Kada je 2010. godine studio Vigil Games uspeo da uz pomoć svog izdavača THQ-a na tržiše izbaci svoju prvu video igru Darksiders, mnogi igrači širom sveta su se obradovali i ponadali da će ova veoma solidna igra predstavljati početak velike franšize u kojoj ćemo moći zaigrati avanture svo četvoro jahača apokalipse koji su se našli u centru misterije koja je dovela do iznenadnog uništenja čovečanstva i slamanja balansa izmedju Raja i Pakla. Uspevajući da u jednoj igri spoje vizuelni i narativni stil stripskog autora Joe Madueire sa gameplay-om „metroidvania“ igara, Darksiders 1 se odmah proslavio kao jedna od najboljih (i maltene jedinih) igara inspirianom Zelda serijalom ali koja je pravljena za odraslu publiku.

Dobra ali nažalost ne prevelika prodaja prvog dela igre je dala šansu developerima iz Vigil Games-a da naprave ambiciozniji nastavak Darksiders II koji nije uspeo da postane megahit, ali ga fanovi i dan danas pamte kao jedan od najboljih pokušaja zapadnih developera da naprave metroidvania RPG igru sa jakim elementima hack&slash-a i bitaka u stilu Devil May Cry-a. Nažalost nedostatak vremena, krah THQ-a i priča koja se nije nastavila na odličan kraj prvog Darksidersa su doveli do kraja ove franšize… dok je iz pepela nije izvukao THQ Nordic (mali evropslki izdavač zabavnog softvera ranije poznat pod imenom Nordic Games). Ovaj maleni izdavač video igara je odlučio da prilagodi obe Darksiders igre novim konzolama, a posle uspešog remastera Darksiders II: Deathinitive Edition sada je najzad u prodaju stigao još više čekani – Darkiders: Warmastered Edition!

THQ Nordic i tim developera iz studija Kaiko nisu hteli previše da rizikuju sa ovim remasterom, fokusirajući se najviše da na očuvanje gameplay-a i atmosfere originala. Naravno kompletna igra je optimizovana da bolje radi na svim modernim igračkim platformama (i dalje ne znamo kako će igra raditi na Wii U konzoli pošto je ta verzija igre odložena do daljnjeg), uz prisustvo malog broja dodataka koji ipak dobro utiču na poboljšanju vizuelne prezentacije. Za početak kvalitet svih tekstura je dupliran, senke su oštrije i jasnije, svi FMV cinematici su ponovo renderovani i povećani sa 720p na dosta veću rezoluciju (što je i osnovni razlog zašto remaster zauzima više nego duplo prostora od originala), a dodati su i blagi efekti zamućenja slike na ivicama ekrana (vignetting i chromatic abberation) koji nisu previše napadni kao u nekim drugim igrama.

PS4 i Xbox One konzole puštaju igru u 1080p rezoluciji sa 60frejmova u sekundi, a PC i PlayStation 4 Pro mogu lagano da dostignu 4K rezoluciju. Ovo je dobra vest ne samo za vlasnike 4K televizora, već i za one sa 1080p ekranima koji hoće da uživaju u savršenoj slici koja se dobija preko procesa smanjena 4K gameplay-a na 1080p rezoluciju (takozvani supersampling ili downsampling). Što se PC-a tiče, konfiguracija sa Radeon 470X grafičkom nije imala problema da prikaže igru u 4K60 izvodjenju, što je učinilo ovu verziju igre zaista dosta lepšom od originala. PC korisnici imaju i posebnu poslasticu koja nije prisutna na konzolama – slajder za podešavanje FOV-a (standardni, povećani i maksimalni).

Ako do sada niste odigrali Darksiders ili želite da se podsetite ove odlične igre, njeno najnovije izdanje Darkiders: Warmastered Edition definitivno predstavlja najbolju verziju koju danas možete naći na tržištu. U potragu za originalom će vam sigurno pomoći činjenica da je THQ Nordic odlučio da igri da veoma poštenu početnu cenu od svega 20 Evra na Evropskom tržištu, a svi vlasnici stare verzije igre na Steamu su automatski dobili remaster besplatno! Ako želite da se jednoga dana ova franšiza vrati sa trećim delom koji će nastavati radnju posle (sada već kultne) završnice Darksidrs 1 igre, definitivno vam preporučujemo da nabavite ovaj naslov.

Naš opis Darksiders igre možete pročitati ovde.

Darksiders: Warmastered Edition (PC)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Nekada davno, 3D avanture su često promovisale tradicionalni Zelda gameplay, ali nažalost to doba se zavšilo, ostavši fanove ovog žanra da čekaju možda jednu ili dve igre svake godine koje će ih zadovoljiti. Darksiders je upravo bila takva igra – kvalitetna, kraka, dobro fokusirana i fantastično realizovana Zelda avantura za odrasle koja sada na PS4 konzoli izgleda bolje nego ikada do sada. Nemojte je propustiti!