Middle Earth: Shadow of War je nastavak uspešnog Middle Earth: Shadow of Mordor-a. Radi se o open world akcionoj igri sa blagim RPG elementima. Smeštena je u Lord of the Rings svet, u period između Hobita i LOTR-a. Unikatna je zbog takozvanog nemesis sistema, koji od svakog orka pravi priču za sebe i čini da se njihova hijerarhija konstantno menja.

Priča SoW-a direktno se nadovezuje na Shadow of Mordor. Vaskrsli rendžer Talion i pokojni vilenjak Cerebrimor (koji je nastanjen u Talionovom telu) zajedno čine nešto između Aragorna, Legolasa i utvare pstena. U prošloj igri, oni su uspeli da se izbore sa Sauronovim trupama i da iskuju novi prsten moći koji im treba da spasu Minas Ithil (svaka sličnost sa Minas Tiritom je slučajna) od najezde orkova. Igra počinje u trenutku nastanka dotičnog prstena. Neko ,,kidnapuje” Cerebrimora, primoravajući Taliona da krene u potragu za njim kroz kanjone Mordora.

sow2

Talion nalazi Cerebrimora zarobljenog u gnezdu nikog drugog do Šelobe, gigantskog pauka koji je u Povratku Kralja pokušao da smaže Frodoa. Zašto bi se jedan pauk interesovao za duha koga ne može čak ni da okusi? E pa u ovoj igri, Šeloba je oskudno odevena gotičarka koja želi da prisvoji prsten moći. Ozbiljan sam. Ogromni pauk je valjda jedna od gotičarkinih formi. Ili je gotičarka jedna od paukovih formi. Ko će ga znati. Davno sam čitao knjige, ali sam prilično siguran da Šeloba nije davala znake više inteligencije. Ako jeste, postavlja se pitanje zašto bi jedno takvo biće provelo hiljade godina (živela je u Mordoru još pre Saurona) pletući mreže u zabačenoj pećini umesto da traži prsten ili pokori svet ili šta već gotičarke rade u slobodno vreme. Ako stvarno želi prsten, što ga u Povratku Kralja nije skinula sa umreženog Frodoa? Ili propitala hobite otkud oni u Mordoru? Kome je uopšte palo na pamet da seksualizuje monstruoznog zglavkara? Da li se developeri stvarno brinu da nećemo kupiti njihovu igru ako u njoj nema digitalnih dekoltea?

Bilo kako bilo, Talion predaje prsten Šelobi u zamenu za Cerebrimorov (ne)život. Kao što je i za očekivati od drevnih mega-zlih demonskih gotičarki, Šeloba u potpunosti ispunjava svoju stranu dogovora i pušta super-moćnog hibridu čoveka i vilenjaka koji je nedavno razbio pola Sauronove armije da živ i zdrav ode svojim putem. Dotična odluka joj se sigurno neće obiti o glavu. Ovde priča SoW-a stvarno počinje. Talion i Cerebrimor nalaze Minas Ithil pod žestokom opsadom. Cilj im je da spasu grad od uništenja, ali i da povrate prsten moći od Šelobe i jednom za svagda zaustave armije Mordora. S obzirom da se radnja SoW-a odigrava pre LOTR-a, unapred je jasno da im ovo neće poći za rukom. Al’ šta je tu je.

sow3

SoW je brza open world akcija koja ne traći vreme na istraživanje sobičaka i iščitavanje quest tekstova. Mapa je ogromna i nudi pregršt lokaliteta od kojih svaki ima svoj vizuelni stil i questove važne za centralnu priču. Pored standardnih collectible predmeta, neki lokaliteti sadrže i orkovske tvrđave koje možete da zauzmete i branite od napada koristeći sopstvene mind-controllovane orkove. Opsade tvrđava, bilo da ste napadač ili napadnuti, su spektakularne i vredi ih iskusiti.

Borba u SoW-u je čista, nesputana ludnica. Svako ko je igrao sinematične 3rd person peglačine poput Witchera, Betmena i Mad Maxa će se ovde osećati kao kod kuće. SoW moć protagoniste podiže na još luđi nivo. Talion-Cerebrimor je superbrz, ne zna za gravitaciju, lako se penje uz bilo koju površinu, skače od zgrade do zgrade kao Spajdermen, ima magični luk čijim korišćenjem se aktivira bullet time, i može beskrajno da se kotrlja i trči i mlatara mačem. Tokom igre postepeno otključava moći poput teleportovanja, eksplozivnih strela, instant egzekucija, jahanja karakondžula, mind-controllovanja orkova, daljinskog trovanja groga kojim se dotični orkovi neprestano nalivaju, i još brdo suludih načina da protivnicima zagorčate živote.

sow18

Ako vam Talion-Cerebrimor deluje užasno prenabudženo, to je zato što jeste. Igra to balansira tako što igrača bombarduje hordama neprijatelja u kombinaciji sa mini-bossovima koji nisu ni malo naivni. Sasvim je normalno da vas po mapi u isto vreme juri i po 15 dušmana. Dodajte na to i da orkovi umeju i vole da se pentraju uz zidove, te da svaki od njih može da primi podosta udaraca, i igra se brzo pretvara u vrtoglavu borbu za goli život i konstantno bežanje po ulicama i krovovima. Ne samo da ste primorani da pažljivo koristite kompletan Talionov arsenal, već ćete zbog njegove krhkosti (na najvišem nivou težine može da primi svega 4-5 običnih udaraca pre nego što mu health padne opasno nisko) često morati da dignete ruke od dalje borbe i pobegnete sa repom među nogama.

