Ako ste voleli Chrono Trigger možda ste pre par godina odigrali i I am Setsuna, JRPG studija Tokyo RPG Factory-a koji je bio totalni tribute legendarnoj igri. Kada je Square Enix na čelo tog malog studija postavio Atsushi Hashimoto-a, bilo je to sa ciljem da se nastavi sa razvojem novih JRPG igara u stilu klasika kao što su Chrono Trigger i klasični Final Fantasy. Njihov prvi naslov iz 2016. godine je postigao dovoljan uspeh da studio dobije zeleno svetlo i za drugi projekat od kog je nastao Lost Sphear.

Glavni lik Kanata, ima posebnu moć sa kojom može da vraća ljude iz belog maglovitog voida u koji upadaju nakon što zaborave – Kanata ih vraća sećanjima koja sakuplja. Da, tipičan anime JRPG stuff. Magla koja prekriva delove mape takođe vrlo podseća na Final Fantasy IX. Kanata će uz pomoć svojih prijatelja Lumine i Locke-a krenuti u misiju da eliminiše “belu maglu” koja polako uništava njihov svet. Naravno kako quest bude odmicao, biće tu i obligatorne zle imperije, kao i mnogih čudnih saveznika koji će se pridružiti herojima. Reći da je Lost Sphear JPRG kliše nije greška ali kada znamo da je to zapravo i bio cilj autora ne možemo mu to uzeti kao manu.

Grafički, ovaj naslov podseća na današnje Square Enix igre za mobilne telefone ili možda neke prostije JRPG-eve iz vremena GameCube-a, u najboljem slučaju 3DS-a. Što naravno na velikim ekranima ne izgleda posebno atraktivno. Jednostavni 3D modeli u 2D like izometrijskom pogledu svakako doprinose retro osećaju ali ne bi se bunili da je grafika malo detaljnija. Sa druge strane muzika kao i svi zvukovi u igri pogađaju tačno nostalgičnu notu, pa na trenutak sve deluje kao neki remaster starog JRPG-a klasika. Ipak, kada se malo više upustite u kampanju, postaje jasno da to nije slučaj.

Sistem je sličan prethodnoj igri I am Setsuna, i vuče dosta toga i iz drugih klasičnih JRPG naslova. Zasniva se na active time battle sistemu sa četiri igrača u ekipi, na koji smo navikli u starijim Final Fantasy ostvarenjima, a sam raspored likova na ekranu je čist Chrono Trigger. Naravno sistem je dodatno zakomplikovan svakakvim forama koje zapravo bespotrebno kvare uživanje. Chrono Trigger nije bio toliko zapetljan, i u tome je i bila čar! Svašta je nabacano kako u battle system tako i u samu igru da bi se na silu evocirale uspomene na naslove tipa Dragon Quest, Xenogears, Suikoden i druge, što je uglavnom očigledno i deluje forsirano.

Boss borbe su brutalne. Iskreno ne sećam se da su u Chrono Triggeru i sličnim igrama boss borbe bile ovoliko naglašene po pitanju težine. Svaki od njih biće poseban izazov. Mapa sveta nije preterano velika i glavna priča će vas uglavnom provesti preko svih bitnih kolacija, tako da ne ostaje mnogo toga za dodatno istraživanje, pored skrivenih bosseva koje možete pokušati da izazovete ako ste skloni mazohizmu. Za kompletiranje glavne priče nije potrebno više od 20 sati ali ako želite dublje iskustvo od 100+ sati tu je crafting sistem za magije i gear. Na to sve se nadovezuju i recepti za hranu za čije maksimizovanje treba odvojiti ozbiljno vreme za grind. Šteta je samo što dubinu ovih sistema vrlo lako možete da zanemarite ako samo protrčite kroz igru.

Tokyo RPG Factory je sa ovim naslovom uspeo da jasnije iskaže svoju filozofiju – ali i dalje, ni Lost Sphear poput svog prethodnika nikako neće biti svrstan u kategoriju legendarnih JRPG-eva, već će biti zapamćen kao čudni nostalgični retro trip samo za najzagriženije fanove stare škole ovog žanra. Vreme kada su JRPG igre suvereno vladale na konzolama davno je prošlo. Konzole su danas pune zapadnih RPG igara, dok japanski RPG sve više teži zapadu i bez problema ima svoju publiku i na PC-u. Nekada nije bilo tako, i ako to sjajno vreme niste iskusili tada nećete sebi učiniti uslugu ako pokušate da to nadoknadite ovim naslovom. Bolje odigrajte neku klasiku, recimo baš Chrono Trigger. Lost Sphear dostupan je na PS4, PC-u kao i na Switchu (verzije za Xbox nema?) i to po skoro punoj ceni od oko 50e, što će ovaj naslov definitivno svrstati u kategoriju – samo za najtvrdokornije JRPG nostalgičare.

Lost Sphear (PS4 Pro)
  • 7.5/10
    EmuGlx Score - 7.5/10
7.5/10

Finalni utisci

Tokyo RPG Factory je sa ovim naslovom uspeo da jasnije iskaže svoju filozofiju – ali i dalje, ni Lost Sphear poput svog prethodnika nikako neće biti svrstan u kategoriju legendarnih JRPG-eva, već će biti zapamćen kao čudni nostalgični retro trip samo za najzagriženije fanove stare škole ovog žanra.