Svi znamo kako je ”gust” oktobar i novembar za gejmere. Do sada smo imali novi Call of Duty, Red Dead Redemption, Assassin’s Creed. Za nešto više od nedelju dana nas očekuje još jedna ”poslastica” za sve nas gejmere, novi Fallout naslov. Bitnija stvar je da je u proteklih nedelju dana trajalo BETA testiranje ove igre, pa bi želeli da podelimo naše mišljenje o ovog nadolazećoj igri sa vama. Pokušaćemo da se ne držimo toliko priče i dešavanja u igri, već da više obratimo pažnju na tehnički deo, stanju trenutnog builda igre kao i šta nas očekuje na izlasku.

Sigurno već znate da je Fallout 76, prvi naslov u franšizi koji je da kažemo ”Online Only”. Oduvek smo mislili kako je Fallout univerzum savršen za masivnu multiplayer igru, a nešto tako nam upravo dolazi. Ipak, nije sve tako sjajno i bajno kao što zvuči, najviše zbog, nedovršenosti trenutne verzije ove igre, bolje rečeno, prekasne najave i preranog izbacivanja na tržište. Moramo da napomenemo, da sve što smo igrali je ”Full” igra, koja je služila kao zamorče devloperima za stress testiranje, kako bi videli slabost servera, net codea, stabilnost same igre i svega ostalog. Upravo zbog toga je i poenta igre i igranja bila da se svaki build, nebitno da li igrate na PS4, Xbox One ili PC-u, ”polomi” bolje rečeno, da se stvore scenariji opterećivanja servera kada će igra jedva raditi za igrače i serveri jedva podnositi populaciju koja bi bila na njima. Možemo i opušteno da kažemo da im je ovo apsolutno uspelo, jer je igra u protekla dva od šest testiranja (prva tri su bila ekskluzivno na Xbox One kozoli) je igra radila očajno u svakom mogućem smislu. Nego krenimo ispočetka.

Fallout 76 izgleda i igra se identično kao poslednji Single Player naslov u franšizi, Fallout 4. To možemo zahvaliti malo starijem Creation Engine-u koji pokreće i ovu igru. Zanimljivo je da se Bethesda okrenula da ovaj ”MMO-like, Survival” naslov radi u ovom Engineu iako već imaju The Elder Scrolls Online koji radi u stabilnijem i ispeglanijem izdanju, sa naravno svojim engine-om. Modovi su već pokušali da ubace multiplayer u TES Skyrim, koji pokreće isti engine i nikada to nije bilo, kako da kažemo, savršeno realizovano. E sada, iz prespektive ljubitelja ovog divnog sveta kakav je Falloutov, na žalost, ni Bethesda programerima baš i ne uspeva da prilagode engine za multiplayer only naslov.

Cela ideja je savršena, imamo Zapadnu Virdžiniju koju možemo da istražimo, savršen i prelep svet. Iako je engine star, pejzaži koji se mogu videti u igri su u trenucima stvarno breathtaking. Grafički se igra dosta razlikuje od četvorke, najviše zbog promene art designa i generalno ”ambijenta” u kojem se igra nalazi. Ne dominira zelena boja kao u trojci, niti žuta kao u četvorci, već da kažemo, ”dominantna boja” zavisi od regije u kojoj se nalazite. Za nekih 15tak sati, koliko smo proveli u testiranju, smo imali prilike da obiđemo tri regije koje se totalno razlikuju međusobno, što je stvarno, jako prijatno iznenađenje.

