Početkom 2017. godine, svetska javnost je počela da čuje glasine o novom žanru multiplayer igara koje su počele da se šire preko uticaja svega nekolicine developera željnih da podignu online okršaje na mnogo veći nivo intenziteta. Modderi open world simulacije ARMA, developeri igre H1Z1, i ponajviše ideje iz uma Brandon „Player Unknown“ Green-a su uspeli da na gaming ekrane prenesu atmosferu, tenziju i nezaustavljivu akciju koju smo pre par decenija mogli prvi put osetiti u legendarnoj japanskoj knjizi Battle Royale (i njenim mnogobrojnim kopijama).

A onda, u periodu od svega par meseci žanr Battle Royale igara je eksplodirao na neverovatan način, uzdigavši PUBG i Fortnite Battle Royale igre u top svetske popularnosti. Sa preko 500 miliona aktivnih igrača na svim gaming platformama današnjice, ove dve igre su krajem 2018. godine dobile i prvog „visokobudžetnog“ konkurenta u formi Call of Duty Blackout moda, koji je jasno stavio do znanja da je BR žanr ne samo spreman za nove konkurente, već i da se osnovna formula ovog moda može proširiti na beskrajni broj načina.

Videvši da imaju šansu da igračima ponude nov pogled na BR žanr, developeri Titanfall franšize iz studija Respawn Entertaiment su zamislili nove ideje i u totalnoj tajnosti više od godinu dana radili na projektu koji je iznenada oduševio javnost. Najavljena i puštena u rad u periodu od svega par dana, njihova najnovija igra je stigla na velika vrata u PC i kućne konzole gaming, i instantno postala BR igra koja će zauvek ostati zapamćena kao jedna od najkompletnijih, najispeglanijih, i najzabavnijih online igara ikada napravljenih.

 

Apex Legends je potpuno besplatna FPS Battle Royale igra smeštena u Titanfall univerzumu, ali totalno odvojena od cele tematike upravljanja velikih mech vozila i njihovih legendarnih „pilota“. Umesto njih, igra je fokusirana na veliki BR turnir u kojem se bore specijalizovani heroji (zvani „legende“) koji se bore međusobno da bi postali Apex Legend šampioni. Ponuđena potpuno besplatno i uz minimalno promovisanu monetizaciju koja je fokusirana samo na kozmetičke dodatke, Apex Legends je od svoje premijere stigla kao potpuno završena igra, ispolirana do skoro savršenstva i bez ikakvih alfa/beta problema koje su obeležile rane periode mnogih drugih BR igara.

Da bi se odvojila od svih drugih BR iskustava trenutno dostupnih na PC-u i konzolama, Apex Legends nudi samo jedan mod igranja na jednoj mapi, mnoštvo pametnih in-game promena i unikatne optimizacije koje omogućavaju igračima da se odmore od muka sa kontrolisanjem inventara i svoje bojne opreme, i posvete se mnogo više samoj akciji na terenu.

Developeri iz Respawn Entertaimenta sa ovom igrom promovišu kratke ali veoma atraktivne okršaje, brzo kretanje, duže preživljavanje pod paljbom, skoro totalnu eliminaciju šunjanja i sakrivanja, nove načine vraćanja tima sa ruba poraza nazad u bitku i lake komunikacije između igrača koji nemaju mikrofone.

Prva bitna odluka je totalni fokus na timove od tri igrača i ograničenjem online meča na svega 60 igrača (20 timova). Iako igrača ima manje nego u drugim sličnim igrama, ovo uopšte nije uticalo na kvalitet online zabave. Jedina mape koja je u igri (King’s Canyon) je optimizovana za ovakav sastav timova, sa dosta loot zona i raznoraznih objekata koji usmeravaju kretanje igrača kroz mnogobrojne tematski različito dizanirane zone i uska grla, eliminišući velike otvorene zone, neiskorišćen prazni prostor i čak potencijal za neočekivane snajperske napade. Iako u igri nema vozila, na nekoliko mesta u mapi su postavljeni visoki sky diving baloni, do kojih se možete brzo podići i doskočiti do udaljenih delova mape. Tok brzog igranja na mapi je takođe začinjen relativno brzim kretanjem krugova koji se lagano sužavaju, promovišući konstantno kretanje timova i završetak mečeva za oko 20 minuta.

Ali pre početka meča moramo se posvetiti i herojima igre. U launch verziji igre ih ima osam Legends-a (šest besplatnih i dvoje koji se mogu otključati ili igranjem ili kupovinom), i svaki od njih sa sobom donosi tri specijalne moći koji će uticati na gameplay elemente kao što su istraživanje, odbrana, napad ili podrška. Svaki heroj, kao na primer vojni veteran Bangalore, dobija jednu pasivnu osobinu (povećanje brzine kretanja ako je pod protivničkom paljbom), cooldown aktivnu moć (bacanje dimnih bombi) i retko dostupnu specijalnu moć (označavanje zone za bombardovanje). Druge Legende su posvećenje lečenju, obmani protivnika, zaštiti, kontroli nad terenom i drugim gameplay sistemima. Dobro odabran tim i pametno timsko igranje mogu dovesti do odlične sinergije ovih herojskih moći u mnogim situacijama, što itekako može doprineti šansi za pobedu.

