Pre nekoliko nedelja smo pisali o utiscima iz beta testiranja novog Mortal Kombat 11 naslova. Još tada se videlo da će igra biti nešto sasvim posebno, već to zatvoreno testiranje nam je dalo do znanja da se sprema jedna od, ako ne i najbolja fajting igra do sada. U tom trenutku, jedino šta nam je ostalo je strpiti se do izlaska, sačekati punu verziju igre i prepustiti se uživanju.

Taj dan je napokon došao, kada smo zaronili u igru i prepustili se u živanju. Bolje rečeno, ta nedjelja, jer kada nas je MK11 uhvatio u svojim kandžama, nije nam bilo tako lako opustiti se i odvojiti se od ovog naslova. Na našu veliku sreću, apslutno sve pretpostavke o ovom naslovu su se ispostavile istinite, ovo jeste jedna od najkompletnijih i najboljih, ako ne najbolja igra u ovom žanru na tržištu. Količina sadržaja koji nam igra pruža je prosto neverovatan, ali krenimo ispočetka.

U našem beta opisu smo već pričali o nekim ključnim elementima u igri kao što su gameplay mehanika i sistem borbe koji je sada aktuelan u ovom naslovu. Na raspolaganju nam je bila samo jedna SinglePlayer kula kao i Multiplayer koji je zaista radio fantastično, ali puna igra donosi mnogo mnogo više sadržaja, pogotovo za single player uživanje.

 

Igra se direktno nadovezuje na MKX priču sa Raidenom koji i dalje pokušava da ispravi krive drine i uvede nekakav mir, ali za razliku od prošlih naslova gde je on stalno pokušavao sa svojim društvom da ”brani” naš univerzum, svet.. sada se odlučuje za malo agresivniji pristup i ofanzivom. Verovatno je i on čuo onu izreku da je napad najbolja odbrana. Stvari postaju problematične kada Raiden odseče glavu Shinnoku, jer se tada pojavljuje Kronika, njegova majka i čuvar vremena, koja pravi popriličnu zbrku u vremenu i prostoru u tom trenutku. Ona pokušava da ponovo napiše istoriju kako bi sprečila konačni obračun Raidena i Shinnoka, i tako smrt njenog sina.

Igrajući se sa vremenom je poremetila nekoliko vremenskih linija, te se u igri pojavljuju ranije verzije svih karaktera, kao i neki karakteri koji su ”nestali” u prethodnim igrama. U tom trenutku dobijamo poprilično genijalnu i sjajnu situaciju gde mnogi glavni likovi moraju da sarađuju sa mlađim verzijama sebe kroz igru kako bi ostvarili svoj cilj. Jednostavno gledano, priča u MK11 je stvarno fantastično odrađena, ceo zaplet, gluma, likovi, humor i akcija su na fantastičnom nivou. Iako u ovom žanru retko ko obraća pažnju na priču, u MK11 vas igra praktično tera da nastavite da igrate, da završite ”kampanju” kako bi videli šta se u stvari dešava sa vašim omiljenim likovima. Gluma je odlična kao i režija apsolutno svih scena. Ni u jednom trenutku ništa nije predugo za ovaj tip igara kako bi vas smorilo a isto tako, dužina je taman tolika da vas zaintrigira da nastavite dalje.  Okej, veći ceo tog Story dela ove igre je u vidu cinematic filmčića, ali kao što smo rekli, pravo je uživanje gledati ih. Donose pravu, dobru, interesantnu i najviše, epic priču za sve ljubitelje ove franšize, sa odličnom glumom.

Pored klasične priče, tu su i old school kule koje možete čistiti kao i Krypt. Za one koji žele još veći izazov, tu su kule sa modifyerima. Otežavaju igru ali i čine je zanimljivom. Jedini problem je što za igranje ovih kula, morate da imate uslov, tj da završite određene stvari sa određenim likom. Multiplayer mod je stvarno fantastičan, u svakom mogućem pogledu. Preko populacije koja raste iz dana u dan, do činjenice da lag apsolutno ne postoji, naravno ukoliko ne igrate na mobilnoj ili dial up konekciji. Skoro uvek smo imali osećaj kao da igramo lokalno protiv AI-a, samo je problem bio što AI nije toliko dobar, bolje rečeno, zgazili su nas u skoro svakom online meču koji smo započeli. Bolje rečeno, jeste bilo tako ali na početku. Vremenom ćete se privikavati, učiti, prilagođavati likovima i veštinama tako da, kada naučite dobar deo poteza, mogućnosti, fora sa odreenim likom, možete lako biti konkurentni i u Online okršajima.