Zahvaljujući nemesis sistemu, orkovi koji vas ubiju (Cerebrimor vaskrsava Taliona svaki put kad ovaj podlegne) bivaju unapređeni u mini-bossove i dobijaju specijalne karakteristike poput imuniteta na strele, slabosti na određene vrste napada, i sličnog. U slučaju da ne uspete da ih dokrajčite, ne samo da će se vratiti još jači i ružniji, nego će imati specijalnu netrpeljivost prema Talionu koja se manifestuje u obliku sidequestova. Sa prolaskom vremena u igri, individualni orkovi konstantno ubijaju jedni druge i napreduju u hijerarhiji Sauronove armije, postajući sve jači. Lako može doći do toga da usputni susret sa nekim nebitnim poglavicom preraste u trajnu vendetu koju doživljavate ličnije od bilo čega što se dešava u centralnoj priči.

sow6

RPG elementi postoje, ali su krajnje rudimentarni i svode se na otključavanje novih sposobnosti i pasivno pojačavanje starih. Oskudnu opremu ćete u toku igre zamenjivati neosetno jačim verzijama. Min-maxovanja itema i statsova, crafting sistema, donošenja ključnih odluka od kojih će zavisiti dalji Talionov razvoj, i potrošnih predmeta tipa bombi, buffova, zamki, potiona i sličnog nema ni od korova. No to ne predstavlja manu, jer je akcenat ionako na akciji.

No nije sve u čerečenju prsa u prsa, ima nešto i u sečenju grkljana. Pored stealth ubistava sa leđa, Talion može i da se krije u žbunju, da izvodi death from above skokove sa suicidalnih visina, ali i da u tandemu sa drugima odradi više takedown-ova istovremeno. Naravno, tu je i ,,preslišavanje” nesrećnih orkova koje se obavlja upravo tako što im se prišunjate dovoljno blizu da Cerebrimor može da uđe u njihov um i iščupa informacije o lokalnim mini-bossovima. Ako vam ovo deluje manje zabavno od zarivanja polomljenog mača u orkovske bubrege, ne brinite – po završetku preslišavanja, orkovske glave spektakularno eksplodiraju.

sow5

Da, SoW je neočekivano brutalna igra. Krv lipti na sve strane, odsečeni udovi lete kroz vazduh, zapaljeni orkovi urlaju u smrtnoj agoniji, a u slučaju da prežive sukob sa Talionom vraćaju se ,,ulepšani” groznim ožiljcima i opekotinama. Ugledati tako nešto u LOTR-u, pogotovo kada se ima u vidu da je igra vizuelno slična filmovima (koji su prikazali ukupno nekih pet kapi krvi), je u najmanju ruku šokantno. Dodajte na to i zaplet koji je neuobičajeno mračan za Tolkinove standarde, i zaključuje se da SoW zapravo istražuje lice ovog sveta koje do sada nismo videli, što je za svaku pohvalu.

Vizuelno, SoW-a me nije ostavio impresioniranim. Modifikovani LithTech engine na kome je zasnovan star je dobre tri godine (koristio ga je i Shadow of Mordor) i to se najviše vidi u senkama i osvetljenju. Modeli likova i protivnika izgledaju dobro, ali zato okolina deluje jednolično i isprano, bez živahnog kontrasta i detalja koji zapadaju za oko. Isto tako, muzika u igri ,,radi posao,” ali nažalost zaboravićete je čim se završi.

sow4

SoW sadrži i mikrotransakcije. Uglavnom se svode na kupovinu kovčega iz kojih dobijate opremu i lojalne orkove. Srećom, oprema nije neki faktor (pogotovo ako igrate na nižim težinama), a kupljeni orkovi su randomizirani, što ih zapravo čini lošijim od onih koje ste sami odabrali. Nadajmo da će tako i ostati.

Middle Earth: Shadow of War je dobra igra. Nemesis sistem unosi dovoljno varijacije da SoW-u da ,,ono nešto” što ga čini drukčijim od drugih open world akcionih naslova. Mane su mu đene đene grafika i suvonjava centralna priča i likovi. Predstavlja odličnu razbibrigu za hardkor gejmere koji žele da min-maxuju armije orkova, ali i za casual igrače koji bi da se zavale i relaksiraju uz sinematičnu klanicu i gotovo svemoćnog protagonistu.