Broj heroja igre, oružja, opreme i kozmetičkih dodataka će biti uvećavan preko tradicionalnog sistema premium Sezona koje je popularizovao Fornite. Prva sezona stiže već u martu, po ceni koja za sada nije poznata, i trajaće tri meseca. Nove sezone posle toga će doći u junu, septembru i decembru.

Sa odabranim tročlanim timom, vreme je za iskakanje. I tu se odmah vide nove inovacije. Svi igrači iskaču timski, sa jednim igračem odgovornim da spusti ceo tim na jednu lokaciju (uz opciju da se igrači manuelno odvoje i polete gde hoće). Kao i uvek, prvih par minuta svake BR igre je miks veoma brzog istraživanja i akcije koja ne oprašta igračima koji nisu pronašli adekvatno oružje. Ovde Apex Legend ima dodatne elemente za ispomoć igračima koji nisu vični u borbama. Naime, pored redovnog oživljavanja članova tima koji su poklekli pod paljbom, preživeli igrač može pokupiti „barjak“ totalno poginulog saborca, i otrčati do obližnje respawn zone gde će tim ponovo oformiti i dobiti novu šansu za pobedu. Svaka respawn zona (označena na mapi sa zelenom ikonicom) se može iskoristiti samo jednom, i predstavlja jednu od najboljih inovacija u sferi BR igara koje smo videli od premije ovog žanra. Pored respawn zona, tokom svakog meča možete posetiti plave obojene zone na mapi koje daju zagarantovano dobar loot, leteći brod pun dobre opreme, kao i da nađete loot robote sa pomalo korisne opreme.

Ako ste sleteli i preživeli prvi minut, Apex Legends se prebacuje u tradicionalni mod igranja BR žanra, koji podrazumeva kretanje po mapi od jedne do druge loot zone, potragu za protivničkim timovima, deljenje opreme među saborcima i držanje pažnje na aktivni krug koji se sužava, terajući igrače da se susretnu u konačnom okršaju sve dok se ne pronađe finalni pobednik. Ali tokom svog ovog vremena, put do pobede će biti propraćen totalno novim gameplay sistemom koji je Respawn Entertaiment dodao, sistemom koji će umnogome pomoći ne samo novajlijama da se lako opreme, snađu u bitkama i kretanju, već i iskusnim igračima da dobiju mnogo veći broj informacija o situaciji oko njih.

Ova gameplay inovacija se zove PING sistem. Sa njim, svaki igrač može usmeriti nišan ili kursor na deo terena, opreme ili čak protivnika, i javiti svojim igračima o tome. Znači, Ping sistemom možete javiti gde želite da idete, gde ste videli protivnike, koji item ste videli na zemlji (oružja, njihovi dodaci, municija, defanzivna oprema, healing itemi), koji item vam fali u vašem inventaru (samo selektujte slot po želji, ili na primer prazan slot za oklop, municiju, ili optički nišan) i sl. Vaš odabrani heroj će viknuti celom timu šta ste želeli ili videli, što diže in-game komunikaciju na mnogo veći nivo, dajući fantastičnu alternativu komunikaciji sa mikrofonom koja nije poželjna kod određenog dela igrača. Heroji će takođe sami komentarisati određena dešavanja, npr. javiće da je možda vreme da krenete put do udaljenog kruga, da ste već unutra upravo stvorenog manjeg kruga, da ste pod paljbom, vaš heroj će javiti timu da se lečite i sl. Naša preporuka je da iskoristite sav potencijal Ping sistema, ali da vam mikrofon bude pri ruci i upaljen jer se sa njime ipak mogu voditi mnogo detaljnije rasprave o samim taktikama tokom okršaja.

Borbene mogućnosti igre su fokusirane na širok spektar oružja (sa njihovim mnogobrojnim dodacima), nekoliko vrsta bombi, specijalne moći svakog heroja, dobar tajming za brzo lečenje koje uključuje i bazični HP i nezavisni Oklop. Oružja se dele na dva načina – po vrsti municije (Light, Heavy, Energy, Shotgun shells) i tipu oružja (Pištolji, SMG, Assault puške, Light Machine guns, Snajperi i Sačmarke), a svaki tip oružja dolazi u nekoliko modela, mnogi preuzeti iz starijih Titanfall igara. Tu su različiti modovi pucanja, kao i dodatna oprema koja se može nakačiti na cev, šaržer, kundak, nišan i specijalni slot.