Ipak, najbitnija komponenta igre je naravno, gameplay i kako se on razvijao, kako je bolje rečeno, evoluirao u proteklih nekoliko naslova ove franšize. Već smo pričali o tome kako je gameplay sporiji, taktičniji ako možemo tako reći, kako zahteva od igrača da planira i gleda protivnika i odluči kojom će taktikom nastupiti. Nije ništa više crno belo kao u nekim ranijim naslovima, već prilagođavanjem, taktičkim prilazom, plairanjem i savršenim kombinacijama dolazite do dobrih rezultata. Zanimljivo je da je iako sporija, igra je dosta zahtevnija. Odmah na početku ćete imati osećaj da je reakcija likova na ekranu malo sporija, teža, da nije toliko sve snappy kao pre, da igrači ne lete preko ekrana. Sv nekako ima neku ”realističnu” težinu, kako likovi, tako i pokreti i udarci koji zadaju. Više nećete moći da spamujete jedno dugme i tako ubijete neprijatelja jer više toga neće biti. Spamovanje i udarac jedan za drugim postoji samo u savršeno izvedenim komboima, dok kliktanje jednog dugmeta je jako sporo, bolno, i ružno kako za gledati tako i za, pa igrati..

Što se tiče novina u gameplay elementima, kao što smo napomenuli u beta tekstu, sada je tu Fatal Blow, koji je zamena za famozni ”rengenski udarac” koji je bio u prethodnim igrama. Okej, možda pravi malo više štete, ali njegova svrha je baš to, da pomrsi konce protivniku koji je u prednosti. Naravno tu ima ona mala caka da morate da budete na određenoj razdaljini plus da vaš protivnik stoji na mestu, tako da je ovo možda obavezno dobar potez za manje iskusnije igrače. Oni iskusniji će sigurno znati kako da spreče Fatal Blow ili da ga izbegnu. Tada je samo na vama i faktoru iznenađenja kada ustvari želite da ga ”pokrenete”. Taj faktor iznenađenja može da se desi samo jednom u toku meča, i to samo ako vam je Health ispod 30% kad dobijate mogućnost da ga aktivirate. To može da bude onaj faktor koji lomi meč u vašu korist, ili ukoliko ga očajno upotrebite, da vam da samo trenutnu prednost u odnosu na protivnika koji može da vas pojede nakon toga.

Ono šta čini igru još više taktičnom je i Crushing Blow. Sigurno ste se hiljadu puta našli u kombo naletu protivnika gde aposlutno ništa niste mogli da uradite. Upravo ovim udarcem možete da ”slomite” taj nalet i nanesete poprilično veliku štetu neprijatelju. Crushing Blow donosi taj dublji strategijski pogled u svakom meču, jer ukoliko ste vešti, nepriatelj mora da pazi u kolikom je naletu na vas, a ukoliko niste, onda je tu i sledeća runda, ili sledeć meč. Ukoliko tajmirate u pravom trenutku, Crushing Blow ne samo da će zaustaviti neprijateljski kombo, nego može i totalno da promeni tok te runde. Na vama je da vežete nekoliko poteza i napravite chain damage svom neprijatelju. Ukoliko uspete da uspešno izvedete Crushing Blow, onda bolje unapred planirajte kako možete da dokrajčite neprijatelja i totalno promenite tok meča.

Velika novina, koja je poprilično lepo dočekana je stilovi borbe svakog boraca. Svaki od dostupnih boraca ima tri različita stila borbe. Default Scorpion stil je da kažemo prenatrpan mid range napadima. Poenta je držati neprijatelja na finoj razdaljini i odatle ga tući, ali sada sa stilovima, možete da izaberete da li hoćete biti brutalno brzi i direktni ili ipak želite da držite i veću distancu. Kombo i specijalni udarci se najviše razlikuju, bolje rečeno, na kojoj razdajini i načinu možete da naudite neprijatelju. Tako na primer, ukoliko ste silili default igru Scorpiona a vaš protivnik je lepo i opušteno pravio iznenađenja tako što vam uleti u 16, sada je moguće da promenom stila borbe u sledećem meču vi njega iznenadite i postanete malo in the face borac.

Generalno, ceo sistem borbe je tako napravljen da vam nudi dosta varijacija, kako kod istih boraca i njihovih stilova, tako i naravno kod totalno različitih likova. To što je igra sporija vam doprinosi da ne idete “glavom kroz zid” već da pažljivo pratite svaki pokret neprijatelja i prilagođavate se njegovom stilu. Naravno tu ima i ona druga strana da ukoliko ste toliko sigurni u svoje poteze i skill, vi možete da nametnete dominaciju i smrvite protivnika. I kod jednog i drugog scenarija, početna tačka je ista, a to je praćenje i prilagođavanje. Ko se brže prilagodi protivniku i uspe da nametne svoj stil, on je pobednik.

 

 

Mortal Kombat 11 (Xbox One X)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Sa svim stvarima koje smo dobili odmah na launchu, ovo je definitivno najkompletnija fighting igra do danas. Čak i kada stavimo ”sadržaj” po strani, ova igra ima najbolju i najispoliraniju borbenu mehaniku do sada, sa prelepom grafikom, odličnom pričom, rock solid online iskustvom. Za sada, sem klasičnog grinda ukoliko želite dodatni izgled vašeg lika, apsolutno je teško naći manu u ovoj igri.