Kada je Palmer Lucky 2012. godine uspeo da privuče pažnju legendarnog kodera John Carmack-a, on nije ni slutio da će njegov kućni eksperiment za samo par godina privući milijarde dolara investicija, sakupiti oko sebe nekoliko stotina timova za razvoj igračkog i entertainment softvera, pažnju javnosti celog sveta i prebaciti VR iz sfere vojno-eksperimentalnih skupih sistema u sferu kućne zabave koja se može priuštiti za malo para (pogotovo ako imate dobar mobilni telefon i volju da isprobate ograničena VR iskustva na njima). Juče je sav taj trud Palmer Lucky-a i njegove Oculus VR firme, koju je Facebook kupio za čitavih 2 milijarde dolara, najzad dobio konkretne planove vezane za prodaju finalne verzije Oculus Rift VR headset-a javnosti.

Nažalost, početna cena ovog VR sistema ipak nije lako dostupna široj javnosti. Pored pozamašne konfiguracije koje Oculus traži (minimum i5 poslednje generacije, grafička jačine Nvidija GTX 970 ili jača), sam VR headset košta čitavih 700 evra (bez dodatnih troškova transporta i carine). Oculus Rift će stići u prodaju krajem aprila, otprilike u isto vreme kada će Valve i HTC u prodaju pustiti njihov VR sistem HTC Vive koji cilja da igračima ponudi mogućnost slobodnog šetanja u prostoru od 5 x 5 metara. Cena Vive-a je za sada nepoznata, ali u početnom paketu će se nalaziti i dva kontrolera za ruke koja nisu prisutna u Oculus-ovom paketu. Pored ova 2 PC sistema, i dalje ne znamo cenu i datum dolaska možda i za mainstream tržište najbitnijeg VR sistema koji se oslanja na PS4 – PlayStation VR. (Pročitajte više o igrama za PSV).

Oculus Rift thumbPosle objave cene Oculus-a smo najzad ušli u doba kada početni kupci VR sistema mogu da krenu da ozbiljno razmišljaju o njihovoj kupovini. Oculus je definitivno (pre)skup i biće sigurno ograničen samo na bogatije kupce sa veoma jakim PC konfiguracijama, ali industrija VR-a tek treba da pokaže šta sve može da ponudi široj javnosti.

Redakcija EmuGlx-a će nastaviti da vas obaveštava o novinama iz sveta VR gaming platformi.