Iako su developeri prvo hteli da totalno randomizuju drmanje cevi kod svih oružja, rani predlozi konsultanata (koji su čak bili i eSports i Twitch streamer igrači) su ih uverili da je CS:GO pristup ipak bolji od onog koji na primer ima PUBG. Svaka puška u igri ima fiksni „spray pattern“, koji vam može omogućiti da pravilno naučite kako se svako oružje ponaša (sa ili bez attachment dodataka) na raznim udaljenostima.

Bez ikakve sumnje, same borbe traju duže od sličnih BR igara. Takozvani „time to kill“ je duži, igrači se brže kreču i pametnom igrom mogu iskoristiti svoje Herojske moći da se uklone iz linije paljbe, lečenje traje relativno brzo, a indentifikacija položaja protivnika je umnogome poboljšana činjenicom da svaki metak koji je ispaljen ostavlja jasno vidljiv trag u vazduhu. Ne postoje silencer dodatci za bilo koju vrstu oružja, a i protivnici mogu na kratko biti označeni pingovima vaših saboraca.

Svi dodaci za oružja i delovi oklopa (šlem i oklop za grudi) su obojeni u boje koje označavaju jačinu opreme, dajući šansu igračima da dosta unaprede bazična oružja i poboljšaju ih za bitke pred kraj meča. Ovo je posebno bitno za delove oklopa čija boja označava količinu dodatne zaštite (dodatnih 100HP za belo do +200HP za ljubičasto). Veoma retka žuta (legendarna) oprema ima istu snagu kao i ljubičasta oprema, ali sa sobom donosi specijalne moći koje itekako mogu da obrnu tok bitaka (npr. optički nišan koji „vidi“ kroz dim ili backpak koji skraćuje vreme lečenja za pola). Iako se tokom igranja može naći dosta opreme za oružja, po prvi put (i na svu sreću) u BR žanru, Apex Legends automatski raspoređuje pokupljene dodatke u njihove slotove. Ovo umnogome ubrzava gameplay i smanjuje vreme provedeno u inventaru (gde ako hoćete možete da manuelno prebacujete sakupljenu opremu gde hoćete).

Jednostavno rečeno, sistem Ping komunikacije kao i ovo automatsko raspoređivanje dodataka na oružja MORA stići u sve ostale BR igre, pogotovo sve one koje tek treba da stignu u budućnosti.

Što se F2P monetizacije tiče, Apex Legends je poprilično lagan i ne nudi igračima načine da „plate da postanu bolji“.  Igra je prepuna kozmetičkih dodataka (odela, weapon skin-ovi, banneri, zvučni pozdravi, javno vidljivi stats trackeri i sl) koji se mogu dobiti iz kozmetičkih lootbox-ova koje nemaju premium ključeve, a koji se redovno dobijaju preko redovne igre. Igrači će takođe redovno dobijati i dve vrste crafting materijala, jedan za manuelno pravljenje odabranih kozmetičkih itema, i drugi koji služi da otključavanje premium Heroja kojih u prvoj verziji igre ima dvoje. Sve ovo se može kupiti i preko ingame shop-a (zajedno sa par ekskluzivnih kozmetičkih skinova).

Sve u svemu, iako 1. februara niko nije znao da ova igra postoji, kada je 4. februara Apex Legends stigao na PC i konzole, igračima je ponudio „kompletan“ BR paket, optimizovan za lagano i brzo igranje, bez bugova i jasnih nedostataka, privlačan novajlijama i neverovatno zahvalan fanovima FPS igara. Apex Legends je dokaz da Battle Royale žanr itekako ima mesta za napredak, i da giganti kao što su PUBG i Fornite nisu zauvek ugrabili sve igrače za sebe.

Sa preko 25 miliona igrača u prvoj nedelji rada i beskrajnim nizom dodataka koji će sigurno doći tokom ove i sledeće godine, Apex Legends je igra koja će sigurno narasti u jednu od najpopularnijih online FPS igara današnjice. Nadamo se samo da developeri iz Respawn Entertaimenta neće sa budućim dodacima ugroziti formulu koju su sklopili u ovoj prvoj verziji igre. Fokus na tročlane timove, jednu mapu i nedostatak vozila se pokazao da je dobitna kombinacija za odlično online iskustvo.

Apex Legends možete zaigrati već sada potpuno besplatno na PC (Origin), PS4 i Xbox One platformama, mada imajte u vidu da će vam na Microsoft-ovoj konzoli biti potrebna Xbox Live Gold pretplata da bi ste je igrali online.

Apex Legends (PC)
  • 9.5/10
    EmuGlx Score - 9.5/10
9.5/10

Finalni utisci:

Inovativno online ostvarenje koje podiže timsku komunikaciju na do sada neviđen nivo, transformišući Battle Royale iskustvo iz „horor šunjanja“ u opuštenu ofanzivu prepunu nezaboravnih sati zabave.