Ipak, najveći problem je gameplay mehanika, koja je morala da se promeni jer je u pitanju ”live i dinamična” igra, bez pauziranja i svega. Svi znamo da je VATS bilo jedno od najboljih rešenja, taj taktički prilaz je bio zaštitni znak Fallout franšize. Okej, možda do trojke, kada je on morao da se redizajnira zbog prebacivanja u first person perspektive. Ipak i tada je radio skroz okej. Zbog dinamičnosti igre, pauziranje i taktičko planiranje se totano gubi, te u igri VATS funkcioniše kao glorifikovani auto-aim. Praktično, kada uključite VATS, svet i dalje ”mrda” oko vas, ali svaki vaš metak ide u protivnika, naravno ukoliko su šanse na vašoj strani. Sa druge strane, ima totalno nelogičnih odstupanja od prorentualne šanse da pogidite neprijatelja, i neretko će se desiti da promašite 5-10 hitaca za redom koji imaju 90% da pogode metu. Malo čudno, zar ne? Druga stvar vezano za VATS sistem je ta što je, u ovom trenutku, totalno nepotreban. Manualno nišanjenje, čak i na konzolama, je dosta lakše i preciznije od VATS-a. Time, jedan od zaštitnih znakova gameplaya u Fallout franšizi totalno gubi svoju svrhu. Jedini scenario gde se VATS može, bolje da kažemo, mogao bi, da se koristi je u PvP obračunima, jer je ovo ipak Survival igra. Na žalost, ili sreću, nismo imali prilike da se sukobimo sa ostalim igračima, što je možda i dobra stvar.

Zanimljivo je da je Bethesda Software uposlio ID Software da pomognu oko mehanike napucavanja, ali apsolutno se ništa nije promenilo.

Što se tiče priče, ona praktično ne postoji. Sve se svodi na šetanju i sakupljanju audio logova gde ćete se upoznatavati sa preminulim avanturistima koji su izašli iz Vaulta širom Zapadne Virdžinije. Možda je manjak priče, makar za sada koliko smo mogli da je ”osetimo” i dobra stvar, setivši je kakva je bila priča u četorci, pa i u trojci. Sa druge strane, Public Events, Side Misije i ostale aktivnosti mogu biti zanimljive sa vremena na vreme, pogotovo ako nasumično upadnete u grupu sa drugim random igračima, ili još bolje ako igrate u grupi sa vašim prijateljima.

Ipak, pored svih ovih mana, ima nešto očaravajuće u ovom naslovu. Svaka igračka sesija nam je proletela. Već smo napomenuli, svet je apsolutno prelep, raznovrstan, pun svega i svačega za istražiti. U trenucima pomislimo kako bi divno bilo da je ovo Single Player only da stvarno uživamo, kako valja, po prvi put u ogromnom Fallout svetu. Razumemo koncept i ideju multiplayera u ovoj igri. Bolje rečeno, stvarno nas je ”radila” da neizvesnost u igri, jer iako možete videti svakog igrača na serveru na mapi (totalno zapanjujuća odluka za survival igru), nikada ne znate kome će puknuti nešto u glavi i odlučiti da vas posipa neprijateljima. Ta neizvesnost, kada vidite drugog ”preživelog” i ne znate da li će vam biti prijatelj, neprijatelj ili će samo nastaviti da gleda svoja posla, je skroz dobro odrađen. Verujemo da je i poenta u tome, ali na žalost, mi nismo imali šanse da igramo igru u grupi, već samo u solo fazonu.

Mi nismo imali problema sa pucanjem igre kao neki igrači, niti sa blokiranjem i drugim problemima, kao što su: Statični AI, misije koje se ne mogu uzeti, stvari koje fale na određenim mestima na mapi i tako dalje. Sa druge strane, od kada je Beta postala dostupna i na PC i PS4 konzoli, performanse na Xbox One X konzoli su jednostavno bile, užasne. Često je FPS u igri padao na dosta ispod 30 fps-a. U trenucima smo imali osećaj da je igra radila u upola frejmova od onoga šta Bethesda garantuje. To je ono šta nas malo plaši, jer je igra praktično iza ugla, kopije su već odštampane, samo treba da se pošalju retailerima.

Ceo koncept je jako dobar, ideja je i više nego interesantna, svet prelep, sve to sa užasno lošim engineom i još gorom mehanikom pucanja. Naravno već sada možemo da vidimo šta sve mogu da budu problemi u finalnoj verziji koja je na samo 10 dana od nas, ali ponovo, nadamo se da će se stvari menjati na bolje dugo nakon izlaska igre. Nismo želeli da ulazimo u dubinu igre jer ćemo imati priliku da igramo i ”full verziju” za nešto više od nedelju dana. Za dublju analizu, pročitajte naš pun review uskoro na našem sajtu.