Stari PCjaški dani gde su sva deca imala fantazije da im je kompjuter toliko jak da mogu da pokrenu Crysis su odavno završeni. Dvojka i trojka su se igrale na konzolama jer je zahtevnost za Crytek engine tada bila kao da vam treba barem 3070 u današnje vreme. Ova kolekcija remastera rešila je sve te probleme i ubacila sva tri dela ove legendarne pucačine u jedno pakovanje. U ovoj trilogiji dobijate 13 godina star Crysis koji je bio poznat da privlači sve naraštaje zbog grafike ali da vas zadržava sa izazovnim neprijateljima, slobodom atmosferom i izvanrednom akcijom. Crytek je odlučio da u eri remake-ova uradi ono što se očekivalo od njih i da stare maestralne igre približi novim generacijama gamera.

Priča je generička, pratite priču vojnika i njegovog tima koji su ubačeni na teritoriju Severne Koreje 2020 godine i svi su opremljeni sa kul Nano odelima koja nude nadljudsku snagu i sposobnosti. Misija vojnika je da spasu odredjene osobe, ali ubrzo otkrivaju da pored nesrećnih vojnika severne koreje, tu se nalaze i vanzemaljci koji žele da osvoje svet poznatiji kao CEPH, a podršku im pruža sumnjiva i tajna vojna formacija C.E.L.L. Umesto novog grafičkog spektakla dobili smo čist remaster u kome su bolje teksture, poboljšane animacije i naravno framerate.

Crysis (2007) je uvod u magiju Crytek-a i njihovo izvlačenje maksimuma iz tadašnjih kompjutera koji su se plašili da pokrenu igru i na low settings usled fascinantne sistemske zahtevnosti i potencijalnog izazivanja požara iz kućišta istog.

Crysis 2 (2011) je svakom igraču bio omiljen jer je to bilo vreme kada su razvojni timovi zapravo slušali svoje krajnje korisnike i korigovali igre po ukusu igrača. Čak i nakon 11 godina od izlaska igre, retko koja igra je tako dobro dočarala distopijsku budućnost. Istraživanje post apokaliptičnog New York-a je grafički spektakl i pravi eye candy. Umesto plaža i zelenog rastinja iz Crysis 1, ovde vas čekaju bitke na vrelom asfaltu i krovovima New Yorka koje su čist adrenalin (pogotovo ako se okušate da igrate na većim težinama). Nano odelo će vam biti ona mala razlika izmedju izlazka iz bitke kao pobednik ili kao ukras razorenom New Yorku.  Priča je naravno uznapredovala, i pričati o njoj nakon ovoliko godina bi bilo kao otkrivanje tople vode, tako da za one koji nisu imali sreće da igraju originalne verzije, čeka ih prava poslastica.

Crysis 3 (2013) je vrhunac koji je toliko pun spoilera da je greh bilo šta spomenuti osim da je grafički najlepši deo od cele trilogije.

 

Nano odelo je posebna priča u Crysis serijalu koje pruža najzabavniju supermoć – nevidljivost ili skoro pa savršenu kamuflažu. Crytek je shvatio da Crysis 2 i 3 treba da imaju neka unapredjenja za Nano odelo što je unelo dodanu raznovrsnost u nastavcima i učinilo našeg protagonistu još opasnijim i pogubnijim po protivnike. Unapredjenja Nano odela su protagonistu tehnički napravili Predatorom iz famozog Predator serijala. Nevidljiv sa termalnim vidom, fali mu samo da se razdere kao naš dragi vanzemaljac i ugodjaj je kompletan.

Naravno pucačina bez raznovrsnog arsenala oružja je kao posna sarma. Može da se jede ali se ne i da se preterano uživa. Originalni Crysis vas časti sa tipičnim oružijima kao što su shotgun, assault rifle, sub-machine gun i sa vremena na vreme preko potrebni eksplozivi u vidu granata i sličnog. Dvojka je bila baš dobar tuning keca i ubacili su nova oružja, dok je Crysis trojka ubacila i oružja vanzemaljaca (Ceph-ova protiv kojih se inače borite) tako da vas finale trilogije obraduje sa oružijima kao što je legendarni Predator Bow (kao ona mesnata slaninica u sarmi).

Zanimljivo je da za triolgiju koja se zasniva na pucanju i dodeljivanju besplatnog olova u tela protivnika, u prvoj igru, rukovanje oružjem nije baš dobro realizovano. Srećom Crytek je jedna od kul firmi koja brine za svoje mušterije tako da su u drugom i trećem delu ti problemi eliminisani.

Donekle sam zapanjen da sam naišao na neke manje bagove i gličeve, kao što su protivnici koji se zaglavljuju u teksture, dok je AI protivnika totalno random. U jednom trenutku borite se protiv ozbiljnih taktičara koji predvidjaju svaki vaš potez, u drugom trenutku ti isti protivnici se ponašaju kao da su okrenuli cev oružja prema sebi i aktivno pritiskaju dugme za izbacivanje šaržera umesto okidača. Čak ponekad će totalno ignorisati činjenicu da ste nevidljivi i početi direkt da pucaju u vas. Jedna od najvećih mana ovog serijala je što ne postoji Multiplayer koji bi bio neverovatno zabavan. Igra bi tačno bila sweet spot izmedju Call of Duty i Halo serijala.

Crysis Remastered Trilogy
  • 6.5/10
    EmuGlx Score - 6.5/10
6.5/10

Finalni utisci

Iskreno gledano, Crysis trilogija je izuzetno zabavni blast from the past sa napomenom da svi koji krenu Crysis 1, u slučaju da im se ne svidja kako je igra ostarila, moraju barem da pruže šansu 2 i 3 delu jer im je tu garantovana donekle modernija zabava.

Pros:
– 3 igre u 1 pakovanju uvek dobro dodju
– 3 igre? Da definitivno 3 igre su pros

Cons:
– Nema multiplayer
– Previše neiskorišćenog potencijala
– Generička priča