eyes of the World’ koji će joj pomoći da uspostavi davno izgubljeni balans između dobra i zla.

Bayonetta kao glavni lik u igri je apsolutno, možemo slobodno reći, anti-heroj. Nekada davno je izabrala da se bori na strani pakla, i zbog toga su njeni glavni neprijatelji podanici raja, to jest, anđeli. Veštica koja u svakoj sceni koju gledate pokušava da iskaže svoju seksipilnost, kako igračima tako i nedužnim likovima koji se nađu na njenom putu, može biti, za neke gamere, poprilično neukusno. Dok za druge, možda razlog zbog čega će odlučiti da se poigraju sa vešticom. Čista brutalnost i žeđ za krvlju svojih neprijatelja su još jedne njene odlike, a u to joj definitivno pomaže i set sposobnosti koji poseduje.

Ova igra je bruialna i haotična, a čak ni to ne može da opišu haos u kojem ćete se naći na samom početku igre. Sigurno se sećate Devil May Cry igara, Dante’s Inferno, pa čak i God of War igara. Uzmite sve pomenute igre, pomešajte tu ludačku akciju, ubrzajte tri puta i dodajte ženskog lika sa pištoljima na nogama i u rukama. Milion glamuroznih poteza, nalik brutalnom i krvavom baletu bez kompromisa ka njenim neprijateljima, definišu lepotu ove igre. Nekada izgleda da, šta god pritiskate na kontroleru, ostvarićete svoj cilj, ali se mehanika igre nikako ne zasniva na tolikoj jednostavnosti. Svaki potez se može vezati sa drugim, povezivanjem udaraca pravite kombinovani lanac koji postaje smrtonosan za svakog protivnika koji vam se nađe na putu. Ne postoji spori i lagani prelazak ove igre. Sve se svodi na snalaženje u datoj sekundi, kombinovanjem udaraca, izbegavanjem svega šta nije dobro za vašu voljenu vešticu i u pokušaju kontrolisanja ogromnog haosa. Svaki pokret izbegavanja neprijateljskog napada u poslednjoj sekundi u trenutku će vam usporiti vreme kako biste mogli da se bolje pozicionirate i nastavite da pravite masakr nad anđelima. Kako vreme prolazi, kontrole će postati prikladnije vašim prstima, a uz to ćete izučiti svaku tajnu pokreta Bayonette i time će vaše napredovanje postati pravo uživanje. Napredovanjem kroz igru ćete otključavati nova oružja, poteze i magije koje ćete moći koristiti dalje. Kako metkovima i mačevima prolazite kroz nivoe, tako ćete bogatiti vaš široki dijapazon načina uništavanja vaših neprijatelja. Sistem progresije je odlično odrađen, tako da vam nikada neće biti dosadno ili monotono dok završavate veštičinu priču.


Što se tiče Bayonetta 2, do sada je mala populacija gamera imala priliku da uživa u ovom fantastičnom ostvarenju. Priča se dešava samo nekoliko meseci nakon radnje u prvom delu, a na Bayonetti je da spase svoju prijateljicu iz Pakla. U ovom delu, Bayonetta će se boriti, kako protiv anđela, tako i protiv demonskih bića. Akcija je priča za sebe. Uzmite sve šta smo pomenuli i sve podignite za nekoliko nivoa, tu skoro pored savršenosti. Odlična, fluidna mehanika keca je poboljšanja, kao i kontrola kamere. Bayonetta je u međuvremenu naučila nove kombinacije zadavanja smrtonosnih udaraca, gde će njen ples sa anđelima izgledati još delikatno brutalnije nego ranije. Platinum Games, razvojni tim koji stoji iza ovih naslova, uspeo je da unapredi svaku stavku prethodne igre. Ovo je jedan od retkih slučajeva u gaming industriji, gde je nastavak dostojan prethodniku, čak i bolji u svakom pogledu, preko animacija, grafike, priče i naravno savršene akcije.

Nintendo Switch verzije ovih igara su se odlično pokazale. Kec nije drastično poboljšan od Xbox 360 verzije, dok je dvojka drastično napredovala u odnosu na verziju sa prošle Nintendo konzole. Na Wii U konzoli, postojale su tehnički problemi u vidu slabog frameratea i ne tako dobre prezentacije. Ovde je sve ispeglano do maksimuma, a sa tim igranje dvojke napokon postaje pravo uživanje. Ubačene su i Touch kontrole za oba naslova, ali nisu preporučljiva za ozbiljno igranje, jer će, zbog količine akcije, vremenom vaš ekran nastradati.


Bayonetta 1+2 možda nisu čistokrvna remaster izdanja, pogotovo ukoliko bacimo pogled na prvi deo. Sa druge strane, ovo su odlićne verzije za novu Nintendo konzolu u svakom smislu. Jednostavnost igranja u pokretu ili na velikom ekranu u vašoj kući je ostvarenje sna za svakog velikog fana ovih igara, pa čak i onih koji su makar malo upoznati sa žanrom.

Po ceni jedne igre ova kompilacija će vam sigurno pružiti sate i sate odlične, po malo bizarne zabave i nastrana veštica će vam se urezati u mozak, mnogo dugo nakon završetka njene avanture. Ovo je prava priprema za treći deo u franšizi koja nas očekuje, nadamo se, ove godine.

Bayonetta + Bayonetta 2 (Nintendo Switch)

Finalni utisci

Po ceni jedne igre ova kompilacija će vam sigurno pružiti sate i sate odlične, po malo bizarne zabave i nastrana veštica će vam se urezati u mozak, mnogo dugo nakon završetka njene avanture. Ovo je prava priprema za treći deo u franšizi koja nas očekuje, nadamo se, ove godine.